Anayasa Mahkemesi, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu, mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddetti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "ileride telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmesini önlemek amacıyla Ağar hakkındaki infazın, Anayasa'ya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına" karar vermişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?


Ağar, Susurluk Davası'ndan aldığı mahkumiyetin son 7 ayında denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti. Ancak Ağar hakkında geçtiğimiz günlerde Ankara'da açılan çete davasının ardından Muğla İnfaz Hakimliği infaz kanununun 105. maddesine dayanarak Ağar'ın denetimli serbestlik kararını kaldırmış ve yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar vermişti. Bu kararın ardından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran Ağar'ın avukatı müvekkilinin yeniden cezaevine gönderilmesine dayanak teşkil eden 105. maddenin anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti. Bu başvuruyu dikkate alan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de söz konusu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş ve iptal kararı neticelenene kadar Muğla İnfaz Hakimliği'nin Ağar'ı yeniden cezaevine gönderecek olan kararını kaldırmıştı. Bugün toplanan Anayasa Mahkemesi Ankara 11. Mahkemesi'nin yaptığı iptal başvurusunu usul yönünden inceledi ve esasa girmeden reddine karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin red kararının gerekçesinde ise infaz kanununa ilişkin bir iptal başvurusunun Ağır Ceza Mahkemesi'nce değil İnfaz Hakimliği tarafından yapılabileceği bu nedenle başvuruyu yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olmadığı belirtildi.

O KARARIN DAYANAĞI KALMADI

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ağar'ı, yeniden cezaevine girmekten kurtaran kararının da dayanağı kalmadı. Bu durumda Mehmet Ağar'ın önünde tek seçenek kaldı. O da avukatı kanalıyla Muğla İnfaz Hakimliği'ne başvurarak söz konusu maddenin Anayasaya aykırılık gerekçesiyle iptalini Anayasa Mahkemesi'nden istemesini talep etmek. İnfaz Hakimliği talebi kabul ederse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacak. Aksi halde Mehmet Ağar cezasının kalan 7 ayını tamamlamak üzere cezaevine girecek.

"DEVLET GEL DEDİ GELDİK"

Susurluk davasında 5 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tahliye edildikten sonra "Bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik'' ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi