1965 doğumlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü mezunu olan Nazan Ekinci, Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü okuduktan sonra 3 yıla yakın bir dönem Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Dünden bugüne hayatının yer aldığı, çeşitli eğitim ve öğretim kurumlarında öğretim görevlisi olarak çalışmalarını, amatör tiyatro, çocuk tiyatrosu, devlet tiyatrosu, televizyon dizileri, TRT Çocuk programları, Arzum Onan, Zeynep Erkekli, Genco Erkal, Aygül Onan, Mehmet Aslantuğ ve daha pek çok ünlü isimle birlikte rol aldığı çeşitli dizi, reklam filmleri, drama, tiyatro sahneleri ve öğrencilik yıllarını konu alan slayt gösterisi, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

"Hayatım kısaca 2 çocuk ve Cuumhuriyet Halk Partisi" 

Hayatını kısaca 2 çocuk ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak değerlendiren Ekinci, önce hikayesini sonra siyasete geçişini anlattı. “Önce kendi üzerimdeki yasaklardan kurtularak siyasete başladım” diyerek konuşmasına başlayan Ekinci, kendisine en yakın bulduğu parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olarak siyasete adım attığını, kadın kollarında sekreterlik, engelliler komisyonu, göz-der üyeliği ve yine göz-der in kitap kulübüne üyeliği ile başlayab siyasi hayatı ve şimdi de CHP İl Yöneticisi. 

Yazdığı ilk hikayenin yaşadıkları sıkıntıları kendi ağzından anlatan bir kadının hikayesi olduğunu anlatan Ekinci, TRT Çocuk’ta yıllarca beraber çalıştığı arkadaşlarının “Çocuk hikayelerinde çok büyük bir eksiklik var” dediklerini ve kendisinden çocuk hikayesi yazmasını istemeleri üzerine çocuk hikayesi yazdığını, yazdığı 2 hikayeyi fikir almak amacıyla götürdüğü arkadaşlarının şaşkınlık içinde “Bizim bir yıl içinde işlediğimiz tüm konuları, sen 1 hikayede işlemişsin” dediklerini anlattı.

"Zaman çok hızlı ve çocuklar bu hızın farkında" 

“Zaman artık çok hızlandı ve çocuklar bu hızın farkında. Yavaş giden hiçbir şeye tahammülleri yok. Bir hikaye de iyi bir gözlük kullanmayı öğretiyor, diş fırçalamanın öneminden bahsediyorsun ama, çocuklar bilgisayarla dolu dizgin geçiyorlar bunları. Ben sadece onların hızına yetişmeye çalışıyorum” diyerek açıklamalarına devam etti.

"Ekinci Görme Engelliler İlk Öğretim Okulu'na Göbekli Bulut Ailesi kitabının Braille alfabesiyle basılma hakkını verdi" 

Ekinci, Görme Engelliler İlk Öğretim Okulu’na (Pırıltı) “Göbekli Bulut Ailesi” kitabının Braille alfabesiyle basılma hakkını verdiğini ve görme engelli çocuklara hediye ettiğini, ayrıca bu 13 hikayeden oluşan kitabında geçen çizgi film karakterleri şeklinde seslendirmesini yaptığını belirtti. Dünyanın her yerinden yaşayan ve Türkçe bilen görme engelli her çocuk kendi şifresini girip dinleyebilecek.

Tüm temellerin çocuklukta atılması gerektiğini bildiğini belirterek sorularımıza cevap veren Nazan Ekinci “Biz çocuklarımıza öncelikle insan olmayı; içinde hayvana, doğaya saygılı olmayı, etik değerlere önem vermeleri gerektiğini, hayata bakarken azınlıklara farklı noktalardan değil de, bir bütün olarak görmeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Ama onlara bunları yapmaları yönünde bir yaptırım uygulamıyoruz çünkü bizim yapımız Sosyal Demokrat. Bizim çocuklarımız gayet özgür bir şekilde neyi isteyip, neyi istemediklerini gayet net ortaya koydular.” dedi.

"Çocukların eleştirilerini bekliyorum" 

Kitaptan beklediği dönüşümü sorduğumuz da ise, kitapta yazan mail adresine çocuklardan gelecek eleştirileri beklediğini söyleyen Ekinci; “Neden eleştiri? Çünkü eleştiri önemlidir. Şurasında sıkıldım, şurasında şöyle olmalıydı gibi eleştiriler gelirse bunun beni ileriye taşıyacağına inanıyorum” diyerek gelecek mailleri heyecanla beklediğini belirtti.

Çocukları dünyanın merkezi olarak gördüğünü söyleyerek duygularını ifade eden Ekinci, çocukları neşe ve ışıltı kaynağı, müthiş fikirlerin çıktığı deha beyinler, inanılmaz bakış açıları olan, komik veya saçma gibi görünen şeylerin altında bile derinlikleri olan sevgi dolu canlılar olarak tanımladı. Onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu, çocuklarını büyütürken onlardan çok şey öğrendiğini ve hala da öğrenmeye devam ettiğini söyledi. “Çocuklar sevgi deposu, tek sermayeleri samimi sevgi ve dünyayı bir çocuk masumiyetindeki sevginin kurtaracağına uğraşıyorum ve siyaseti onlara olan sevgimle yapıyorum” dedi.

Selvi Sarıtaç-Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi