CHP Avcılar İlçe Örgütü, 16 Nisan referandumuyla ilgili ‘Hayır’ kampanyası için sahaya indi. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve Avcılar İlçe Başkanı Erhan Bozan’ın esnafları ziyaret edip referandumda neden  'Hayır' demeleri gerektiğini anlatmasıyla başlatılan kampanya, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin katıldığı miting ile devam etti.
 
‘BEN MİTİNG YAPIYORUM SEN DE GEREĞİNİ YAP’
İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ‘sadece basın açıklaması yapabilirsiniz’ engellemesiyle karşılaşan İnce, konuşmasına bu tavıra tepki göstererek başladı. Avcılar Emniyet Müdürü’ne seslenen İnce, “Sabahtan beri problem çıkarıyorsun müdür bey. Yok, stant büyükmüş, yok küçükmüş. Biz miting yapamazmışız, basın açıklaması yaparmışız. Bak söylüyorum; ben miting yapıyorum sen de gereğini yap o zaman. Türkiye Cumhuriyeti babanızın çiftliği mi sizin? Tayyip Erdoğan bu ülkenin uçağı, helikopteri, otobüsü ile meydan meydan gezecek. Benim burada il başkanım, ilçe başkanım 10 milletvekili gelecek sen bana ‘burada miting yapamazsın, basın açıklaması yapacaksın’ diyeceksin. Yapıyorum mitingi, ne diyeceksiniz deyin bakalım” ifadelerini kullandı.
 
‘AZERBAYCAN GELECEĞİMİZİ GÖSTERDİ’
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in eşini cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamasına değinen İnce, “Ben bugünkü konuşmamı Azerbaycan’a adamak istiyorum. Ne zaman başımız sıkışsa dost ve kardeş Azerbaycan imdadımıza yetişmiştir. Ne zaman kurtuluş savaşı versek Azerbaycan yanı başımızdadır. ‘Bu memleketin başına bela, diktatör geliyor’ dediğimizde inanmadılar. Ne oldu? Karısını cumhurbaşkanı yardımcısı yaptı. Bak Azerbaycan’a gör halini. İlk kutlayan da damat oldu. Azerbaycan’a bize geleceğimizi gösterdiği için kocaman bir alkış gönderelim” dedi.
 
‘DEVLET PARASI İLE UMRE’
Milletin hassasiyetleriyle oynandığına dikkat çeken İnce, “Din istismarı sezonu açıldı. Milli duyguları istismar sezonu açıldı. Yine idam tartışması gündemde. Yapamayacağını bile bile. Bal gibi de biliyor yapamayacağını. Seçim yaklaştı mı milli duyguları, dini duygularını sömürmek bir numaralı işleri olur. Umre sezonu başlar masala. Devlet parası ile Umre sezonu” dedi.
 
‘HAYIR DEMEYİ YASAKLAYIN’
‘Hayır’ oyu kullanacaklar üzerinde baskı uygulandığını ifade eden İnce, “Evet’ demek serbest, ‘hayır’ demek yasak öyle mi? 80 kişiyi göz altına aldınız. ‘Hayır’ demeyecek miyiz? O zaman oy pusulasını bir tane yapın, beyaz yapın. ‘Evet’ ‘Hayır’ demek yasak olsun” dedi.
 
’50 MİLLETVEKİLİ ”EVET” RÜŞVETİ Mİ?’
550 olan milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasına da değinen İnce, “300 milyonluk ABD’de 435 milletvekili var. Rusya’nın nüfusu 150 milyon. Rusya’da milletvekili sayısı 450. 150 milyon nüfuslu Rusya’da 450 milletvekili varken, 80 milyonluk Türkiye’de 550 kişi yetmiyormuş 600 yapacakmışız. Acaba bu 550’yi 600 yapmaları ‘evet’ diyen bir partiye rüşvet olabilir mi?” diye sordu.

‘NEREDE YARGILAYACAKSIN?’
Yapılmak istenen değişiklikle tüm yetkilerin tek kişide toplanacağını anlatan İnce, “Bir kişi futbol federasyonu, hakem, merkez hakem komitesi başkanı, hem kulüp başkanı olabilir mi? 80 milyonluk Türkiye’yi cumhurbaşkanı hastalığında yurt dışına gittiğinde atadığı bir memura verecek misiniz? Atatürk’e verilmeyen Meclisi feshetme yetkisini kimseye veremeyiz. Yeni değişiklikte ‘cumhurbaşkanı yeni bakanlık kurabilir, bakanlık taşra teşkilatlarını kurabilir diyor. Yani; eyalet kurabilir, federasyon kurabilir, özerk bölge ilan edebilir demektir. Kararname çıkararak bir gecede 3 milyon memuru işsiz yapabilir mesela. Nerede yargılayacaksın? 17’den 15 üyeye düşürülen, 12’sini cumhurbaşkanının atayacağı Anayasa Mahkemesi’nde mi?” diye sormaya devam etti.

‘BEKA SORUNU DEVLETİN Mİ BAHÇELİ’NİN Mİ?’
Muharrem İnce, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Beka sorunu var’ dediğini hatırlatarak, “Devletin mi, Bahçeli’nin mi beka sorunu var, bunu anlayamadık. Mademki çok önemli bu konu hemen halledilmeli, neden değişiklik paketinde seçim için 2.5 yıl sonrasını bekliyorsunuz” dedi.
 
‘FETÖ ‘EVET’ DERSE ‘HAYIR’ DİYECEK MİSİNİZ?’
FETÖ ile yıllardır uyarılarda bulunduklarında ‘darbeci’ olmakla suçlandıklarını ifade eden İnce, “Neden ‘evet’ verilmesi gerektiğini anlatamıyor, çamur, pislik atıyorlar. HDP, PKK, FETÖ ‘hayır’ diyormuş. Ee… Bu da evet diyormuş. Yakında FETÖ ‘evet’ derse ne yapacaksınız? ‘Hayır’ diyecek misiniz?” diye sordu.
 
‘BU MEYDANDAKİLER DE TERÖRİST DEĞİL’
Kendisini dinlemeye gelenlere “Siz FETÖ’cü, PKK’lı, IŞİD’ci misiniz?” diye soran İnce, “Hayır” cevabını alınca, ”Tayyip Erdoğan duy duy. Bu meydandakiler de terörist değil. Bu meydandakiler Cumhuriyetçi, Atatürkçü insanlar” dedi.

‘ATATÜRK’E VERİLMEYEN YETKİ VERİLEMEZ’
Tüm yetkilerin tek kişi elinde toplanmasının sakıncalarına tekrar tekrar değinen Muharrem İnce, ”1924 yılında anayasa yapılırken milletvekilleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Meclis’i fesih yetkisi vermek istiyorlar. Saruhan mebusu vile Dersim mebusu kürsüye çıkarak; ‘Gazi, Mustafa Kemal Paşa bizim canımızdır, O’nu çok severiz. Bizim milletimiz de O’nu çok sever. Ancak biz çoluk çocuğumuzun geleceğini Gazi Paşa dahi olsa kimseye veremeyiz’ diyorlar ve reddediyorlar. Atatürk’e verilmeyen bu yetkiyi kimseye veremeyiz” ifadelerini kullandı
 
‘BİZİM TARİHİMİZDE DELİ İBRAHİM DE VAR’
AK Parti’nin sürekli Osmanlı’ya, ihtişamlı saltanatlara atıfta bulunduğunu belirten İnce, “Bizim tarihimizde Kanuni Sultan Süleyman olabilir ama bizim tarihimizde Deli İbrahim de var. Unutmayın” dedi.
 
 ‘BEYAZA BASMAK DEMOKRASİNİN KEFENİ OLUR’
16 Nisan’da sandığa gidecekleri tercihlerini oy pusulasının kahverengi tarafındaki ‘Hayır’dan yana kullanmaya çağıran İnce, “Şöyle düşüneceksin! Sandıkta beyaza basarsam, bu demokrasinin kefeni olur. Öldürürüm. Demokrasiye kefen giydiririm. Kahverengi toprağın bereketidir Çukurova’dır. Rehavet, korku, teslimiyet yok” dedi.

‘BECERİKSİZLER, CAHİLLER, YÖNETEMİYORLAR’
CHP'li Muharrem İnce, Türkiye'nin, yönetilemediğini öne sürerek, şunları söyledi:
“Bunun birkaç sebebi var. Teğeti bilmeyen bir cumhurbaşkanı, açıyı bilmeyen bir başbakan var. 180 derece ile 360 dereceyi ayırt edemeyen bir profesörümüz var. Dünyada ilk ve tek profesör bu. Bu kadar cehaletin olduğu bir yerde duran bir adamı bile tutukladılar, patlayan adamı tutuklamadılar. Duran adamı geçmişte tutukladılar biliyorsunuz. Ama canlı bombaları eylem yapmadan tutuklayamayız diyor. Duran adamı tutuklayıp, patlayan adamı tutuklayamayacak kadar beceriksiz ve cahil bunlar.”

Toprak’a anlamlı hediye
Miting öncesi Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile birlikte, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak‘la görüşen Muharrem İnce, ilçedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Avcılar'ın İstanbul ile Marmara'nın tek kadın belediye başkanı tarafından çağdaş, sosyal belediyecilik anlayışı ile yönetilmesi nedeniyle şanslı olduğunu söyleyen Muharrem İnce, CHP'li meclis üyeleri ile de görüşüp birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ziyaret sırasında Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'daki köşkünün yanında bulunan ve “Ağaç çınardır. Çınar ise devlet!” diyerek kesilmesine mani olduğu çınar ağacının 01 nolu yaprağı ile Atatürk'ün Türk Milleti’ne bağışladığı Yalova Köşkü ve çınar ağacının yer aldığı resmi hediye etti.

SENAY BADUR - KENT YAŞAM
 
 

Editör: Haber Merkezi