Kaçak döküm yapılmasıyla ilgili belediyeden ve İBB Şirketi İSTAÇ’tan herhangi bir cevap alamadığını belirten CHP’li Kazanoğlu, konuya ilgi gösteren basın aracılığı ile çok sayıda şikayetler aldığını da belirterek, “Vatandaşların bu konudaki şikayet ve başvuruları doğru ise belediyemiz hukuksuz bir konuyu göz yummakta ve doğa katliamının taraflarından biri olmaktadır” dedi.  

Kazanoğlu, sahile kaçak döküm yapıldığı konusunda, isminin açıklanmasını istemeyen hafriyatçı bir vatandaşın kendisine, hafriyatın denize dökülerek dolgu yapıldığını, denizden de kum çıkartıldığını ve kullanmasının yasak olduğu halde birçok inşaatta kullanıldığını, vicdanını sızladığı için anlattığını söyledi.

Yine ulusal basında konuyla ilgili haber yapan gazeteci Uğur Şahin’in röportajlarında da, bölgede bulunan köylülerin adeta isyan halinde olduğunu belirten CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, “Vatandaş denizi, doğayı, ormanı bitirdiler. Bu hafriyat yüzünden de köydeki yaşantımızı da bitirdiler diyerek isyan etmekte ama idaremiz ne yazık ki bu yakarışlara sessiz kalmaktadır” diyerek devam etti.

İstanbul’un kuzeyindeki Kemerburgaz- Ağaçlı- Çiftalan bölgesinde sahile kaçak döküm yapıldığı şikâyetlerinin devam ettiğini ve bir an önce konuya müdahale edilmesini isteyen Avukat Taner Kazanoğlu, bunun yanı sıra izinsiz deniz kumu çıkartılarak satılması hakkında da yeni bir önerge verdi.

Kum, çakıl ve benzeri maddelerin alınması, işletilmesi ve kontrolü yönetmeliğinin 5. maddesinin ç. bendinin, “Denizlerde kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki bölge ve deniz sahil şeritlerinde kum, çakıl ve benzeri maddelerin alımına yönelik kum ve çakıl ocağı açılması ve işletilmesine izin verilmez” diyerek bu konuda kesin bir engelleme koyulduğunu velirten CHP’li Avukat, “Vatandaşların bu konudaki şikayet ve başvuruları doğru ise belediyemiz hukuksuz bir konuyu göz yummakta ve doğa katliamının taraflarından biri olmaktadır” diyerek tepki gösterdi.  

Kamuoyunda soru işaretleri oluşturan hususların açıklığa kavuşması açısından 5393 sayılı Belediye Kanununun 26. Maddesi gereğince belediye başkanlığı tarafından cevaplandırılmasını isteği soruları İBB Meclis Başkanlığı’na yönelten CHP’li İBB Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, gerekirse söz konusu alana birlikte gidebiliriz” dedi.

Kazanoğlu verdiği yazılı ve sözlü önergesinde şu sorulara cevap verilmesini istedi.

1- İstanbul’da bu şekilde vatandaşların tepkisini çeken bir döküm yapılıp yapılmadığı ayrıca burada ruhsatsız olarak deniz kumu satışının yapılıp yapılmadığı

2-  Bu bağlamda belediyemiz iştiraki bulunan İSTAÇ AŞ. in bu işin neresinde olduğu

3- İSTAÇ'ın izinsiz yere döküm yapan kamyonları ayrıca bu kamyonlara tekrar deniz kumu doldurulup doldurulmadığının uydu vasıtası ile izleyip izlemediği

4- Ruhsatsız bir alandan deniz kumu çıkartılarak satışının herhangi bir denetlemeye tabi tutulup tutulmadığının tespiti hususlarının sorulması gerekmektedir.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi