CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Nagihan Tetik, yeni dönem stratej planın bir önceki plandan farklı olarak çok daha demokratik bir şekilde hazırlandığını ifade ederek, sürdürülebilirlik açısından da fark yaratacağına inandığını söyledi. Planı hazırlayan Belediye Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak ve ekibine, STK’lara, muhtarlara, çalışmalara katkı sunan meclis üyelerine teşekkür etti.

MUHALİF PARTİ ÜYELERİNDEN GÖRÜŞ ALINMADI

Ak Parti Gurubu adına söz alan gurup sözcüsü ve İBB Meclis Üyesi Halit Cebeci, demokratik bir şekilde hazırlandığı söylenen stratejik plan çalışmalarına Ak Parti ve Cumhur İttifakında yer alan MHP li meclis üyesinin davet edilmediğini ve görüşlerinin alınmadığını söyledi.

CEBECİ EKSİKLERİ SIRALADI

5 yıllık stratejik planda çok fazla hata gördüklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Halit Cebeci, söz konusu hataları başlıklar halinde sıraladı.

Bakırköy Belediyesi’nin bir envanter çalışması yaparak, mahallelerdeki kültür varlıkları ve sit alanlarını ele aldığını ama bu çalışmaya Osmaniye, Basınköy ve Şenlikköy mahallelerini katılmadığını gördüklerini söyledi.

TESPİT VAR, İŞLEM YOK

Ataköy 9. Kısım’da bulunan Baruthane, Osmaniye'de bulunan Fildamı Sarnıcı ve Kartaltepe'de bulunan Hipodrom’ un Kültür Varlıkları listesine girmediğini ama resimlerinin sayfalarda kullanıldığının altını çizerek, “Çalışanların dikkatsizliğimi diyelim bilmiyorum ama tespit yapılmış işlem yapılmamış” dedi.

Halit Cebeci konuşmasına şöyle devam etti.

EKSİK HİZMETLER

2015-2019’da görülen eksik hizmetlerinde değerlendirildiği yeni planda zayıf hizmetlerle ilgili çalışma yapılmış.

Yeterli kapasitesi olmayan ve dağınık halde olan belediye hizmet binası.

Cazibe merkezi olması sebebiyle yerleşik nüfusa ek olarak çevre ilçelerden gelen vatandaşlara hizmet gereksinimin artması.

Fiziki olarak araç park yerlerinin yetersiz olması.

Sosyal ve kültür faaliyetlerinin yetersiz olması.

Hizmetlerin yeterince tanıtılamaması.

ZAYIF YÖNLER

Kentsel dönüşümün tamamlanmamış olması.

Sokak, yol ve ana arter asfaltlama çalışmalarındaki yetersizlik.

Işıklandırma alanındaki yetersizlik.

Güvenli yaya yollarının yetersizliği.

Engelliler için kılavuz yollarının eksikliği.

Otopark alanlarının eksikliği.

Sağlık hizmetlerin mevcut olmasına rağmen, evde bakım hizmetini yetersiz olması.

Sivil toplum kuruluşları ile yeterli ilişkinin kurulamaması.

Ağaç budama çalışmalarını yetersizliği.

Zabıta sisteminin yetersiz olması.

Mahalli evlerine verilen hizmetin yetersizliği ve kalitesi.

Cebeci, “20 yıldan beri yönettiğiniz Bakırköy'deki eksikleriniz geçmiş dönemde de vardı bu dönemde de var. Demek ki 5 yılda hiçbir şey yapılmamış”  

5 YILDA 10 DEV ESER

Yetersiz ve dağınık dediğiniz belediye binası ve nikah salonu yapacaktınız. Çarşamba günü başkanımız dedi ki biz bunu devlete yaptırıp içinde de Kaymakamlık ve Emniyete yer verelim. 5 yılda 10 dev Eser diye söylediğiniz Belediye Hizmet Binası’nın daha kaba inşaatı yeni bitmiş. 10 dev eserin içerisinde Ebuziya Caddesi'nin boyaması vardı. Boyandığınız dev eserinizin yeniden boyaması gerekiyor.

YENİ DÖNEM FIRSATLARI

Yeni dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni parti olarak kazanmış olmayı fırsat olarak değerlendirmişsiniz. Bu güne kadar, “Biz yapacaktık ama Büyükşehir Belediyesi izin vermedi” söylemlerinizin takipçisi olacağız.

Yeni stratejik planda “Yaratıcı endüstriler ve sanatta kümelenme gibi konular, gelecek 5 yılın yükselen temalarındandır” Bu nasıl bir fırsattır anlayamadım bilen varsa lütfen anlatsın.

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPIYOR?

Kent Konseyi'nin amaçları faaliyetleri ve yapısının toplum tarafından yeterince bilinmemesi diye bir tehdit var kitapçıkta. “Kent Konseyi ne iş yapıyor?” Kent Konseyi’nin bugüne kadar ne iş yaptığını bilen bizi de bilgilendirirsen sevinirim.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NDE 454 KİŞİ ÇALIŞIYORMUŞ

Yeni dönem stratejik planında Bakırköy Belediyesi'nde çalışan 454 kişi gözüküyor. Bu kitapçıkta BYUAŞ çalışanlarının olmadığı söylendi. 1400 kişiyi yok sayarak planlama yapıyorsunuz.

HEDEF KARTLARI DİYE BİR BÖLÜM VAR

Stratejik planda ‘Hedef Kartları’ adı altında 100 milyon bütçeli bir başlık var. Bu başlığın altında Temizlik Müdürlüğü’nün tüm mahalleleri toplu taşıma imkânlarından yararlanmasını sağlamak var. Yani Bakırköy Belediyesi 5 yılda 100 milyon para harcayacak ve karşılığında minibüs hattı kuracak. Minibüs hattı kurmak Büyükşehir’in işi arkadaşlar. Siz bu parayı başka işlere harcayın.

5 YILDA YAKLAŞIK 2 KATRİLYON

963 milyon 982 bin lira bütçeden bahsediliyor ve yaklaşık 40 tane hedef kartı var. 5 yılda yaklaşık 1 katrilyon, diğer hedeflerde hesaplayınca yaklaşık 2 katrilyon ediyor. Yıla böldüğümüzde ise ortalama 400 milyon para harcamayı ön görmüşsünüz.

5 YILDA 300 MİLYON ZARAR

Stratejik planda 2014’ten bu güne kadar olan tahmini ve gerçekleşen bütçeye bakınca, 2014 yılında 70 milyon, 2015 yılında 40 milyon, 2016 yılında 100 milyon, 2018 yılında ise 90 milyon zarar etmiş. Bakırköy Belediyesi 5 yılda 300 milyon zarar etmiştir. Geçmiş dönemden de 450 milyon borçla devir aldığınızı siz söylemiştiniz.

Yeni dönem planda 2020 bütçesi tahmini geliri 324 TL'ye düşmüş. Bütçe aşağı değil, benim bildiğim yukarıya doğru çıkar.

İLK 6 AYDA YAPILACAKLAR

Stratejik planda ‘Hedef Kartları’ diye bir bölüm var. Hedef kartı ilk 6 ayda gerçekleştirilecek işler demekmiş.

Destek Hizmetler Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Hedef Kartlarına baktım ve hiçbir şeyin yazmadığını gördüm. Yani bu müdürlüklerimiz 2020'den 2024'e kadar ya ne yapacağını bilmiyor, ya da henüz planlamış.

FEN İŞLERİNİN BÜTÇESİ 150 MİLYON

Aynı şekilde Fen İşleri Müdürlüğü'nün yağmur suyu kanalları, deşarj, tahliye vs gibi alt başlıklarında 150 milyonluk bütçe var ama ne yapacağı hiç kimse bilmiyor, çünkü yazmamış.

Ayrıca okul ve ibadethanelerin bakım, onarım ve temizliği gibi başlıklarla 125 milyon bütçe var ama ne yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgi yok.

Tiyatrolar Müdürlüğü’nün toplamda 5 milyon 875 bin bütçesi var. Yıllık ortalama 1 milyon 200 bin lira gideri olduğu düşünülüyor. 

Ruhsat Müdürlüğü'nün izinsiz inşaatlarla mücadele etmesi diye bir bölüm var ama ona da baktım ve mücadele anlamında ne yapılacağnı göremedim çünkü yazılmamış.

Büyük teknik hatalar olan bir kitapçığın Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak tarafından yenilenerek yeniden gönderildiğini söyleyen Ak Parti Gurup Sözcüsü ve İBB Meclis Üyesi Halit Cebeci, hala düzelmeyen teknik hataların olduğunu belirtti.

Stratejik Planı değerlendiren ve ‘sürdürülebilirlik’ esasına değinen CHP’li Meclis Üyesi Nagihan Tetik’in yorumuna de cevap veren Cebeci, “Bakırköy'de sürdürülebilirlik sadece sorunlarda olmuş. 2015'te ne sorunumuz varsa yeni planda gördüğüm maalesef 2020'de de aynı sorunlarımız olacak” diyerek konuşmasını tamamladı.

TAŞKIN TOPRAK CEVAP VERDİ

Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP’li Meclis Üyesi Taşkın Toprak’ta, stratejik planla ilgili düşüncelerini aktararak, tüm birimlerin katılımıyla bir hazırlık çalışması yürüttüklerini ve 2020-2024 yıllarını kapsayan hedeflerinin yer aldığı bir kitapçık hazırladıklarını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın, kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmeliğine uygun olarak bir stratejik plan hazırladıklarını ifade ederek konuşmasını sürdüren Toprak, “Öncelikle kanun bizden neyi istiyorsa onu yazdık. Hiçbir belediye de stratejik planlama için ekstra bir çalışma yapmaz. Genellikle kopyala yapıştır yaparak önceki yıllardaki tablolarda yer alan rakamları güncelleyerek yeni planlamayı hazırlarlar. Ama biz kopyala yapıştır yaparak eskiyi güncellemedik. Tüm birim arkadaşlarım yeni bir şeyler yapalım dedi ve bunun içinde çok çalışarak büyük gayret gösterdi. Gayretleri için de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

STRATEJİK PLANIN YAPIM AŞAMASINDA ANKETLER YAPILDI

Ak Parti ve MHP'li meclis üyelerini çağırmakta eksikleri olduğunu kabul eden Taşkın Toprak “O da bizim hatamız olsun” diyerek, stratejik planın hazırlanması sırasında muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve esnaflarla görüşüldüğünü ve anketler yapıldığını belirtti.

3-4 ay gibi devam eden bir süreçte ciddi emekler harcanarak 2020-2024 stratejik planın hazırlandığının altını çizen Toprak konuşmasına şöyle devam etti.

“6 ana amacımız 17’de stratejik küresel hedefimiz var. Küresel ölçekli, çağdaş ve sosyal adaleti yakalamış bir kent yaratmak istiyoruz. Kitapçığımızda bununla ilgili bölümlerde var ama bakılmamış. Bizler sosyal ve ticari açıdan kendini geliştirmiş, marka ve cazibe merkezi bir Bakırköy yaratmak istiyoruz. Çevre sürdürülebilirliği sağlamak ve afetlerle dayanıklılığı artırmak, Belediyemizin kurumsal performansını ve hizmet kalitesini yükseltmek, paydaşlarımızla işbirliği yapmak gibi daha çok proje üretmek var kitapçığımızda. Kent Konseyi, muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve diğer belediyelerimizle birlikte ortak işler yapmak istiyoruz”

İBB İLE KOORDİNELİ ÇALIŞACAĞIZ

Toplu taşıma araçlarının kullanımının yaygınlaştırılması konusunda da tanımlarının altında İBB ile koordineli bir şekilde toplu taşıma hat ve güzergahını belirlemek olduğunu söyleyen Toprak, tüm mahallelerin toplu taşıma imkânlarından yararlanmasını sağlamak, otopark alanlarının planlanması ve projelendirilmesi yönünde çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

2014 yılı bütçesinin 2013 yılında Ateş Ünal Erzen döneminden alınmış bir bütçe olduğunu söyleyen Toprak, rakama ek olarak finans yatırımı adı altında tekrar bir yatırım yapıldığını ve gider kısmındaki yüksekliğin bundan kaynaklandığını belirtti.

Yeni dönemde neler yapılacağını geçmiş toplantıda Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun açıkladığını söyleyen Başkan Yardımcısı Toprak, Yücetarla ve İncirli Caddesi'nin tek yön olması ile ilgili çalışmalara başlandığını ve allanın çevre düzenlemesini de yapacaklarını belirtti.

VALİ VE KAYMAKAM HİZMET BİNASINI GEZDİ

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İlçe Kaymakamı Nazmi Günlü’nün Osmaniye mahallesindeki yeni hizmet binasını gezdiğini ve binanın yapılmasına destek olacaklarını, tam olarak bir anlaşma sağlanmamış olsa da iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Osmaniye Mahallesi’nde ki Fildamı Sarnıcı’nın çalışmalarının devam ettiğini, İlçe Kaymakamı Nazmi Günlü’n de kendilerine destek verdiğini, güncellemelerin kitapta yer almadığını ama valilikten gelen yazıda olduğunu ifade etti.

BYUAŞ ÇALIŞANLARI, HİZMET ALIMI GÖRÜNÜYOR

Stratejik Plan kitapçığında yazan personel sayısının da kamudaki memur ve kadrolu işçiler ile alakalı olduğunu söyleyerek konuşmasına son veren Belediye Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak, “BYUAŞ’ta çalışanlar kanun hükmünde kararname ile belediye şirketine devredilmiş olsa bile finansal kadrolarda 1 ve 2 diye adlandırılan personel giderleri ve sigorta giderleri kapsamında görünmüyorlar. BYUAŞ çalışanları hizmet alımı olarak görüldükleri için insan kaynakları birimimizde işçi olarak değil, hizmet alıyormuş gibi görünüyorlar” dedi.

Son olarak yapılan oylamada, Bakırköy Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı Ak Parti ve MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Altun'un ‘ret’ oyuna karşılık, CHP’li meclis üyelerinin ‘evet’ oyu ile onaylandı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi