BAKIRKÖY-Bakırköy Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında gündeme gelen ’29 yıllık yetki’ tartışması meclis de tartışmalara yol açtı. Meclis toplantısına katılmayarak grup toplantısında ret oyu verdikleri söylenen bir kısım CHP’li meclis üyesinin yanı sıra, 29 yıllık yetki Ak Parti’li meclis üyelerinin de ret oyuna karşılık CHP’li meclis üyelerinin çoğunluğu ile geçti. Bakırköy Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ilk toplantısına Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nüngörüşü ile gelen teklife, son günlerde istifası ile gündeme gelen Teknik Başkan Yardımcı Erkan Kılıç’ın uygun görüş verdiği de dikkatlerden kaçmadı.

BYUAŞ’A 29 YILLIK YETKİ

Bakırköy sınırları içerisinde, imar planlarında semt pazarı olarak tesis/tahsis edilen mevcut Dikilitaş, Osmaniye, Çiroz, Yeni Mahalle, Bakırköy ve Florya semt pazarlarının belirlenen günlerdeki hak sahibi esnafın haklarını saklı tutarak;Yeni semt pazarları açarak, var olan ve yeni açılacak pazar alanlarında düzenlemeler yapabilecek. Yeni açılacak semt pazarlarında yer tespitlerini ve devir işlemlerini yapabilecek, hak sahipleri ile sözleşmeler düzenleyebilecek. Yeni açılacak semt pazarlarında nispi ayni hak yönetimi ile kiraya verebilecek, pazar alanlarının işletilmesi için pazar esnafına yönelik yönetmelik, protokol ve sözleşmeler düzenlemeyebilecek. Kamu yararı gözetilmek kaydıyla belirtilen işlemler yapılırken kooparatifler, dernekler, meslek kuruluşları, tüzel kişiliklerle hareket etmeye ve bu kurum ve kuruluşlara kiraya vermeye yetkili olabilecek.

‘SON DAKİKA BİLGİMİZ OLDU’

Yüzde yüz belediye iştiraki ile kurulmuş bir şirket olan (Bakırköy Yapı İnşaat Ulaşım Sağlık Hizmetleri A.Ş) BYUAŞ’ın, 5393 sayılı belediye kanuna göre tüm bu işlemleri yapabilmesi yetki alması gereken merci olan belediye meclisinde, konunun gündeme geldiği toplantıya katılmayan meclis üyeleri akıllarda soru işareti bıraktı. Meclis sonrası görüş aldığımız Ak Partili meclis üyeleri, yetki devir önerisinin kendilerine son 5 dakika da verildiğini söyleyerek, “Öncesinde verilmiş olsaydı bizlerde butoplantıya katılmaz ve çoğunluk sağlanamadığı için meclis toplantısı yapılamazdı” dedi.

‘VATANDAŞLAR ŞİKÂYETÇİ’

Meclis toplantısına katıldıklarını ve böyle bir yetkinin olmaması gerektiğini belirten Ak Partili meclis üyeleri, Bakırköylü vatandaşların zaten mevcut pazar alanlarından şikâyetçi olduğunu söyleyerek, yeni pazar alanı açılmasının da talepler doğrultusunda olması gerektiğini ifade ettiler.

Denetleme Komisyonu’nun BYUAŞ’ı denetleme yetkisi olmadığını ve 2015 yılı mali sayıştay raporunda da BYUAŞ’ınsürekli zarar eden bir belediye şirketi olduğunun altını çizen Meclis Üyesi İbrahim Keleş, “BYUAŞ üzerinden istedikleri yeri, istedikleri kişilere verebilecekler” dedi.

‘BİZE SORAN OLMADI’

Konuyla ilgili CHP’li meclis üyeleri herhangi bir açıklamada bulunmazken, gazetemize açıklamalarda bulunan merkezi Bakırköy’de bulunan İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, İstanbul’un en büyük sivil toplum kuruluşu oldukları halde, pazarcılarla alakalı hayati bir konuda kendilerinden görüş alınmadığını söyledi. Şengün konuşmasında yeni pazar yeri açmak için il trafik komisyonundan, Gümrük Ticaret İl Müdürlüğünden, Kaymakamlıktan, tüketiciden ve pazarcılar odasından oluşan 10 kişilik bir Pazar Yerleri Komisyonu kurulduğunu ve bukomisyonun önerileri ve incelemeleri doğrultusunda açılabileceğini söyledi.

‘BÖYLE BİR YETKİ OLMAZ’

Şengün, Pazar Yeri Komisyonu’nun, diğer Pazar alanları ile mesafe, satış potansiyeli, çevreye, alt yapıya ve trafiye yük getirip getirmediği gibi bir rapor hazırladığını ve bu rapor doğrultusunda belediye meclisinin her pazar yeri için ayrı ayrı karar aldığını söyledi. Bakırköy Belediye Meclisi’nin 29 yıllığına BYUAŞ’a verdiği yetkinin toptancı bir karar olduğunu ve kanuna aykırı olduğunu belirten İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, “İdari mahkemeye başvuracağız. BYUAŞ istediği yere, istediği zaman semt pazarı açamaz. Böyle bir yetki olmaz” dedi.

‘BU NASIL ANLAYIŞ?’

Şengün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun‘taşeronu ortadan kaldıracağız’ demesine karşılık, ayrıca bir şirketin daha aracı olmasını sosyal belediyecilik açısından doğru olmadığını, sadece işgaliye parası ödeyen esnafa birde kira eklenince bunun yansımasının tüketiciye olacağını belirtti. Geçtiğimiz Haziran ayında Osmaniye Mahallesi’nde pazarcılar odası ve esnafı ile iftarda bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’naBaşkan Bülent Kerimoğlu’nun Cumartesi pazarının üstünün kapatılarak altına da otopark yapılacağı sözünü verdiğini hatırlatan Şengün, "Hep birlikte temelini atacaktık. Sonra da hep birlikte açılışını yapacaktık. Peki bu ne? Bu kararı alırken bizim fikrimizaldındı mı? Bu nasıl bir sosyal anlayış” diyerek teki gösterdi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi