Müslüman coğrafyasının temelini sarsan kavmiyetçiliktir. Nedir bu kavmiyetçilik ? Yada ırkçılık ? Soy, sop üstünlüğünü ileri sürerek, kendi kavminden olmayanlardan ayrılmak ve onları hakir görmektir. Irkçılık, sosyal ayrımcılığı, ırklar arasında fark gözetilmesini ve soykırıma kadar varabilen şiddeti haklı göstermektedir.

Kavmiyetçilik yani ırkçılık İslamiyet’te men edilmiştir. Nitekim Allah (c.c.) ‘’üstünlük sadece takva ile olur’’ buyurarak bizleri kat’i bir şekilde uyarmıştır. Peygamber efendimiz (s.a.v.) ise ‘’İnsanlar Ademin çocuklarıdır ve Allah Ademi topraktan yaratmıştır’’ buyurarak  ırkçılığa karşı çıkmıştır.

Irkçılık fanatikliktir. Irkçı insan, belli bir zaman sonra insafını ve adaletini kaybeder. Gözlerine gaflet, kalbine ise masiva perdesi iner. Neticesinde ise sadece kendi ırkını üstün olarak görmeye başlar. Diğer ırkları ise hakir görür. Fakat Allah hiçbir ırkı köle, hiçbir  ırkı da efendi olarak  yaratmamıştır. Tam aksine bütün ırkları eşit yaratmış ve onlara bütün nimetleri vermiştir. Üstünlük taslayan ve ırkçılık yapanlar ise cahiliye adetleri üzere yaşayan ahmak ve gafil kullardır.

Yüce Allah Kur’an’ın  hiçbir yerinde imtiyazlı bir sınıf, bir toplum, bir millet ve bir ırktan bahsetmemiştir. Maddi ve manevi derecesi ne olursa olsun hiçbir insan ırk, renk, cinsiyet, millet veya yaşadığı coğrafyası sebebiyle , kendini üstün görme ve diğer insanları aşağılama hakkına sahip değildir!

Irkçılık toplumlarda birlik, beraberlik ve dayanışmayı yok eder !

Irkçılık kardeşliği yok eder !

Irkçılık işi ehline vermeyi ve adaletli olmayı yok eder !

Irkçılık birçok zulme ve sömürüye sebep olur !

Bir gurup insan hac vazifesini eda ederken, beyaz ırka mensup bir Müslüman, zenci birini görünce biraz yüzünü ekşitir. Zenci , yanındaki arkadaşına yönelir ve şöyle der : ‘’ Bana yüzünü ekşiterek bakan şu Müslüman kardeşime , sor bakalım, boyayı mı beğenmemiş ? Yoksa boyacıyı mı beğenmemiş ?

Şimdi sadece kendi ırkını üstün tutanlar !

Sadece kendi ırkına imtiyaz tanıyanlar !

Sadece kendi ırkına yetki verenlere sormazlar mı boyayı mı beğenmedin ? Yoksa boyacıyı mı ?

Günümüzde Müslüman coğrafyasında ırkçılığın, kavmiyetçiliğin faturasını çok ağır bir şekilde ödüyoruz. Ve bunu bile bile Müslümanların ırkçılık yapması da çok üzücü bir olaydır !

Bütün insanlar kardeştir. Hepimiz , aynı insanlık ağacının farklı dallarında biten meyveleriyiz. Neyin kavgası bu ? Kim olma kavgası mı ? Yoksa kimlik kavgası mı ?

İslam dini evrenseldir. Bir ırkın değil, bütün ırkların dinidir. Kimse bu çerçeveyi daraltamaz! Çünkü Allah ‘’ Müminler kardeştir. ‘’ buyurarak ırkçılığı yasaklamıştır.

Farklı ırklara mensup olabiliriz. Ama her şeyden önce hepimiz birer insanız. İnsanı insan olarak görmek ve değerlendirmek yerine, nedense bazıları ırk ve milleti öne aldılar ve ona göre değerlendiriyorlar. Yazımı Mehmet Akif Ersoy’un sözleriyle bitirmek istiyorum :

"Sen! Ben! desin efrad, aradan vahdeti kaldır,

Milletler için işte kıyâmet o zamandır."

Onur KARAKOÇ