Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün Başkanlığında toplanan Büyükçekmece Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısını Belediye Meclis Salonun'da yaptı. 2020 yılının oybirliğiyle “Tarım Yılı” ilan edildiği meclisin açılışında, 3 Aralık Dünya Engelliler Haftası nedeniyle görme engelli olan Gökkuşağı Engelli İzci Kulübü üyesi Efe Kaya İmamoğlu kemençe dinletisinde bulundu. Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Basın Müdürlüğü’nün kamuda tasarrufa gidilmek adına kaldırılması ve yerine bu iki müdürlüğü tek çatı altına alacak olan Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün kurulmasına karar verildi. 

MECLİS EFE’Yİ DİNLEDİ

Büyükçekmece Meclisinin Aralık ayı oturumu görme engelli olan Gökkuşağı Engelli İzci Kulübü üyesi Efe Kaya İmamoğlu’nun kemençe çalarak, uzun ince bir yoldayım türküsünü söylemesi ile başladı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dikkat çeken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ‘’Aşık Veysel'in herkesçe sevilen Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü kemençe ile çalmak her baba yiğidin hakkı değil. Efe kardeşimizin bunu başarıyor olması muazzam. Kendisi bizim Aşık gibi bizleri kalp gözüyle görüyor. Bu şartlarda zor olan bir işi başardı. Birgün göreceksiniz Efe televizyonlarda kemençe resitali verecek, amacımız bu. Dezavantajlı vatandaşlarımızla sosyal yaşam içerisinde birlikte yürümek bizim görevimiz’’ dedi.

DEPREMDE RİSK ALTINDAYIZ

Olası bir depremde Büyükçekmece’nin eksikleri olduğunu, bazı bölgelerde olan yüksek binaların risk oluşturduğunu ve bunların yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Akgün, ‘’ Bir an önce İBB meclisi Tepecik, Kumburgaz, Güzelce, Türkoba gibi yerlerde bulunan yüksek binaların yıkılıp, yeniden yapılması için onay verip Büyükçekmece meclisine teslim etmek zorundadır.  Örneğin Tepecik merkezde 4-5 katlı binalar var. Yaklaşmakta olan deprem bize zarar verecektir. Öyle binalar var ki içinde demir yok. Merkeze doğru gittiğiniz zaman 6-7 katlı binalar var. Nasıl Kumburgaz sahili zarar görecekse Tepecik merkez de aynı zararı görecektir. Biz artık, ‘Al sana ruhsat. Binanı yap, canını kurtar diyebilmeliyiz’ Bunu söyleyemedikçe hepimiz sorumluluk altındayız. Bu işin partisi olmaz. Biz İBB’den bir rezidans istemiyoruz. Bizim yapılaşmamız belli. Ortalama 4 kat ve bahçeli nizamlı bir yapılaşma. Sayın Cumhurbaşkanı’da bunu dile getirmiştir. Yatay yapılaşma ile İBB’den istediğimiz hazır olan imar planlarını onaylamalarını bekliyoruz.Bu planları almadan, devreye sokmadan oradan ayrılmayacağız. Hiç kimse bizi ilgilendirmez. Biz kimseden rant sağlayıcı yüksek katlı bina için onay istemiyoruz. Büyükçekmece’nin yapılaşması 4 kattır. Ben ve 6 İBB meclis görevlisi arkadaşım imar için gidip, görüşme yapacağız’’ diye konuştu.

TARİHİ BİLMELİYİZ Kİ KENDİMİZE HAKSIZLIK YAPMAYALIM

Ayrıca 5 Aralık 1930’da kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına değinen Akgün, ‘’Türk kadını belediye meclislerinde oy kullanıyor. Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını elde ediyor. Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı  Kılıçkaya Belediyesine Belediye Başkanı seçilen Şadiye ana ilk belediye başkanı oluyor. Atatürk tarafından ödüllendirilen kadınımız olan Gül Esin Aydın ablamız da ilk muhtarımız. Gelelim 5 Aralık 1934’de, Atatürk’ün Türk kadınına verdiği seçme ve seçilme hakkı sayesinde 17 tane kadınımız parlamentoya giriyor. Peki bizde demokrasi yok diyenler kadınlarına seçme seçilme hakkını ne zaman vermiş? Fransa ve İtalya  bizden 11, Romanya 12, Bulgaristan 13, Belçika 14 ve medeniyetin beşiği sayılan İsviçre bizden 36 yıl sonra kadınına seçme ve seçilme hakkı veriyor. Bunları bilmeliyiz ki kendimize haksızlık yapmış olmayalım. Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkını veren başta Atatürk olmak üzere, o kanunda emeği olan tüm vekillerimizi saygı ile anıyorum’’ diye söyledi.

TOPLUMUN YARISI ŞİDDETE UĞRUYOR

Dünyadaki kadına şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Coşkun Tanış, “Maalesef ki kadın cinayetleri almış başını gidiyor. Bizlerin bir bütün olarak bu kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği günü birkaç cümle ile geçiştirmek yerine daha ciddi tedbirler alma noktasında el ele verip buna bir çözüm bulmamız lazım. Nüfusumuzun yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki, toplumumuzun yarısı şiddete uğruyor. Buna da dikkat çekmek lazım. Bu bir toplumsal meseledir” dedi.

Tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkı elde ettiği günü kutluyorum diyen Ak Parti Meclis Üyesi Zerin Çağlar, ‘’Bu konuda emekleri geçenleri özellikle ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla anıyorum. Toplumun yarısını oluşturan kadınların ihmal edildiği hiçbir çalışmanın başarı şansı yoktur. Kadınların sosyal hayatın her alanında desteklenmesi gerekir” ifadesini kullandı.

Tolga ÖZDEMİR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi