Milli Emlak Dairesi, Bakırköy Yeşilköy'de bulunan arsayı Bakırköy Belediyesi'ne "Huzurevi yapılması ve üçüncü kişilere kiraya verilememesi" şartıyla ömür boyu hibe etmişti. 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerden kısa süre önce dönemin CHP'li Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, inşaatı tamamlanan binayı Bakyaşam Huzurevi adıyla açtı. Ancak 2014'te Bülent Kerimoğlu'nun belediye başkanı olması üzerine huzurevi atıl duruma düştü.

KİRALAMA KARARI


31 Mart yerel seçimleri öncesi binaya Özel Vahide Sultan Huzurevi tabelası asıldı, ön tarafına duvar örülerek kapılar takıldı. Bakanlığa ait bayraklar asıldı. Mahalleli binada zaman zaman gece konaklayan kişilerin olduğunu söyleyerek binanın amacına uygun işletilmesini istedi. Ancak Bakırköy belediyesi konuya ilişkin tek bir açıklama yapmadı, çıkan haberleri yalanladı.

Konuyla ilgilenen  geçmiş dönem meclis üyelerinden AK Partili İbrahim Keleş "465 milyon bütçesi olan belediyemiz burayı işletebilir" diyerek, konuyla ilgili yetkilileri defalarca göreve davet etmişti. Ak Parti'li meclis üyesinin tek başına muhalefet ettiği huzurevi ile ilgili Ak Parti İlçe Başkanlığı'nın tek kelime etmemesi de kafaları karıştırdı.

Bakırköy Belediyesi’nin meclisten alınan yetkiye dayanarak, huzurevini 3. kişiye kiraya verdiği ortaya çıktı. İstanbul Valiliği Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Vali Ali Yerlikaya'ya huzurevinin taşeron firmaya verilmesini durdurulması konusunda olurunu isteyen bir yazı gönderdi.

USULE UYGUN OLMAYAN İZİN BELGELERİ İPTAL EDİLDİ


Yazıda, Özel Vahide Sultan Huzurevi için 11 Haziran 2018 tarihinde valilik oluruyla "açılış izin belgesi" verildiği ancak Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'nın 27 Mart 2019 tarihli yazısı incelendiğinde, Bakırköy Belediyesi'nin alt kiracıya verme yetkisinin olmadığının anlaşıldığı belirtildi. Valiliğin "açılış izin belgesi"nin iptal edilerek, özel huzurevi faaliyetlerinin durdurulması konusunda Valilik makamının olurunun istendiği kaydedildi. Yerlikaya'nın olurunun alınması üzerine de usulsüz işletme ruhsatının iptal edildiği öğrenildi. Valiliğin kararı üzerine taşeron firmanın faaliyetleri durduruldu, binadaki tabela ve bakanlık bayrakları da indirildi.

SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?

Usulsüz şekilde kiraya verilen ve Vahide Sultan Huzurevi olarak tabela asılan huzurevini kiralayanların Enderun Sağlık ve Bakım Hizmetleri Turizm Limidet Şirketi’nin olduğu ve merkezi Babaeski’de olan şirketin 2018 Temmuz ayında Bakırköy’e taşındığı öğrenildi.

Bakırköy Belediyesi’nin yetki almış olsa dahi, kanunen ihale yapmadan kiraya veremeyeceği huzureviyle ilgili kanunun 2886. maddesini çiğnediği ve yetkisiz şekilde kiraya verdiği için sorumlular hakkında işlem yapıp yapmayacağı da merak konusu oldu.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi