Bakırköy’le ilgili yazdığı “Bir Zamanlar Bakırköy, Hebdomon’dan Bakırköy’ e, Bakırköy Rehberi” isimli kitaplarının yanı sıra, çeşitli dillere çevrilen pek çok kitabı da bulunan Turgay Tuna ile Bakırköy’ün simgesi haline gelen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Bahçesi’nde bulunan Rodin Heykeli’nin önünde yapılan canlı yayında konuşan Tuna, “Bakırköy benim için bir tutku” dedi.

Tarihi açıdan çok önemli bir yer olduğunu söylediği Bakırköy’ün uydusu olarak gördüğü Yeşilköy Mahallesi’ni kapalı bir kutu olarak tarif eden Tuna, kaybolan Bakırköy'ün büyülü bir geçmişi olduğunu belirtti.

İstanbul'da büyük bir bozulma olsada Yeşilköy, Kumkapı, Adalar ve Samatya gibi semtlerin geçmiş kimliklerini kısmen de olsa korumaya çalıştığını, bazı yapıların çok ünlü mimarlar tarafından yapıldığını belirten Araştırmacı Yazar Turgay Tuna, şimdilerde ise kentsel dönüşüm adı altında mimariden uzak, cam ve demir yığınlarıyla kaplı, üstelik büyük paralar harcanarak yapılan binaların ruhsuz olduğunu söyledi.

TURGAY TUNA BELEDİYE YÖNETİMİNE TEPKİLİ

Bakırköy'ün özellikle son 4 yıldan beri çok hırpalandığını üzülerek seyrettiğini söyleyen Turgay Tuna, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve yönetimine atıfta bulundu.

“Bakırköyü tanımıyorsanız, burada yetişmediyseniz ve Bakırköy ruhunu hissedemiyorsanız, üstüne birde Bakırköy’ü tanımayan bilmeyen danışmanlarınız varsa, yanlış yapılmaya devam edersiniz” diyen Turgay Tuna, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na seslendi. Tuna, “Önemli olan burada doğmak büyümek değil, Bakırköyü hissetmek. Hissedilince sonradan da Bakırköylü olunur” dedi.

Belediye yönetimi ile ilgili şikayet ve önerilerini dile getiren Turgay Tuna’ya, eleştiriye açık olduğunu belirten Nurhan Çetinkaya, öneri ve talepleri Başkan Kerimoğlu’na ileteceğini söyledi.

Bakırköy’ün geçmişte çok ünlü sanatçılar yetiştirdiğini söyleyen Çetinkaya’ya cevap veren Tuna, “Hala sanatçı yetiştiriyor ve bir gün onlar da çok meşhur olacaklar. Bakırköy’ün suyundan mıdır, havasından mı, yok sa toprağından mı bilemiyorum ama hala çok iyi yetişenler var ama gündeme gelmiyor” diyerek sitem etti.

Yıkılan Bakırköy Spor Vakfı’nın bulunduğu alana yakın tarihte Sanatçılar Parkı açılacağını duyduğunu belirten Turgay Tuna, merhum sanatçı Münir Özkul’u sahneye taşıyan sanatçı Kenan Büke’nin heykelinin de parkta bulunması gerektiğini söyleyerek, bu taleplerinin de dikkate alınmasını istedi.

KENT MÜZESİ KAPATILARAK, ETNOGRAFYA MÜZESİ AÇILMAZ

Mayıs 2011’de dönemin belediye başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından Yeşilköy’de 2. grup tescilli tarihi bina kalıntıları üzerinde orjinaline uygun olarak yaptırılan Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi’nin, kendi koleksiyonlarından alınmış fotoğraflar, belgeler ve objelerin yanı sıra Sabriye Şeker’in Bakırköy-Yeşilköy minyatürlerine ve eski Yeşilköylülerle Bakırköylülerin anılarına ev sahipliği yaptığını söyleyen Turgay Tuna, Başkan Kerimoğlu yönetiminde buranın kapatıldığını ifade etti.

Kapatılan müzenin yerine Etnografya Müzesi açıldığını duyduğunu, müze açılmasına saygı gösterdiğini ama bir müzeyi kapatıp yenisini açmayı saygısızlık olarak değerlendirdiğini söyleyen Turgay Tuna, “Etnografya müzesinde para kesesi, örme çoraplar, kemer, toka vesaire gibi şeyler olur ve her yerde etnografya müzesi vardır. Bakırköylülerin kendilerine ait yaşayan tarihlerinin yer aldığı Kent Müzesi'ni kapatarak her yerde olan bir Etnografya müzesinin açılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Bakırköy Müzesi için tüm malzemelerinin olduğunu, bir gün bir Bakırköy Müzesi’nin yeniden açılacağı umudunu hep taşıdığını söyleyen Turgay Tuna, ilçenin yaşlı bir nüfusa sahip olduğunu ve anılarda yaşaması için bağışta bulunmak istediklerini ama bir müze olmadığı için vermediklerini söyledi.

Turgay Tuna’nın müzenin kapatılmasıyla ilgili sitemini haklı bulduğunu söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Nurhan Çetinkaya, kendisinin de bu duruma karşı çıktığını ama çok da bir şey yapamadığını ifade etti, “Sanattan ve kültürden bahsediyorsak, konuşmaktan öte yaşatmamız lazım” dedi.

Çetinkaya, Turgay Tuna ile bundan sonra sık sık bir araya gelerek Bakırköy’ü ve tarihini konuşacakları programlara devam edeceklerini söyledi.

İlçenin tarihi ve kültürel zenginliklerini kitaplaştırarak gelecek kuşaklara aktaran, Kadıköy ve Zeytinburnu Belediyesi’ni sosyal belediyeciliğe örnek gösteren Turgay Tuna,” Mirasa sahip çıkmak ve geleceğe doğru miras bırakmak çok önemli” diyerek, Çetinkaya’ya teşekkür etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi