BYUAŞ DAHA NE KADAR BASİRETSİZ ŞEKİLDE KULLANILACAK!
2015 mali yılı sayıştay denetim raporu ve beyanatları hakkında konuşan Ak Parti Meclis Üyesi İbrahim Keleş, Belediye şirketi BYUAŞ’ın zararlarını finans etme amacıyla sermaye arttırımına gidildiği halde şirketin yıllara göre zararını söyleyerek, “BYUAŞ daha ne kadar basiretsiz şekilde kullanılacak merak etmekteyiz.” dedi.

HALK SİZE HİZMET EDİN DİYE OY VERDİ!
Emanetler hesabında gerçeği yansıtmayan kayıtların bulunduğunu ve toplamı 1 milyonu geçkin paranın makbuzlarının ise sonrasında düzenlendiğini söyleyen Keleş, indirilecek KDV hesabının hatalı kullanılması, kayıtlarda bulunmayan banka hesaplarının ve gayri menkullerin olmasına da tepki gösterdi. Ak Partili Meclis Üyesi Keleş, “Belediyenin 39 tapu kaydı var ve haberi yok. Ne alacağını biliyor, ne de vereceğini. Halk size başka işlerle uğraşın diye değil, hizmet edin diye oy verdi” diyerek konuşmasını sürdürdü.

ECRİMİSİL YOLUYLA ALINAN PARA KİRA DEĞİLDİR!
Denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmelere ilişkin de konuşan Keleş, Bakırköy Belediyesinin alacaklarını tahsis edememesi, gayrimenkullerin uzun yıllar ihale ile kiralama işlemi yapılmadan ecrimisil alınarak kullandırılması konusuna da değindi. Ecrimisil sayısının 76 adet olduğunu ifade ederek konuyla ilgili defalarca önerge verdiklerini söyledi. “Ecrimil yoluyla alınan para kira değildir” dedi.

GÜNÜNDE ÖDENMEYEN TAKSİTLER KAMUYU ZARARA UĞRATMIŞ!
Mevzuata aykırı olarak personel istihdam edilmesi konusunda da defalarca uyardıklarının altını çizen İbrahim Keleş, yapılandırılan kamu borçlarına ilişkin taksitlerin süresinde ödenmediğinden dolayı kurumun zarara uğratılmış olmasının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

BYUAŞ ÜZERİNDEN İSTEDİĞİNİZ YERİ, İSTEDİĞİNİZE VERİYORSUNUZ!
Bilbord reklamları ve panolarının kiralanması için ilan ve reklam vergi tahsilatının yapılmaması hakkında defalarca önerge verdiklerini belirten Keleş, “Bilbord ve panolar birilerine peşkeş çekilmiş. BYUAŞ üzerinden istediğiniz yeri, istediğiniz kişiye veriyorsunuz” dedi.
Kuruma ait tıp merkezinin işletmesinin belediye açısından mali yük teşkil etmesine de anlam veremediğini söyleyen Keleş, “Harcadığınız paranın üçte biri ile 3 katı hasta bakarsınız” diyerek, diğer belediyelerin örnek alınması gerektiğini ifade etti.

SAYIŞTAY SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMADIYSA, DÜZELTİLEBİLİR!
Konuyla ilgili söz alan CHP’li Mali Müşavir Meclis Üyesi Mustafa Harputluoğlu, “Sayıştay raporuna bakınca eleştirmek çok kolay. Hukuk devletinde yaşıyoruz ve kanunlarla yönetiliyoruz. Sayıştay birde devleti ve kurumlarını denetlese ne güzel olur. Ne mutlu CHP belediyelerine geliyor. Sayıştay suç duyurusunda bulunabilir. Bulunmadıysa demek ki düzeltilebilir” diyerek konuşmasına başladı.

ANKARA’DAN GELEN İKİ MEMUR, BAKIRKÖY’ÜN YAPISINI BİLEMEZ!
Sayıştay memurlarının bir çok konuda belli standartları baz aldığını söyleyen Harputluoğlu, “Ankara'dan gelen 2 memurun Bakırköy'ü tanımadan, sosyal hayatını bilmeden standartlara göre rapor vermesini çok dikkate almamak lazım” dedi.
Emanet paraların ise havalede açıklaması yazmayan paralar olduğunu, müracat edildiğinde ilgili hesaba aktarıldığını söyleyen Harputluoğlu, “Ne yapalım yani cebimize mi atalım” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

SAYIŞTAYIN ÖNERİSİ DİKKATE ALINIR VE ÇÖZÜLÜR!
KDV meselesinin ise mesleki açıdan kendisini ilgilendirdiğini ifade eden Harputluoğlu, “Bu çözülecek bir konudur. Sayıştayın önerisi dikkate alınır ve çözülür. Denetim denetimdir ama tüm kurumlara yapılması gerekir” diyerek, denetim konusunun önünü devletin açması gerektiğini ve bazı kuruluşları meclisin denetleyemediğini söyledi.

DENETLEMENİN ÖNÜ YASA İLE AÇILMALIDIR!
Denetleme Komisyonu’nun BYUAŞ’ denetleme yetkisi olmadığının altını çizen Harputluoğlu, “İSKİ'yi, KİPTAŞ’ı, İBB Meclisi inceleyebiliyormu? Bu yasa ile düzeltilmesi gereken bir işlem. Keşke öyle bir yetkimiz olsa da denetlesek. Denetleme yasanın önünü tıkayanlar, gelip burada birilerini suçlamasınlar” diyerek konuşmasını bitirdi.

Selvi Sarıtaç/Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi