ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HAYIR DİYECEĞİZ!
Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Bakırköylü sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte süreci hep birlikte değerlendirmek ve yapılabilecekler konusunda fikir alış verişi yapmak amacıyla geçtiğimiz günlerde bir toplantı düzenledi.
Çok sayıda dernek temsilcisinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Mustafa Fazlıoğlu, ”TBMM’de kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile ülkemiz siyasal sistemi ve rejimi köklü bir şekilde değiştirecek bir anayasa referandum sürecine girmiştir. Ülkemizin ve halkımızın geleceğini, Cumhuriyetimizi, demokrasiyi, laikliği, toplumsal yaşamın bütününü kapsayan, meslek alanlarımızı korumak için bu anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.
Toplumun kapsamı hakkında sağlıklı bilgi edinemediği, hiç bir kurum ve kuruluştan, ya da halkın görüşü alınmadan hazırlanan kanun teklifinin hızlıca TBMM’ne sunulduğunu ve iki partiye mensup milletvekillerinin parti yönetimlerinin denetiminde kullandıkları açık oylarla kabul edildiğini belirten Fazlıoğlu, “Bu anayasa teklifi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen, toplumun ve toplumsal muhalefetin üzerinde baskı ve sindirme politikalarının uygulama aracına dönüşen OHAL ve bu süreçte çıkartılan KHK’ler sürecinde referanduma sunulmaktadır” ifadelerini kullandı. 



FAZLIOĞLU, BAŞKANLIK YETKİLERİNİ ANLATTI
OHAL devam ederken iktidar ve devlet olanaklarının, Cumhurbaşkanı, hükümet ve iktidar partisi tarafından sonuna kadar kullanılacağı bir halk oylamasının hiçbir şekilde normal demokratik koşullarda yapılmış bir oylama hüviyeti kazanmayacağının da altını çizen Mustafa Fazlıoğlu, “Bu anayasayla, Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olabiliyor. Partili Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği isimler millet vekili olabilecek. Cumhurbaşkanı’na meclisi fesih etme, bütçe hazırlama, kararname çıkarma, yüksek yargı üyelerinin tamamına yakınını belirleme yetkisi veriliyor. Büyükelçileri ve tüm üst düzey kamu yöneticilerini atama yetkisi veriliyor. Milli güvenlik politikalarını belirleme yetkisi veriliyor” dedi.
TEK ADAM DİKTASI
Türk tipi başkanlık sistemi olarak kamuoyuna sunulan anayasa değişiklik teklifinin, özü itibarıyla tek adam diktasından başka bir şey olmadığını söyleyen Fazlıoğlu, “TMMOB’ye bağlı odalar olarak hazırlanış ve referanduma sunuluş biçimi doğru bulmadığımız, içeriğini kabul etmemiz mümkün olmayan bu anayasa değişiklik teklifine ‘hayır’ diyoruz” dedi.
Birlik, beraberlik ve adaletli bir biçimde, sevgi ve saygı esasıyla bir arada yaşamı savunan tüm bireyleri anayasa değişiklik teklifini reddetmeye ve referandumda tercihini ‘hayır’dan yana kullanmaya çağıran Mustafa Fazlıoğlu, odalarının 7/24 herkese açık olduğunu ve ortak çalışma konusunda fikir ve önerileri hep birlikte değerlendirerek, çalışmalara bir an önce başlamaları gerektiğini belirtti. Fazlıoğlu yerel yöneticilerin de bu konuda yapacakları çalışmaların büyük önem taşıyacağını söyledi.

‘HAYIR’LAR FARKLI HEDEF AYNI
İnşaat Mühendisleri Odası, ADD, Floder, ÇYDD, Kent Savunması, Haziran Hareketi, Ataköy Derneği, BİAD, BAKADER, CHP Bakırköy, Şoförler Odası, Osmaniye Taksi Kooperatifi, Bakırköy Spor Kulübü, Rumelili İş Adamları Derneği, Bakırköylüler Derneği, Yenimahalle Muhtarı Nihat Şahin, Zuhuratbaba Muhtarı Aykut İncesaraç ve CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz’ün de hazır bulunduğu toplantıda sırasıyla söz alan katılımcılar, “Hepimizin ‘hayır’ı faklı ama amacımız aynı” dediler.

HALKIN YOĞUN OLDUĞU YERLERİ SEÇTİLER
Bakırköy’de estirecekleri hayır rüzgarını çevre ilçelerde de estirmeyi hedeflediklerini belirten katılımcılar, Özgürlük Meydanı, metro, metrobüs durakları ve  her ilçeden vatandaşların çokça geldiği AVM’lerde çalışmalara başlama kararı alarak, Bakırköy Hayır Koordinasyonu’nun temelini attılar. 

Bakırköy Hayır Koordinasyonu Komite Üyeleri:
Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bbölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu
Arkeologlar Derneği adına İlknur Türkoğlu
Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Yusuf Kadıoğlu
Devrimci Demokratlar ve Mali Müşavirler Odası Bakırköy Temsilciliği adına Ziya Disanlı
Kent Savunması ve Türkiye Kominist Hareketi adına Kaya Şahan
Kent Savunması adına Berna Baykal
Birleşik Haziran Hareketi Bakırköy Meclisi ve Bakırköylüler Derneği adına Oya Erakıncı,

Selvi Sarıtaç
 
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi