Kendine özgü çizgileriyle sanat dünyasında özel bir yere sahip olan ressam-karikatürist Ersin Burak, değişik zamanlarda resmettiği eserlerini kişisel sergisinde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Bugüne kadar çok sayıda özel ve karma sergi açan Ersin Burak’ın Kadıköy Venüs Sanat Galerisi’ndeki sergisine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Resim sanatına gönül verenler Ersin Burak’la sohbet imkanı bulurken, bir kez daha sevenleriyle buluşan Burak da her zaman yanında olan dostlarına teşekkür etti.

Ersin Burak, “Resimlerimi sergileyen Venüs Sanat Galerisi sahibi Mücella Balyemez ile sanata değer verip sergimi gezen, eserlerimi satın alan tüm sanatsever ve dostlarıma teşekkür ederim” dedi.

Ersin Burak'ın eşi Berrin Burak da her zamanki gibi hayat arkadaşının yanında olup, çalışmalarına destek verdi..

Burak'ın sergisi 31 Ocak'a kadar açık kalacak..

Ersin Burak kimdir?

Ersin Burak, 2 Ocak 1946 tarihinde Adapazarı, Düzce’de Kerim ve Fatma Burak çiftinin altıncı çocuğu olarak doğdu. Karikatürist ressam olan ağabeyi Sezgin Burak‘ın yanında çalışarak mesleği öğrendi. 1978 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik sanatlar bölümünden mezun oldu.

1965-1973 yılları arasında ve 1982-2001 yıllarında Bizimkiler çizgi-bandını günlük-haftalık olarak çizdi.

1965-1980 yılları içinde reklamcılık sektöründe grafiker, ressam ve art direktörlük görevlerinde bulundu.

Reklam ajansı dışında Hayat mecmuası, Ayna dergisi, Pazar mecmuası, Foto-magazin ve Tarkan dergilerinde metinler resimledi, karikatürler çizdi, öykü ve kapak ressamlığı yaptı.

Gerçek anlamda çizgi romanla tanışması ve okurların dikkatini çekmesi 25 Kasım 1970‘de renkli olarak yayınlanan haftalık Tarkan dergisine çizdiği kapaklar ve Metin Soysal‘ın orta sayfada yer alan Tarihe Ün Salmış Türkler başlıklı yazı dizisine yaptığı illüstrasyonlarla oldu.

1972 yılında İsmet Bozdağ‘ ın yazdığı “Duman Reis ve Roçinellanın Aşkı” çizgi-romanını çizdi. Gün gazetesinde “Aslan Bey” çizgi-romanı yazdı ve çizdi.

1978 yılında Hürriyet gazetesinde “Çanakkale Geçilmez” çizgi-romanını yazdı ve çizdi.

1982-1984 yılları arsında “Hürriyet Çocuk Magazin” dergisini yayına hazırladı ve yönetti.

1984-1989 yılları arasında Çetin Emeç‘in isteğiyle “Memo” isimli çocuk fotoromanını Hürriyet kelebek ekine hazırladı ve yönetti.

Yönetmen Tolga Ziya ile “Memo Kırlangıç Tepesi” isimli filmi çekti. Kültür Bakanlığı için “Tuşpa’dan Van’a” belgesel yapımını, afiş, pankart ve tanıtım broşürünün yanı sıra filmin senaryosunu, art direktörlüğünü ve kurgusunu hazırladı.

Hürriyet gazetesini 1980’li yılların sonundan itibaren 2001 yılına kadar Bulmaca, Eğlence, Çocuk konulu tüm ek, dergi ve sayfalarını hazırlayıp, yönetti.

Prof. Haluk Şahin ile birlikte Hürriyet Pazar ekinde 2yıl boyunca “Vitrin” isimli, haftalık panaromik sayfayı hazırlayıp çizdi.

Murat Bardakçı ile Osmanlının A takımı isimli “Cimdallılar” çizgi-romanını hazırlayıp, çizdi.

Aydın Doğan Vakfı için Dede Korkut destanının “Bamsı Beyrek” öyküsünü çizgi film haline getirdi.

2004 yılında Vatan gazetesine “Civanmert Kerim” isimli çizgi-roman hazırlayıp çizdi.

2006-2008 yılları arasında İtalyan çizgi-roman yayın grubu Sergio Bonelli Editore’ ye “Volto Nascosto” çizgi roman serisinin 4, 9 ve 10. sayılarını albüm olarak çizdi.

Hz. Muhammed‘ in hayatıyla ilgili “Kutsal Güzellik” çizgi-romanı 2010 yılında Hürriyet Gazetesinde yayınlandı.

2011 yılında Kozyatağı Kültür-Sanat Merkezinde (Kozzy) ve Tuzla Sanat Galerisinde “Çizgide 40yıl” adlı kişisel resim ve çizgi-roman yapıtlarından örnekler sergiledi.

2017 yılında İstanbul Tuzla’daki ressam arkadaşlarıyla T Grubu’nu oluşturdu. Aynı yıl Kafkas Kültür Derneği  ile CKM’de “Nartların Ülkesi Kafkasya” adlı resim sergisini, Düzce Organize sanayi Bölgesi merkez binasında da T Grubu’ndaki arkadaşlarıyla birlikte “Resim Diliyle Üç Söylem” adlı karma resim sergisini açtı.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi