Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ninde içinde bulunduğu yaklaşık bin dönümlük alanı içeren plan değişikliğine itiraz eden, Bakırköy Kent Savunması’nın çağrısıyla Özgürlük Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasına, CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Garo Paylan ve Erol Dora'nın yanı sıra, çeşitli siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, KESK ve DİSK temsilcileri, bazı mahalle muhtarları ve vatandaşlar da katıldı.

Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Şube Başkanı Mustafa Fazlıoğlu’nun yaptığı basın açıklamasında, kent savunucuları “Yenilemeye Evet Talana Hayır, Hastaneme, Tarihime, Yeşilime, Bakırköyün Ruhuna Dokunma” yazılı dövizler taşıyarak sık sık slogan attı.

Plan değişikliği yapılan alanda,  Sinan Erdem Spor Salonu, Ahmet Cömert Spor Salonu, olimpik yüzme havuzu gibi spor tesislerinin yanı sıra, planlarda kültür tesis alanı olarak ayrılan bir alanın bulunduğunu ve Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, bağlı birimler, Doktor Sadi Konuk Eğitim Hastanesi, Lepra Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi kamusal sağlık hizmeti veren hastanelerin de mevcut olduğunu belirten Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Şube Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, araziyi koruma ve savunma mücadelesinin yeni bir aşamasında olduklarını söyledi.  Fazlıoğlu, “Kentin bütün derelerini, sahillerini, yeşilini ve kamusal alanlarını, siyasal iktidar izlediği talan ve rant politikalarıyla son 15 yıldır uygulamaya koyduğu ayrıcalıklı imar planlarıyla yandaş ve sermaye guruplarına peşkeş çekiyor” dedi.

İmar plan değişikliği yapılan hastane arazisinde Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda tescilli eski eser ve tabiat varlıklarının bulunduğunu da belirten Mustafa Fazlıoğlu, yoğun ağaç dokusuna sahip kent ormanı niteliğindeki alanın Bakırköy ve Bahçelievler halkının yoğun spor yapıp dinlendiği alan olduğunu da sözlerine ekledi. 

Beklenen Marmara depreminde bölgenin deprem toplanma alanı olduğunu, Havaalanı, E5, sahil yolu, deniz ulaşımı, Marmaray, Metro ve Metrobüs hatları ile  , ulaşım akslarının merkezinde bir alan ve büyüklüğü bakımından da kentin en değerli arazi parçası olduğunu belirten Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Şube Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “90 yıldır kamusal sağlık hizmeti veren alanın Türkiye psikiyatri biliminin, ülkemizdeki tıp biliminin tarihidir. Ülkemizde hizmet veren nöroloji, beyin cerrahisi ve psikiyatri uzmanlarının çoğunu yetiştiren bir kurumdur. İçinde rehabilitasyon atölyeleri bulunan bir kurumdur. 90 yıldır kendini geliştirerek dünya standartlarında hizmet vermektedir” diyerek açıklamasını sürdürdü.

İmar plan değişikliği ile bölgede 17 bin ağacın kesilme tehlikesi altında kalacağını, mevcut yapıların 10 katı büyüklüğünde 1,5 milyon metrekare inşaat yapılabileceğini, bölgeye günde 40-50 bin kişilik yoğunluğun geleceğini, altyapıların yetersiz kalarak hizmetlerin aksayacağını da sözlerine ekleyen Mimar Fazlıoğlu, yoğun trafik yükü olacak bölgede ulaşımın da imkansız hale geleceğini belirtti.

Özel ortağa birçok ayrıcalık getiren bu modele göre, devletin 25 yıl hizmet bedeli adı altında kira ödeyeceğini, görüntü, laboratuvar, tahlil hizmet bedelini yine devletin ödeyeceğini, otopark, vale, kafe vb. hizmetleri özel ortağın işleteceğini, otel, konaklama gibi ticari tesisleri özel ortağın yapıp işletebileceğini de anlatarak açıklamalarına devam eden Fazlıoğlu, iktidarın izlediği sağlık politikalarını incelediklerinde, kent merkezlerinde kamu sağlığı hizmeti veren hastanelerde çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar plan tadilatları ile, kıymetli arsaya dönüştürülüp kamusal alandan çıkarıldığını söyledi. Bakırköy'de örnek olarak Florya SSK hastane arazisi, Yenimahalle SSK Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni verdi.

Yaklaşık 2 aydır başlattıkları imza kampanyasıyla yüz binlerce İstanbullu ile temas ettiklerini ve topladıkları 30.000 imzayı milletvekillerine teslim ederek, TBMM ‘ne yolladıklarını, gerekirse Ankara’ya giderek olayın takipçisi olacaklarını belirten Mustafa Fazlıoğlu, “Ülkemizin içinde bulunduğu baskı ortamına rağmen 30 bin yürekli insan imza verdi. Katılan herkese teşekkür ederim ama en büyük teşekkür yürekli 30 bin imza sahibine” dedi.

Hizmet kalitesinin iyileştirerek kamusal sağlık hizmetlerine devam etmesi için mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen ve sırasıyla konuşan milletvekilleri de, Bakırköylülerin bu mücadelelerinde yalnız olmadıklarını söyledi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde başhekimlik ve uzun dönem Sağlık Bakanlığı yapan ünlü siyasetçi Merhum Yıldırım Aktuna'nın oğlu,Oğul Aktuna'da eyleme katılarak, “Bu benim görevim hatta diyebilirimki babamın bana vasiyetidir. Hastaneye böyle sahip çıkılması beni gururlandırdı.  Konu Bakırköy olunca her zaman burada olacağım” dedi.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi