Karadeniz, İçanadolu ve bir bölüm Doğu’nun dışında her bölgemizde Suriyeliler var.
En çokta Akdeniz ve Güneydoğu’da.
Elbette Suriye’ye yakın yerlerde Suriyeliler cirit atacak. Kapı komşumuzlar…dı.
Şimdi ev sahipleri arasındalar.
Hoş gelmişler sefa gelmişler başımızın üstünde yerleri var.
Samimi olarak söylüyorum, gerçekten başımın üstündeler.
Tömük’teki yazlık 5 katlı binamızın 4.katında ben varım 5.katında çok çocuklu Suriyeliler.
Çocukları çok tatlı ve tabiyatı ile ürkekler.
Ebebeynleri görünmüyor. Bana rastlamıyor diyeceğim ama.
Çok gürültüleri var çocuk-büyük idare ediyorum incinmesinler diye.
Binamızın  girişinde bir dükkanı var, sahibesi dükkanı bölmüş küçük küçük 5 daire yapmış Süriyelilere kiraya vermiş yani giriş çıkış Suriyeli. Çoğu gündüz öğleden sonra çıkıyor akşamüstü sabahlara kadar dışarıdalar!
Olsun insan insandır.
Zor durumdalar. Aynı bizim insanlarımız gibi.
Limon kırma işci ücreti (limon toplamaya Mersin’de limon kırma deniyor)yevmiye 40-50 lira iken Suriyeliler 15- 20 liraya gidiyor 12 saat. Yerlilerin işine maydanoz oluyorlar.
Kızları-karıları denize girmiyor erkekler sahilden ayrılmıyor.
Birisine bir iş verdim balkon demirlerini boyasın diye.3-4 saatlik iş.Ekmek yesin,mağdura yardım amaçlı.
35 liraya anlaştık. Sabah işe başlamadan kahvaltısını verdim.2 saat sonra dürüm ısmarladım. İş bitimi 40 lira verdim çok sevindi.
 Kız kardeşlerim kullanmadıkları giysileri (kaliteli, kilo veya boy nedeni ile kullanamadıkları) büyük bir valize koyup  “abi ihtiyacı olana verirmisin?” diyerek bana verdiklerinin üstüne bende ayakkabıdan kazaklara kadar erkek giysileri ile doldurup bekliyordum, çalıştırdığım kişinin küçük – büyük 9 kardeşi varmış kızlı-erkekli  onlara verdim (giymezler diye mayoları çıkartarak) daha çok sevindi.
Gittikten sonra baktım klimadan sesler geliyor.3 Aydır kullanmadığım ve şalteri kapalı klimadan. Şalteri açılmış ama ben açmadım ve boyacıdan başkası da eve gelmedi.
Uzatmadan söyliyeyim başka zamanlarda arada bir klimacıda çalışıyormuş.
Ertesi gün yakaladım neden bozdun diye .Ustamla gelir yaparız senden fazla almayız dedi.
Kartı bozmuş. Servisi çağırdım 170 lira kart ücreti ödedim.
Bir grup Suıriyeli öğleden sonra  sahilde toplanıp iskambil ve tavla oynuyor.
( Sağolsun Mersin’in ve Erdemli’nin MHP’li belediyeleri sahilleri yapacağız diye çay bahçelerimizi, spor alanlarımızı, çocuk parkı ve spor aletlerinin olduğu alanlarımızı ağaçları ile birlikte söktü attı. İki yıl geçti yapa yapa gereksiz bir yol yaptı güya yaya ve bisiklet yolu. Eski yol da sadece bisiklet ve yayaların geçeceği kadar bir yoldu üstelik yeşillikler içinde çiçekler içinde. Şimdi bu yolda arabalar cirit atıyor bu yoldan sahile evlerimizin önüne gelen alkol tüketiciler=başka tüketim var mı bilemiyorum alkol tüketip çişlerini binalara karşı yeşillikler içinde göstere göstere).
İşte bu Suriyeliler yerde oynadıkları oyundan sonra aynı yerde bir kısmı namaza duruyor bir kısmı bekliyor, namaz bitince oyuna aynı namazlağ üzerinde devam.Oyuncular çişlerini ve kakalarını 30 metre ilerideki akraba evlerine gitmeyip  sahile özgürce yapıyor. Bunlar bizim evlerimizin 20-30-40 metre mesafede oluyor. Onlara göre cennet burası cennet.
Mersin’den Tömük’e dolmuş minibüsle gidiyorum dışarıda camilerde ezan okunuyor yanımda oturan Suriyeli cep telefonunda kayıtlı ezanı sonuna kadar açıp minibüs yolcularına ezan dinletiyor. Kimse kardeşim burası ibadethane değil ezanı zaten duyuyoruz demiyor “dinsiz misin sen?” denmesin diye (ben dahil).
Daha yazacak çok şey var ama daha fazla canınızı sıkmamak için (asıl yer sorunum nedeni ile)yazıma son verirken Suriyelileri bize komşu yapan çişleri ve kakaları ile tanıştıran işçilerimizin işinden olsa da iş verene büyük iyilik sağlayan otoritelere,  sahillerimizi dışarıdan gelenlere alkol tüketim merkezi haline getiren Mersin’in ve Erdemli’nin MHPli belediye başkanlarına şükranlarımı sunarım!