Yoğun iş temposu yanında, yapılan çalışma ve faaliyetleri Bakırköylülere duyuramadıklarını, bilgilendirme ve iletişim eksikliği nedeniyle de Ataköylülerin güncel konulara uzak olduğunu belirten dernek yöneticileri, yayınladıkları bilgilendirme mesajında “Mahallemiz çok değerli, kıymetini bilelim” dedi.

TEMYİZDE VE AYM’DE GÖRÜŞÜLECEK DAVALARI VAR

Son on yılda özellikle kıyı kanunuyla ilgili birçok dava açan Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin en önemli davalarından biri temyizde, bir diğeri ise satışın anayasaya aykırılığı nedeniyle AYM’de görüşülecek.

Mahallelerini ve yeşil alanlarını, deprem yasasını rant esaslı kullanmak üzere mahalleye girmek isteyen çıkarcı çevrelerin ve müteahilerin akımından birlikte örnek bir dayanışma ile hukuken koruduklarını belirten Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, aynı tehlikenin bu kez çarşıları için söz konusu olduğunu belirterek şöyle devam etti.

“Orijinal projede tiyatro alanı olarak ayrılmış olan yerin bir kısmı yüksek katlı bir otele dönüştü. Şimdi de çarsıyı oluşturan dükkanların bazıları “deprem riski” gerekçesiyle yıkılmak istenmektedir. Yüksekliği 4,5 metre olan bir dükkanın riskli ilan edilmesi, çarşıyı 14 katlı betona çevirmek için 6306 sayılı yasayı rant esaslı kullanan ve hep tekrarlanan bir oyundur. Sivil inisiyatifin ve mülk sahiplerinin mücadelesi sonucunda bu oyun şimdilik bozulmuş ve yıkım kararı hukuken durdurulmuştur.

ÇARŞIMIZ ATAKÖY’ÜN ‘SARI ÖKÜZÜ’DÜR

Uzmanların uyarılarına rağmen, betonlaşmanın İstanbul'u ne hale getirdiğini ve geri dönülmez zararlarını yaşayarak öğrendik. Mahalleli olarak bu durumdan ders çıkarmanın, yeşil alanlarımız ile evlerimize sahip çıkmanın hepimizin menfaatine olduğunu görüyoruz. Çarşımız Ataköy’ün “Sarı öküzü”dür. Yapılaşmaya feda edilmesi, mahallemizi olumsuz etkileyecek, sosyal yasam alanımızı ortadan kaldıracaktır. Unutulmamalıdır ki hepimizin şikayeti olan “İstanbul yaşanamaz hala geldi” cümlesinin altında, hep rant merkezli betonlaşma yatmaktadır.

Mücadelemizi dükkanların mevcut durumları ile korunması, eğer varsa aksaklıkların güçlendirme yolu ile düzeltilmesi, çarşımızın bütün olarak tescil edilmesi, daha canlı ve güzel hale getirilmesi ilkesi üzerine kurduk. Bu bağlamda idari ve hukuki tüm tedbirleri alıyoruz.

Bu mücadelede siz değerli komşularımızın desteğini özellikle önemsiyoruz. Derneğimize üye olarak bu düşüncelerin yanında durmanız, sesimizin daha fazla duyulmasını sağlayarak gücümüze güç katacaktır”

Son olarak Ataköy 1. Kısım Çarşı ile ilgili yapılan itirazların sonuç vermeye başladığını, bazı çarşı esnafının başvurusu üzerine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktığını belirten Prof. Dr. Ayfer Kaynar, “Çarşımızla ilgili kararın devamlılığı ve çarşımızın yenilenmesiyle ilgili talebimizin gerçekleşmesi için de, hep birlikte hareket etmemiz lazım” diyerek, Ataköylüleri duyarlı olmaya davet etti.

Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği YK

İletişim: Doğan GÜRSOY 212 560 50 05

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi