Bakırköy Belediyesi’nin söz konusu huzur evini yaklaşık 6 yıldır atıl durumda beklettiği ve amacına uygun çalıştırılmadığı gerekçesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından alındığı iddia edildi.

2014’TEN SONRA NELER OLDU?

Huzur Evi yapma ve ‘3. kişilere kiraya verilemez’ şartı ile Milli Emlak’tan Bakırköy Belediyesi’ne hibe edilen ve yapımı tamamlandıktan sonra Mart 2014’te dönemin Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından açılan Huzur Evi ile ilgili, yeni Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve yönetimi Eylül 2015’te olağan üstü meclis toplantısı yapmıştı. Kerimoğlu, meclisten oy çokluğu ile Milli Emlak Daire Başkanlığı ile yeniden işbirliği protokolü yapma yetkisi almıştı.

KERİMOĞLU BELEDİYEYE AİT YERİ, MİLLİ EMLAK’A İADE ETMİŞTİ

Kerimoğlu belediye meclisinden aldığı yetki ile Huzur Evi’ni Milli Emlak’a iade etmiş, hayırseverlerin ve Bakırköy Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan huzur evini, Milli Emlak’tan yeniden kiralamıştı. Başlarda akıl almaz gibi görülen kendine ait yeri yeniden kiralama işleminin sebebi sonradan anlaşılmış, yeni sözleşme ile “3. kişilere devir edilemez” protokolünün kaldırıldığı anlaşılmıştı.

KARTALTEPE ŞEFKAT HUZUR EVİ, YEŞİLKÖY’E TAŞINACAKTI

Kartaltepe Mahallesi’nde bulunan 68 kişi kapasiteli Şefkat Huzurevi’nin, ölümlerle birlikte 30’lu sayılara düşmüş, yeni yaşlı kabulünü yapılmamış ve söz konusu durum Bakırköylüler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yeşilköy’de yapımı tamamlanan 108 odalı Bakyaşam Huzurevi’nin yapılış amacının hem Kartaltepe Şevkat Evi’nin Yeşilköy’e taşınması, hem de yaş ortalaması yüksek Bakırköy’ün konuyla ilgili ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı ifade edilmişti.

ÖZEL İŞLETMEYE KİRAYA VERİLMİŞTİ

Huzur Evi ile ilgili tüm soruları cevapsız bırakan Bakırköy Belediyesi’nin, söz konusu huzurevini Vahide Sultan Huzurevi adıyla özel işletmeye verildiği anlaşılmış, yapılan haberlerle hasta kabulüne başladığı resimlerle ve broşürleriyle ortaya koyulmuştu. Tüm bu gelişmelere karşılık Bakırköy Belediye yetkilileri durumu ret etmiş, böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylemişti.

İskânının olup olmadığı bilinmeyen ve kiraya verebilmesi için tapu kütüğüne tescil etme şartı olan huzurevini, Bakırköy Belediyesi’nin nasıl ve hangi şartlarda kiraya verdiğini kamuoyu adına sormuş, tapuya tescil edilmeden kiraya veremeyeceğini hatırlatmıştık.

İSTANBUL VALİSİ OLAYA EL ATMIŞTI

Bakyaşam Huzurevi ile ilgili haberlerimiz üzerine olaya el atan İstanbul Valiliği durumu incelemiş ve söz konusu huzurevi binasının hazine adına kayıtlı olduğunu, Bakırköy Belediyesi tarafından irtifak hakkının tapuya tescil edilmeden alt kiracıya verdiğini ve belediyenin alt kiracı ile sözleşme yapma yetkisi olmadığını belirterek, kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu ortaya koymuştu.

İstanbul Valiliği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bakırköy Belediyesi ve Vahide Sultan Huzur Evi arasında imzalanan kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu söyleyerek, düzenlenen açılış izin belgesini iptal etmişti.

Gelinen süreçte, 2014’te görevi devir aldıktan sonra Yeşilköy’de yapımı tamamlanan Huzurevi ile ilgili hiç bir çalışma yapmayan Bakırköy Belediyesi’ne ait huzur evinin, amacına uygun kullanılmadığı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na geçtiği gündeme geldi.

KENDİNE AİT YERE KİRA ÖDEMEK, KAMU ZARARIDIR

Bakırköy Belediyesinin kendisine ait olan yere kira ödediği için kamu zararı oluşturduğunu iddia eden vatandaşlar konu ile ilgili yetkilileri göreve davet etti. Hem kira ödeyerek hem de hiçbir işlem yapmayarak belediyeye ait olan yerin bakanlığa geçmesine tepki gösteren vatandaşlar Kerimoğlu’nu göreve davet etti.

BAKSEV SESSİZ KALDI

Hayırseverlerden toplanan bağış karşılığında yaparak tamamlanması için 26 hayırsever ve işadamı ile kurulan, huzur evinin yaklaşık yüzde 70’ini yaparak bir nevi hak sahibi de olan ve aralarında mevcut Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç’in de olduğu Bakırköy Kültür Sağlık Eğitim ve Sosyal Hizmet Vakfı (BAKSEV) üyelerinin, gelinen süreçte sessiz kalması da Bakırköylüleri şaşırttı.

BAKYAŞAM YAŞAM EVİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Toplam 108 oda sayısı bulunan Yaşam Evi’nde; 61 adet 25’er m² normal oda, 33 adet 30’ar m² normal oda, 3 adet 40’ar m² suit oda, 3 adet 55’er m² suit oda, 3 adet 46’şar m² suit oda, 2 adet 37’şer m² suit oda, 3 adet 25’er m² misafir odası bulunuyor. Yaşam Evi’nde ayrıca kapalı havuz, spor salonu, psikolog, hemşire ve doktor odası, çamaşırhane, bakım atölyesi, kafeterya, tiyatro salonu, restoran, 5 adet hobi atölyesi de bulunmaktadır.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi