Piyalepaşa Mercan Düğün Salonu’nda düzenlenen halkla buluşma toplantısına Alper Taş’ın yanında CHP Beyoğlu ilçe Başkanı Bekir Özcan, ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolu başkanları ve yöneticileri, önceki dönem ilçe başkanları ve belediye başkan aday adayları, CHP Şişli İlçe Başkanı Veli Çellik, Şişli Milli İttifak Belediye Başkan Adayı Muammer Keskin, CHP önceki dönem PM Üyesi Dursun Bulut, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçe Başkanı Bekir Özcan’ın konuşmasının ardından toplantıda ilk söz Yoğun programı nedeniyle toplantıya katılan Şişli Milli İttifak Adayı Muammer Keskin’e verildi. Keskin, Beyoğlu ve Şişli’de toplumcu belediyenin kapılarını aralayacağız diyerek, ‘ 31 Mart akşamı bu müjdeyi birlikte paylaşacağız. Alper arkadaşımıza en büyük desteği Piyalepaşa olmak üzere tüm mahallelerde vereceğim. 40 yıldır Şişli’de oturan bir yol arkadaşınızım. Sizleri yürekten kutluyor, başarılar diliyorum’ dedi.

‘Beyoğlu’nun içinden geldik’

Daha sonra söz alan Beyoğlu Milli İttifak (CHP-İYİ Parti) Adayı Alper Taş, toplantıya katılanlara yönelik yaptığı konuşmasında Beyoğlu ilçesiyle bağlarının hangi yıllardan itibaren başladığını anlattı. Rize’nin Hazar ilçesinde üniversiteyi kazanıp İstanbul’a geldiğinde ilk kaldığı yerin Beyoğlu’nun Piripaşa Mahallesi’nde Hasköy semti olduğunu belirten Taş, ‘Hasköy’de akrabamın evinde kaldım. Kadırga’da öğrenci yurdunda kaldım. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda okudum. Ben top oynardım futbolcuydum. Üniversiteye geldiğimde futbol yaşamına Okmeydanı Fetih Spor Kulübü’nde devam ettim. Buralara yabancı değildim. Partimde yani ÖDP’de siyaset yaptığımda bütün mücadele alanımız Beyoğlu’ndaydı. Beyoğlu’nda eşitlik, özgürlük, demokrasi ve kardeşlik mücadelesine omuz vermeye çalıştık. Yani sonuç itibariyle Beyoğlu’nun içindeniz, içinden geliyoruz’ diye konuştu.

‘Beyoğlu’nu hep birlikte yöneteceğiz’

Beyoğlu’nda seçimi kazandıkları gün, kuracakları mahalle meclisleriyle yönetim piramidini tersine çevirerek karar mekanizmasını tavandan tabana doğru harekete geçireceklerini belirten Taş, ‘Şimdi bir yürüyüş başlattık. Bu yürüyüşün iki etabı var. Birinci etabı 31 Mart akşamına kadar sürecek. İkinci etabı da 31 Mart akşamı Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nı kazandığımız akşam başlayacak. İkinci etapta da birlikte yürüyeceğiz. Hep beraber bir yürüyüş eyleyeceğiz. Kimse yalnız yürümeyecek. Hep beraber üretecek, çalışacak, kazanacak ve yöneteceğiz. Yürüyüşümüzün karakteri yarın ne yapacağımızla bütünlüklü ve tutarlı olmalıdır. Nasıl bir Beyoğlu istiyorsak yürüyüşümüzün adımlarını ona uygun bugünden atmak zorundayız. Biz burada bir örnek kent yaratmak istiyoruz. Örnek bir yerel yönetim anlayışı oluşturmak istiyoruz. Biz bu yönetim anlayışıyla yönetim piramidini tersine çevirmek istiyoruz. Piramidin en tepesinde sokaklardan seçtiğimiz mahalle temsilcilerimiz olacak. 45 mahallede kurduğumuz mahalle meclislerimiz karar alacak, Alper Taş ve arkadaşları bu kararları uygulayacak. Bunu dost düşman herkese göstermek için çalışacağız’ şeklinde konuştu.

‘Beyoğlu’nun kendi kendini yönetmesini istiyoruz’

Halkın sadece seçim zamanı hatırlandığını ancak halkla ilgili alınan hiçbir kararda halkın görüşlerine ve düşüncelerine önem verilmediğini belirten Taş, ‘Temsili demokrasi bitti. İnsanlar yönetimin dışında. İnsanların sözünün kıymeti harbiyesi yok. Seçim zamanı geliyor geçiyor ancak halk kazanmıyor. İşte bu yüzden halk temelli bir demokrasi anlayışını oturtacağız. Bunu oturttuğumuzda sorunlarımız çok kolay çözeceğiz. Örgütlü bir Beyoğlu inşa etmek istiyoruz. Örgütlü bir Beyoğlu’nun kendi kendini yönetmesini istiyoruz. Halkın örgütlü gücünden kuvvetli hiçbir şey yoktur’ dedi.

‘Bizim yanımız, yoksulun, sömürülenin yanıdır’

Beyoğlu’nda birlik ve beraberliği hakim kılacaklarını, kapsayıcı ve sevgi dolu olacaklarını ifade eden Taş, ‘Beyoğlu’nun bütün sokaklarını aşkla donatacağız. Bizin yanımız belli. Bizim yanımız yoksulun yanıdır. Bizim yanımız sömürülenin yanıdır. Mazlumun yanıdır. Derman belediyeciliği diyoruz. Çünkü insanları öyle bir hale getirdi ki insanlar öyle takatsiz, öyle dermansız kaldı ki… Bütün dertlerin dermanı olacağız, çaresiz kalanlara çare olacak, kimsesizlerin arkadaşı yoldaşı olacağız. Bu seçim süreci içinde yeni bir ahlak oluşturmamız lazım. Siyasette ahlak kalmadı. Siyasette ahlaksızlık bu kadar dipte olmamıştı. Bu çıkışımız yeni bir ahlak çıkışıdır. Bencilliğin, bireyciliğin değil. Dayanışmanın ve ortaklaşmanın hakim olduğu bir anlayışı ortaya çıkarmamız lazım. Herkesin yaşam tarzına değerlerine, kimliklerine, din, dil farkı gözetmeksizin sanki bir anneden doğmuş gibi olacağız. Beyoğlu’nu yeniden kurma iddiasıyla yola çıktık. Bölünen, parçalanan bir Türkiye gerçeğini ancak birleştirme ve dayanışma mücadelesi tersine çevirebilir’ diye konuştu.

‘Yukarıdan kararlarla kentsel dönüşüm olmaz’

Taş sözlerini şöyle sürdürdü; İçimiz ve dışımızın bir olması çok önemli. Yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermeyelim. Yapacağız dediğimizi yapacağız. Beyoğlu’nun sorunları çok. Beyoğlu, yoksulluğun en dibinin yaşandığı bir bölgedir. En büyük sorunlarından biri kentsel dönüşüm sorunu. Bu çerçevede riskli alan ilan edilmiş bir bölge. Çeşitli planlar yapılmış, dayatılmış. Burada bir mahalle örgütü kurulmuş. Okmeydanı Çevre ve Güzelleştirme derneği. Yukardan gelen planlara karşı ‘Hayır, yukardan gelen planlar değil esas aldığımız bizim planlarımızdır’ demişsiniz ve yıllardır mücadele ederek yaşam alanlarınızı korumuşsunuz. Bizim diyeceğimizi bu mücadeleyi yıllardır sürdüren arkadaşlarımız demiştir. Burası bir Sulukule, Fikirtepe, Hacıhüsrev olmamışsa bu örgütlülüğün sayesindedir. Kentsel dönüşüme ilişkin yukardan tepeden bir anlayış bizim siyaset anlayışımıza asla uymaz.

‘Kentsel dönüşüm insani, demokratik ve yerinde olmalı’

Terzi Fikri’nin dediği gibi , biz ne yapacaksak halkımız için yapacağız. Kartal’da yaşanan acı bir olay var. Eğer kentsel dönüşümü yapamazsak maalesef insanlarımızın çoğu yaşamlarını kaybedecek. Kentsel yenileme olmalı ama insani, demokratik, yerinden olmalı. İnsanlarımızın kültürel kimliklerini içeren, mülk sahiplerinin ve kiracıların da haklarını gözeten bir dönüşümü savunacağız. Onların ‘Evet’ demeyeceği hiçbir şeye evet demeyeceğiz. O mücadelenin bir parçası olacağız.  Bir demokrasi ağı yaracağız Beyoğlu’nda.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi