Ataköy 1. Kısım Mahalle, 18 pafta, 564 Ada, 135 Parsel, Zübeyde Hanım Caddesi 43 kapı sayılı yerdeki binalara ait riskli yapı raporunun kesinleştiğini söyleyerek, 6306 sayılı yasa gereği söz konusu alanın boşaltılmasına ilişkin yasal sürenin dolmasına karşılık alanın boşaltılmadığını tespit eden Bakırköy Belediyesi’nin çarşı esnafına gönderdiği tebligat tartışmalara neden oldu.

ÖNCE AĞAÇLARI KESTİLER

Söz konusu alanın hemen yan tarafında bulunan 20 katlı Ramada Otel’in değil de, tek katlı dükkânlardan oluşan çarşının riskli yapı oluşuna tepki gösteren vatandaşlar, yaklaşık üç yılı aşkın bir süredir Ataköy 1. Kısım Mahallesi çarşı esnafından dükkânlarını boşaltmalarının istendiğini, boşalttıkları takdirde alanın sonrasında imara açılacağını iddia etti.

Çarşı’nın hemen yan tarafında bulunan Ramada Otel işletmecilerinin çarşıda bulunan 24 adet dükkândan 10 tanesini satın aldığını belirten vatandaşlar, çarşı içinde aralarında 60 yıllık tarihi olan yaklaşık 30 ağacında geçtiğimiz yıllarda kesildiğini ve özel mülkiyet şeklinde savunulduğu için de kimsenin bir işlem yapmadığını söyledi.

PERDENİN ARKASINDA FARKLI PLANLAR VAR

Ramada Otel’in satın aldığı dükkânların tamamını boş vaziyette tuttuğunu ve akşam saatlerinde gelen vatandaşın terk edilmiş kasabayı andıran görüntüden rahatsız olarak kendi kendilerine ayaklarını çekmesi amacıyla kiraya vermediğini iddia eden mahalleli,  iş yapamayan diğer esnafında direncinin kırılarak dükkânlarını satmak zorunda kalması için perdenin arkasında farklı planlar yapıldığını iddia etti.

Toplamda 4 bin 500 metre kare olan çarşı arazisinin imara açık olmadığını, Cumhuriyetin ilk toplu konut projesi olan Ataköy 1. Kısım Mahallesi’nin planlarında çarşı olarak geçtiğini söyleyen mahalle halkı, Ramada Otel’in bulunduğu arazinin de 70’li yıllarda bakanlar kurulu kararı ile imara kapalı turizm alanı olduğunu, 90’lı yıllarda yapılan yeni bir imar nazım planı ile yoğun imarlı turizm bölgesi haline getirilerek imara açıldığını ve sonrasında da Ramada Otel’in yapıldığını söylendi.

BELEDİYE YAPILAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇAN KARARIN YANINDA

Söz konusu Ataköy 1. Kısım Çarşı arazisinin imara açılması durumunda, alana yapılacak olası rezidansların nüfusu artacağı ve trafiği olumsuz etkileyeceğini söyleyen vatandaşlar, Bakırköy Belediyesi’nin de, söz konusu iddialara karşılık esnafın ya da vatandaşın yanında değil de, yapılaşmanın önünü açan kararın yanında olmasına tepki gösterdi.

Ataköy sahilinin de bu şekilde imara açıldığını ve bu günkü duruma gelindiğini, 1. Kısım Mahallesi Çarşısı’nda da aynı sürecin yaşandığına dikkat çeken Ataköy sakinleri, Bakırköy Belediyesi’ni uyararak göreve davet etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi