BAKIRKÖY- 588 öğrenci kapasitesi ile devir alınan ve yeni dönemde açılışı yapılan kreşle birlikte kapasitesi 626’ya çıkarılan Bakırköy Belediye Kreşleri’nin sayıştay raporuyla ücretli hale getirilmesinin ardından, yeni çıkan meclis kararına göre, yüzde 50 kardeş indirimi, anne-baba vefatı, Şehit -Gazi çocukları, Anne-Baba’nın hapiste olması gibi ayrıcalıklı çocuklarında ücretlendirmeye tabi tutulmasına veliler tepki gösterdi.

‘UZMAN OLMAYAN KADROLAR VAR’

Muazzez İlmiye Çığ’, ‘Hasan Ali Yücel’, ‘Can Yücel’, ‘Barış Manço’, ‘Zübeyde Anne’, ‘Ülkü Adatepe, Leyla Gencer Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde bulunan kreş ve Yaşam Köyü içerisinde açılan Menekşe-Nergis ismini taşıyan Bakırköy Belediye kreşlerinde, çalışmayan ve gelir düzeyi oldukça yüksek anne baba çocuklarının eğitim gördüğü ve uzman olmayan kadroların çalıştırıldığı da iddia edildi. Bakırköy Adliyesi’nde çalışan kamu görevlisi hakim ve savcıların gelir düzeyine karşılık, asgari ücretle çalışan bir anne babanın çocuğunun da aynı ücret tarifesinde değerlendirilmesine tepki gösteren veliler, sayıştayın tüm bu konuları yeniden değerlendirmesi gerektiğini ifade etti ve kreş ücretlendirmelerinin, gelir düzeyi ile doğru orantılı olması gerektiğini belirttiler.

‘HAKSIZ REKABET ÖRNEĞİ’

Bakırköy’de bulunan bazı özel kreş işletmecileride, gelir düzeyi yüksek anne babaların çocuklarının belediye kreşlerinde eğitim görmesini, gelir düzeyi düşük ve özel kreşe gidemeyen çocuklara karşı bir hak gaspı gibi gördüklerini belirterek, kontenjan nedeniyle de bu çocukların eğitim alamadığını belirttiler. Bunu haksız rekabetin de bir örneği olarak gördüklerini söylediler. Bakırköy Belediyesi Zübeyde Anne Çocuk Evi’n de yaşanan bir olay da duyanları hayrete düşürerek, “Bu kadarı vicdansızlık” dedirtti.

‘ÇOCUĞUMUZU OKULDAN ATTILAR’

Bakırköy Belediyesi Zübeyde Anne Çocuk Evi’nde 2 dönemdir 4 yaşındaki çocuğunun eğitim gördüğünü söyleyen bir anne, çeşitli bahanelerle çocuğunun okulla ilişkisinin kesildiğini söyleyerek, “Okul sorumlusu olduğunu iddia eden kişiler, asılsız yalanlarla çocuğumu okuldan attılar” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

‘OKULLA İLİŞKİSİNİ KESTİLER’

İlerleyen yaşlarında böyle bir uygulamaya maruz kaldığını duyarsa, çocuğunun psikolojisinin bozulacağı endişesini taşıyarak yaşadıklarını anlatan Bakırköylü anne S. K. Ö, “Okul sorumlusu çocuğumun öğretmen yönergesi almadığını, arkadaşlarıyla ciddi uyum problemi yaşadığını, kavgacı, oyunda kuralsız, kendi dediğinde ve istediğinde direten, kurallara uymayan, vurma, itme, ısırma, küfür etme dahil hareketlerinde aşırı hareketli olduğunu, gurubun uyumunu bozduğunu ve hem kendi ne, hem de arkadaşlarına zarar veren bir çocuk olduğu ifadelerinin yer aldığı bir yazı ile çocuğumun okul ile ilişkisini kestiklerini bildirdi” dedi.

‘ÇOCUĞUMDA SORUN YOK’

Aldığı yazılı belgeyle adeta şok geçirdiğini söyleyen anne S. K. Ö, devlet yada vakıf hastanesinden çocuğun durumuna ilişkin bir rapor getirdiği taktirde çocuğunun yeniden değerlendirmeye alınabileceğinin söylenmesi üzerine, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’ne giderek, çocuğunun gerekli tetkikleri yaptırdığını ve yapılan muayenesinde kreşe gitmesine engel bir psikopatolajinin saptanmadığı raporunu aldığını belirtti.

‘POLİTİK BİR TAVIRMIŞ BU’

Raporu ile birlikte kreşe gittiklerini ancak buna rağmen kabul edilmediklerini belirten anne S. K. Ö, “Şimdilerde anlıyorum ki bu çocuğuma değil şahsıma yapılmış bir hareket. Bakırköy’de yaşayan Cumhuriyet Halk Partili ve aynı zamanda il delegesiyim. İki liste olarak girdiğimiz mahalle delege seçimlerin de, belediyenin karşı olduğu beyaz listeyi açıkça desteklediğim için bana yapılan bir politik bir tavırmış bu. Bu politik tavrı çocuğum üzerinden bana gösteren tüm yetkilileri kınıyorum. 4 yaşında bir çocuk üzerinden, hele hele gelecekte karşına çıkarsa travmaya neden olacak asılsız bir iddiayı çocuğuma yakıştırmak hangi vicdana sığar” diyerek isyan etti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi