Bakırköy Belediyesi’nin 2020 mali yılı performans tasarısının görüşüldüğü meclis toplantısı karşılıklı tartışmalarla geçerken, Ak Parti gurubu 581 Milyon 255 bin olarak belirlenen yeni bütçeyi, geçmiş yıllara göre yüksek bulduğunu söyledi.

Belediye Birim Müdürlerinin de katıldığı meclis toplantısında ilk sözü alan Ak Partili Meclis Üyesi Servet Toroman, CHP’li meclis üyelerine seslenerek, bütçenin oy çokluğu ile nasılsa geçeceğini bildiklerini söyleyerek, “İnceleyerek oy verirseniz, Bakırköy’ün yararına olur” dedi.

BELEDİYENİN ORTALAMA 700 MİLYON BORCU VAR

Geçmiş dönemlerin gelir-gider tablosuna baktıklarında, 2020 bütçesini abartılı bulduklarını söyleyen Toroman, 2018 de 95 milyonluk bir borçlanmanın söz konusu olduğunu ifade ederek, önceki yılları da hesaplayınca Bakırköy Belediyesi’nin yaklaşık 700 milyon civarında borcu olduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz yıllarda Osmaniye Mahallesi’nde metro çalışmaları kapsamında kamulaştırılan araziden de 200 milyon civarı bir gelir elde edildiğini, bütçede ise bunun görünmediğini ifade etti.

174 MİLYONA NE SATACAĞIZ?

2020 de, satıştan 174 milyon liralık bir gelir elde edileceğini, ‘hükümet onu sattı, bunu sattı’ eleştirilerini yapanların neyi satacağını merak ettiklerini söyleyerek, bütçenin en çarpıcı olaylarından birinin de personel gideri olduğunun altını çizen Ak Partili Servet Toroman, “Biliyoruz ki Bakırköy’de CHP’nin sadık seçmeni var. O sadık seçmen yine sizi seçer ama onlara doğruları söylemekten kaçınmayın, bütçeyi de dikkatle inceleyerek oy verin” diyerek CHP’li meclis üyelerine seslendi.

TİYATRO MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİ 50 MİLYON

Ortalama 220 milyon nüfusu olan Bakırköy’ün, yeni dönem bütçesini çok abartılı bulduğunu söyleyerek söz alan Ak Parti Gurup Başkan Vekili Halit Cebeci, 581 milyon olan bütçenin, 50 milyonunun Tiyatro Müdürlüğü’ne ayrıldığını, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne 18, Sağlık Müdürlüğü’ne ise 23 milyon ayrılırken, Tiyatro’da 50 milyonluk harcamanın nereye yapılacağını sordu.

Konuşmasına devam eden Cebeci, “Bakırköy’de kaç oyun sahneleniyor, kaç kişi seyrediyor, bundan kimler istifade ediyor. Bakırköy Belediyesi bu kadar zengin mi?” diyerek sorularına devam etti.

İETT’Yİ SİZ Mİ İŞLETİYORSUNUZ?

Ulaşımla ilgili de kendilerine verilen kitapçıkların birinde 99, diğerinde 96 araç göründüğünü, gider olarak da 25 milyon yazıldığını belirten Cebeci, “96 aracınız varken 15 milyon verip hangi arabaları kiralıyorsunuz? Bu arabaları kim kullanıyor, nerede bu arabalar? İETT’yi siz mi işletiyorsunuz?” dedi.

ÇALIŞAN SAYISI AZALMIŞ, GİDERİ YÜKSELMİŞ

İşçilik giderlerinin 2019’da 1919 çalışana karşılık 92 milyon 338 bin lira olarak belirtildiğini, yeni dönemde ise çalışan sayısının 1871’e düşürüldüğünü, buna karşılık giderin 112 milyon 137 bin liraya çıktığını belirten Cebeci, “Kimdir bu işçiler, ne kadar maaş alıyor, BYUAŞ çalışanı 100 kişi artmış. İşçi çıkarıyoruz diyorsunuz ama bir yandan da işçi alıyorsunuz” diyerek devam etti.

Park ve Bahçeler bütçesinin ise 18 milyon olmasına karşılık, park ve bahçelerin mezbeleyi andırdığını belirten Cebeci, ağaçların budanmadığını, vatandaşların geceleri parklara gitmeye korktuğunu ve sokakların çukur içinde olduğunu belirtti.

Temsil ağırlama gideri olarak bütçeye 4 milyon yazıldığını, bunun ayda 350 bin lira ettiğini ve kimin ağırlandığını sordu.

Yaşlı vatandaşların ‘Kıdemli Vatandaşlar’ olarak geçtiği bütçe performans tasarısında, yaşlıların sosyalleşmesi için tek bir icraatın dahi olmadığını, huzur evinin kapasitesinin yarısı kadar yaşlı barındırdığını, 500 bin lira bütçe ayrıldığını, ‘yaşlılar, gençler ve engelliler için sosyal sorumluluk projeleri yapın, bizde destek verelim’ dediklerini de hatırlatarak devam eden Cebeci, “Yaşlılarla ilgili komisyon kurulması için önerge vermiştik ama kabul edilmedi. Neden kurulmadı, neden gündeme gelmiyor, neden korkuyorsunuz?” diye sordu.

SÖYLEM BAŞKA, EYLEM BAŞKA

Gençlere ise 4 milyon 300 bin lira bütçe ayrıldığını, açılımında ise gençlerin sosyal, kültürel ve spor yapma imkânlarını arttırma gibi maddelerin yazdığını ama Yüce Spor yanındaki top sahasının ve Yenimahalle’de bulunan basket sahasının “Yap, işlet, devret” ile ücretli spor alanlarına dönüştürülme çabalarına dikkat çekerek, söz konusu durumun, eylem ve söylem arasındaki farka açık bir örnek olduğunu belirtti.

Cebeci, “Eylemleriniz ve söylemleriniz birbirini tutmuyor” diyerek, sokak hayvanları hakkında bir çalışma olmadığını, kentsel dönüşüm ile ilgili alınan karara karşılık bir çalışma yapılmadığını, yolların bakımsız, yaya yollarının ise yetersiz olduğunu söyledi. Performans tasarısında STK’lara maddi destekten bahsedildiğini, de ifade eden Halit Cebeci, STK’ların kendi işlerini kendilerinin yaptığını, yanlarında olarak manevi varlıklarını hissettirmenin yeterli olduğunu belirtti.

Seyyar satıcılar, dilenciler ve kağıt toplayıcılarla mücadele için belediye bütçesinden 2 milyon, 250 bin lira pay ayrıldığını söyleyen Cebeci, “Bu parayı onlara verin, dilencilik yapmasın” diyerek, yıllara göre gelir ve gider tablosunu sıraladı.

YILLARA GÖRE GELİR GİDER TABLOSU

2014: 168 milyon gelir, 238 milyon gider. Zarar 70 Milyon

2015: 205 milyon gelir, 245 milyon gider. Zarar 40 Milyon

2016: 213 Milyon gelir, 315 milyon gider. Zarar 102 Milyon

2017: Osmaniye Mahallesi’ndeki kamulaştırılan arsa gelirinden dolayı bütçede fazlalık var.

2018: 268 Milyon gelir, 357 Milyon gider. Zarar 90 Milyon

Alt alta toplayınca, Bakırköy Belediyesi’nin son 5 yılda 300 milyon zarar ettiğini söyleyen Cebeci, “350-400 milyonla borçla devir almıştınız, demek ki şu anda belediyenin, 750-800 milyon borcu var. Hesap ortada ve siz 2020’de gider olarak 581 milyon ön görmüşsünüz. 2018 yılında 268 milyon olan gelirinizi ne yapacaksınız da arttıracaksınız, gömü falan mı bulacaksınız. Kazı mı yapacağız, yoksa miras mı kalacak” diyerek konuşmasını tamamladı.

TAŞKIN TOPRAK CEVAP VERDİ

Bakırköy Belediyesi’nin yeni dönem performans ve bütçe tasarısı hakkında konuşmak ve Ak Partili üyelerin sorularına cevap vermek için söz alan Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP’li Meclis Üyesi Taşkın Toprak, stratejik planın hangi kanun maddelerine ve neye göre yapıldığını anlatarak konuşmasına başladı.

Seyyar satıcılar, dilenciler ve kağıt toplayıcılarıyla ilgili ayrılan bütçenin, zabıtanın yaptığı hizmetin personel maliyeti olarak yansıtılmasın dolayı olduğunu söyleyerek, bütçenin yükselmesiyle ilgili olarak da, Osmaniye’de yapılan Belediye Hizmet Binası’nın kaymakamlığa tahsisi ile alakalı olduğunu söyledi.

KAMULAŞTIRILIRSA, BELEDİYE HİZMET BİNASI 170 MİLYON

Valilik ve kaymakamlıkla yapılan görüşmeler sonucunda, belediye hizmet binasının bir kısmının kaymakamlığa tahsisinin gerçekleşebileceğini, tahsis edilecek alanın arsa maliyeti, kaba inşaat maliyeti ve ince işçilik maliyetinin hesaplandığını söyleyen Toprak, bütçenin 170 milyon fazla olmasının sebebini, belediye hizmet binasının bir kısmının kamulaştırılması ya da İBB tarafından yapılmasına karşılık, tahmin ettikleri gelir olduğunu ifade etti.

BELEDİYENİN BORCU 60 MİLYON

Belediyenin kısa ve uzun vadeli olmak üzere toplamda 567 milyon borcu, buna karşılık 200 milyon alacağı olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak, reel borcun 367 milyon olduğunu söyledi.

Toprak, söz konusu 367 milyonun da yaklaşık 250 milyonunun SGK ve vergi borcu olduğunu, bu borcu da 2014 yılında devir aldıklarında yapılandırdıklarını ve borcun faizle 250 milyona ulaştığını belirtti. Kalan 117 milyonun 45’i nin belediyenin şirketi BYUAŞ’a, 10 milyonun kamuya ait kurum ve vakıflara olduğunu ve geriye aktif ve sıcak borç olarak 60 milyon kaldığını belirterek, “Belediyenin 60 milyon aktif sıcak borcu var” dedi.

Türkiye’de gelirine oranla en az borcu olan belediyenin Bakırköy olduğunu iddia eden Taşkın Toprak, yeni bütçede ekonomik krize rağmen hizmetleri aksatmadan yapma çabalarının ve gelen tüm taleplere ellerinden geldiğince destek olmanın iyi niyeti olduğunu söyledi.

BAKIRKÖY’DE OLAN HİZMETLER, BAŞKA BELEDİYELERDE YOK

Konuşmasını sürdüren Taşkın Toprak, diğer belediyelerde olmayan bir Tıp Merkezi’ne sahip olduklarını, kültür ve sanatın başkenti olmalarının gereği tüm çalışmaların yapıldığını, 10 kreş, ücretsiz yaz ve kış spor okulları, bedensel ve zihinsel gelişimi destekleyici çalışmalar yaptıklarını, kız öğrenci yurtlarının olduğunu, üniversiteye ücretsiz hazırlık yapan Bakgem’in olduğunu, kaliteli temizliği en ucuza yaptıran belediye olmanın gururunu yaşadıklarını ve alt yapı, üst yapı, park ve bahçeler, fen işleri gibi pek çok çalışmayla sadece Bakırköy’e değil, tüm İstanbul’a hizmet ettiklerini söyledi.

BAKIRKÖY’E 35 BİN METREKARE ALAN KAZANDIRDIK

Temsil ağırlama giderlerinin de 2 milyon 200 olduğunu, Bakırköy’e emlak değeri ortalama 320 milyon olan yaklaşık 35 bin metrekare alan kazandırdıklarını ifade eden Toprak söz konusu alanların tapularını divana teslim ederek, STK’lara da ellerinden geldiğince destek olduklarını, sağlık işleri veteriner şefliğinde sokak hayvanları için de bütçe ayrıldığını söyledi. Son olarak periyodik olarak Mülkiye ve İBB müfettişleri tarafından incelenmelerine rağmen, en ufak bir kusurlarının olmadığını belirterek konuşmasını tamamladı.

SON KONUŞMAYI CAVİT GANİÇ YAPTI

Performans tasarısının görüşüldüğü meclis toplantısında son sözü alarak belediyeye ait Zuhuratbaba Yüce Spor yanı ve Yenimahalle’de ki arazilerle ilgili, ‘imara açıldı’ söylemlerinin yanlış olduğunu belirten Teknik Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Cavit Ganiç, “Yap işlet devret” modeliyle verilmek üzere meclisin oy çokluğu ile karar aldığını söyledi.

Söz konusu alanlarda imar değişikliğine gidilmeyeceğini ve yönetimin irade hakkını kullandığını belirten Ganiç, Park ve Bahçelerle ilgili eleştirileri kabul ettiğini ama müdürlüğün konuyla ilgili ve yetkili bir müteahhitlerinin olmadığını, tüm çalışmaları müdürlüğün kendi imkânları ve çalışanlarıyla yaptığını söyleyerek, çabalarından dolayı ayrıca tüm müdürlük çalışanlarına teşekkür etti.

ÖZEL MÜLKİYETLERE ÜCRETLİ KESME, BUDAMA HİZMETİ

Park ve Bahçelerle ilgili gelen dilekçelerin tamamının haftası geçmeden sonuçlandığını, mevsimden dolayı ağaç kesme ve budama işlemlerinin 15 gün gecikebileceğini, aldıkları bir kararla da bu seneden itibaren özel mülkiyetteki ağaçların kesilip budanmasının da ücrete tabi olacağını belirtti.

Apartman sakinlerinin muvafakatleriyle birlikte, yerinde yapılacak inceleme sonrası, makbuz karşılığı ücret yatırılarak Bakırköy Belediyesi’nin özel mülkiyet sahiplerine de hizmet vereceğini söyleyen Cavit Ganiç, “Yettiği yere kadar kendi ekibimizle, yetmediği yerde hizmet satın alma yöntemiyle bu işi çözeceğiz” dedi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki tüm personele teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Ganiç, her sabah çalışmaya başlamadan önce müdürlükten çalışma raporu aldığını, nerede çalışacaklar, ne iş yapacaklar diye bildirdiklerini, mesai bitiminde de çalışma raporlarını verdiklerini söyleyerek, günlük çalışma sistemlerinin bu şekilde olduğunu belirtti.

ŞİKAYET YADA TALEBİNİZİ İLETİN, ÇÖZÜLMEZSE HESABINI BANA SORUN

414 96 96 numarasından arayarak, park ve bahçelerle ilgili şikâyet ya da talebinizi iletin, çözülmezse gelin, hesabını benden sorun” diyerek devam eden Ganiç, son olarak bahara kadar tüm parkların oyun alanlarının yenilenmiş olacağını belirtti. Kapılarının herkese açık olduğunu ifade ederek, randevuya gerek olmadığını belirtti.

Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç; başlayan ve başlatılacak çalışmalarla ilgili konuştu.

Kentsel Dönüşümle ilgili 7 mahalleyle ilgili AKP ve MHP ile ortak bir çalışma yürüttüklerini, dünün dünde kaldığını ve bu güne bakılması gerektiğini, geçmiş dönemde İBB tarafından yapılmayan çalışmalara başlandığını, Kartaltepe Mahallesi’nde asfaltlama çalışmalarına başladığını, ekonomik sıkıntılardan dolayı bozuk olan yolların tamir edildiğini ve ayın 28’inde de İstanbul Caddesi ve Fişekhane Caddesi yapımının başlayacağını söyledi.

Aksu Caddesi’nden Hazırlık Sokak’a kadar olan bölümde de yakında çalışmaların başlayacağını, Fişekhane’nin sonuna kadar devam çalışmanın yaklaşık 4 ay süreceğini, İncirli Caddesi trafiğinin tek yön olması konusunda 2015 yılında alınan kararın hayata geçirilmesi için Pazartesi günü son bir toplantı yapılacağını, Zuhuratbaba Caddesi trafiğinin terse döneceğini, Şükran Çiftliği Sokak çalışmalarının da hemen arkadan devam edeceğini belirtti.

Alt yapı müteahhidi olmadığı halde, kendi ekipleriyle çalışan Fen İşleri Müdürlüğü’ne ve çalışanlarına teşekkür eden Ganiç, İSKİ ile yaptıkları protokolle Kartaltepe Filiz Sokak, Hulusi Demirelli ve Aksu Caddesi’ne kadar su basan yerlerdeki atık su kanallarının yenilenerek yapılması, bağlantı kolektörlerinin yapılarak, İncirli Caddesi’ne kavuşması ve caddenin de alt yapı çalışmalarını tamamlayacaklarını belirtti.

Marmaray, Valilik ve Kaymakamlıkla ortak çalışma yaptıklarını, İSKİ ile yapılan protokolle Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Şenlikköy’de su baskını yaşanan yerlerle ilgili çalışmaların en geç Salı’ya başlayacağını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi