Kerimoğlu’na tepkiler büyüyor!

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, Fahri Korutürk Caddesi ve İstanbul Caddesi’nin kesiştiği noktaya astığı “5 Yılda On Dev Eser” pankartı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Pankartın hemen arkasında bulunan ve yaklaşık iki yıldan beri yapılmayan Yeraltı Çarşı girişi üzerindeki çadır yağmurluğu gösteren vatandaşlar, “On dev eser yapmış ama çarşı üstüne bir yağmurluk yaptıramamış” diyerek tepki gösterdi.

Yaklaşık iki yıl önce giriş kapıları yeniden düzenlenen Yeraltı Çarşısı’nın kapatılan sağ kapısının hemen altında, çarşının tüm teknik donanımlarının olduğu fuel oil depoları, yakıt tankları, havalandırma ünitelerinin merkezi sistemi ve elektrik akımı panolarının bulunduğunu söyleyen çevre esnafı, olası bir yangın durumunda itfaiyenin diğer kapılardan müdahale etme şansının olmayacağı endişesi taşıdıklarını da dile getirdi.

İstanbul ve İncirli Caddesi’nin her fırsatta İBB’ye ait olduğunu belirten belediye yetkililerine ithafen konuşan vatandaşlar, bina dış cephelerinin, duvarlardan sarkan eski klimaların, reklam panolarının ve vatandaşı sürekli rahatsız eden broşür dağıtıcılarının denetim ve sorumluluğunun ise belediye ye ait olduğunu söyleyerek, 5 yılda yapıldığı söylenen on dev eseri değerlendirdi.

İŞTE O 10 DEV ESERİN AÇILIMI

1- Belediye Hizmet Binası;

Başkan Kerimoğlu’nun Kasım 2016’da temsili temel atma törenlerini yaparak 9 ila 12 ayda bitireceği sözünü verdiği projelerden biri olan Osmaniye Mahallesi’ndeki hizmet binası, üzerinden 24 ay geçmesine rağmen henüz kaba inşaat halinde. 

2- Kültür Merkezi ve Cem Evi; Kasım 2016’da temsili temel atma töreni yapılarak en geç bir yıl sonra bitirileceği sözü verildi. Aradan geçen iki yılın ardından geçtiğimiz günlerde kurdele kesilerek açılışı yapılan Kültür Merkezi ve Cem Evi için, Başkan Bülent Kerimoğlu, yapımıyla ilgili kamuya ait belediye bütçesinden bir kuruş harcamadığını ifade etti. Cem Evi’ne kimin ne koşullarda bağış yaptığı akıllarda soru işareti bıraktı. 

Açılışın üzerinden bir ay geçesine rağmen, Cem Evi'nde cem yapılmayışı, cenaze törenlerinin yapılmaması ve lokma olmaması da alevi vatandaşlar tarafından tepkiye neden oldu. 

3- Nikâh Sarayı; Bakırköy eski Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından, Ataköy 4. Kısım da nikâh salonu olarak hizmete açılan bina, şimdiki Başkan Kerimoğlu tarafından 2,5 yıl atıl bırakıldıktan sonra, önce öğretmenevi, daha sonra da mevzuata uydurulamadığı için eğitimciler lokali olarak yeni bir hizmetmiş gibi yeniden açıldı.

9 ila 12 ayda bitirileceği sözünü verdiği projelerden biri olan ve Sinan Erdem Spor Salonu’na yakın bir yerde yapılacağı söylenen Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nin, önce yeri değiştirildi. Osmaniye Mahallesi’nde yapımına başlanan Belediye Hizmet Binası’nın bir kısmına Nikah Salonu yapma kararı alan Bakırköy Belediyesi, oy çokluğu ile aldığı yetkiye dayanarak Nikah Salonu’nu irtifak ve intifa hakkı da dahil olmak üzere 29 yıllığına özel işletmeye vermek üzere ihale açtı. Geçtiğimiz günlerde intifa hakkı da teslim edilmek üzere yapılan iki ihaleye de katılım olmadığı için yapılamadı.

İhale şartnamesinde yazan “İhaleye katılacak isteklilerin ihale tarihinden önce son 5 yıl içerisinde, 5 yıldızlı Turizm İşletme Belgesi olan ve turizm belgesinde en az 400 kişilik Balo İşletmeciliği yapabileceği belirtilmiş işletmelerden olması gerekir. Söz konusu turizm işletme belgesi sunamayan istekliler ihaleye katılamaz” koşulu da, Nikah Salonu’nun, Kültür Merkezi adı altın da işletmeciliği ile ilgili endişeleri de beraberinde getirdi.

Başkanlık teklifi olarak meclise gelen gündem maddesiyle, yönetim değişse bile tapuya şerh edilecek intifa hakkı ile, Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nin işletim hakkı 29 yıllığına alan işletmeciye ait kalacak. Yapılan protokol fes edilemeyecek.

 4- Sanatçılar Parkı ve Spor Kompleksi;

1989 yılında belediye tarafından, Bakırköy Spor’a katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve henüz işletim süresi dolmayan Bakırköy Spor Vakfı ve tesisleri için kaçak olduğu gerekçesiyle Encümen tarafından yıkım kararı aldı. Gece saat 3 civarında yıkımına başlanan vakıf binası ve tesisler, vatandaşın tepkisine neden olmuş, günlerce kamuoyunda tartışılmıştı.

TBMM’de de gündeme gelen Bakırköy Spor Vakfı ve tesislerinin yıkım gerekçesi olarak gösterilen kaçak alanların ruhsatlarının tamamı mahkeme tarafından onaylanmış, kaçak olmadığı açıklanmıştı.

     

Encümen kararı ile gerçekleştirilen yıkım da, yıkılacak alanın 2780 metrekare olarak belirlendiği, ancak 7 bin metrekare yıkılmış olması da hala tartışılan konulardan biri olarak güncelliğini taşıyor. 

Yıkım esnasında belediye personeli Mustafa Yılmaz, başına isabet eden sert bir cisim nedeni ile yaşamını yitirdi. Olay yerine gelen Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve tesis işletmecileri arasında yaşanan tartışmalar kameralara yansımış, taraflar birbirleri hakkında şikâyetçi olmuştu.

İlgili savcılık dosyasına giren bilirkişi raporunda asli kusurlunun belediye ve belediyeye iş makinesi sağlayan Kardeşler Yıkım'ın olduğuna yer verilmiş, SGK müfettişi raporunda ise, Bakırköy Belediyesi güvenlik tedbirlerini almadığı için asli kusurlu, Kardeşler Yıkım'ın işvereni Özgür Karaağaç asli kusurlu, Bereket İnş. Peyzaj San. ve Tic. Ltd. Şti. ile 3S Çevre Temizlik ve Peyzaj Hiz. Ltd. Şti ve iş makinesi operatörü Abdullah Araç'ın tali kusurlu oldukları belirtilmişti.

Hakkında  "yaralama, tehdit ve hakaret" suçundan dava açılan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve 7 sanığın yargılanması hala devam ediyor. 7 sanığın 2,5 yıldan 7,5'ar yıla kadar, Kerimoğlu'nun ise 3,5 yıldan 13,6 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 

Yıkılan Bakırköy Spor Vakfı ve tesisleri bünyesinde var olan 6’sı açık olmak üzere 8 Tenis Kortunun biri iptal edilerek, Basketbol Sahaları, Voleybol Sahası, Fitness Salonu yeni bir hizmet gibi yeniden açıldı.

Tesis bünyesindeki 25 metre boy ve 12,5 metre en boyutuna sahip yarı olimpik havuz yıkıldı. 

Yıkımı yapılan Bakırköy Spor Vakfı alanı, anfi tiyatro ve Bakırköylü merhum sanatçıların heykelleri yapılarak, Bakırköy Sanatçılar Parkı ve Spor Kompleksi adıyla yeniden açıldı.

Araştırmacı tarih yazarı ve fotoğrafçısı Bay Bakırköy olarak isimlendirilen Turgay Tuna, merhum sanatçı Münir Özkul’u sahneye taşıyan sanatçı Kenan Büke’nin heykelinin de parkta bulunması gerektiğini söyleyerek, taleplerin dikkate alınmayışından yana üzüntüsünü defalarca dile getirdi. 

5- Demokrasi Parkı ve Cumhuriyet Evi; Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, uzun zamandır özel bir şirket tarafından kullanılan ve mülkiyeti belediye ye ait olan Fişekhane Caddesi üzerinde yaklaşık 4 bin metrekare alanı Demokrasi Parkı ve Cumhuriyet Evi olarak açtı.

Alanda bulunan yaklaşık 120 metrekare binanın her odasına ayrı isimler verilmiş, Nazım Hikmet Halk Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç Etüt Merkezi, Nene Hatun Çocuk Evi, Kent Konseyi Salonu ve Bakırköylüler Emekliler Evi olarak ayrı işlevlerde açılmıştı.

Başkan Kerimoğlu, özellikle yaş oranı yüksek emekli vatandaşların kaynaşacakları, konuşup anlaşacakları bir mekân olarak halkın kullanımına açıldığını söylediği Demokrasi Parkı ve Cumhuriyet Evi’ni, belediye şirketi olan BYUAŞ üzerinden Esenyurt’ta bulunduğu dönemde birlikte siyaset yaptığı ve yönetime geldiğinde belediye şirketine personel olarak aldığı arkadaşı Can Ali Tan’ı, işletmesi için görevlendirdi. Çay kahve servisi ücretli hale geldi.

Emekli vatandaşların Yeşilköy Kent Müzesi ve Ataköylüler Evi’nde çay kahve servisinin ücretsiz, Demokrasi Parkı’nda ise ücretli olmasıyla ilgili şikâyetlerini dile getirmesi üzerine, çay parası 50 kuruş olarak belirledi.

6- Müzeler; Mayıs 2011’de dönemin belediye başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından Yeşilköy’de 2. grup tescilli tarihi bina kalıntıları üzerinde orijinaline uygun olarak yaptırılan Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi, Bay Bakırköy diye bilinen Sanatçı Turgay Tuna’nın kendi koleksiyonlarından alınmış fotoğraflar, belgeler ve objelerin yanı sıra Sabriye Şeker’in Bakırköy-Yeşilköy minyatürlerine ve eski Yeşilköylülerle Bakırköylülerin anılarına ev sahipliği yapıyordu.

Başkan Kerimoğlu döneminde değişikliğe giden Yeşilköy Sanat Evi ve Kent Müzesi’nin yerine, Bakırköy Sanatçılar Derneği Başkanı İlhan Gülek, Atatürk Müzesi ve İlhan Gülek Etnografya Müzesi’ni açtı.

Müze açılmasına saygı gösterdiğini ama bir müzeyi kapatıp yenisini açmayı saygısızlık olarak değerlendirdiğini söyleyen Bay Bakırköy Turgay Tuna, “Etnografya müzesinde para kesesi, örme çoraplar, kemer, toka vesaire gibi şeyler olur ve her yerde etnografya müzesi vardır. Bakırköylülerin kendilerine ait yaşayan tarihlerinin yer aldığı Kent Müzesi'ni kapatarak her yerde olan bir Etnografya müzesinin açılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Kartaltepe Kültür Merkezi’nin adı, geçtiğimiz Haziran ayında Münir Özkul Kültür-Sanat Merkezi olarak değiştirildi ve merkezin giriş katı Bakırköy Kent Konseyi Başkan Vekili Karikatürist Ergin Gülen'in koleksiyonundaki dergi, sinema ve tiyatro afişi, karikatür, komik obje, ayna ve özel mizah bölümlerinin yer aldığı "Mizah Müzesi" olarak açıldı.

7- Kreşler: Bakırköy Belediyesi 588 öğrenci kapasitesi ile 'Muazzez İlmiye Çığ, Zübeyde Anne, Ülkü Adatepe, Barış Manço, Hasan Ali Yücel, Can Yücel ve Adile Naşit Çocuk Evi olmak üzere 7 kreşi devir aldı.

Yeni dönemde kreşler önce ücretli hale getirildi, meclis kararıyla da yüzde 50 kardeş indirimi, anne-baba vefatı, Şehit -Gazi çocukları, Anne-Baba’nın hapiste olması gibi ayrıcalıklı çocuklarında ücretlendirmeye tabi tutulması veliler ve partililer tarafından tepkiye neden olmuştu.

Şehit Yarbay Songül Yakut’un ismi verilerek yeni açıldığı iddia edilen kreş, var olan 120 kapasiteli Adile Naşit Çocuk Evi’nin kapasitesini arttırarak yeni inşa edilmiş bir kreş gibi açıldı.

Demokrasi Parkı ve Sanatçılar Parkı adı verilen alanda açılışı yapılan Nene Hatun Çocuk Evi, mevzuatlara uygun olmaması ve ruhsatlandırılamaması nedeniyle açılıştan kısa bir süre sonra kapatılmış, Bakırköy Sivil Savunma’nın yerine taşındı.

8- Cadde Yenileme Çalışmaları; Cevizlik Mahallesi'nde Fahri Korutürk ve Ebuziya caddeleri ile Yeraltı Çarşısı üzerinde hizmet veren 5 büfenin sözleşmesi yaya geçişini engellediği, gürültü ve koku yaptığı gerekçesiyle yenilenmedi, Cumhurbaşkanlığı ve Kaymakamlık kararı ile Fetö örgütü ile ilişkisi olduğu iddialarıyla da yıkıldı.

Cadde yenileme çalışmaları, boyamaktan ibaret.

9-Tarık Akan Kültür Merkezi; 

Temsili temel atma töreni gerçekleştirilen ve Tarık Akan Kültür Merkezi olarak yapılacağı duyurulan Zeytinlik Halk Pazarı alanı için meclisten 29 yıllığına yetki alındı. Söz konusu alana yapılması planlanan Tarık Akan Kültür Merkezi ve Halk Pazarı’nın irtifak hakkı da verilerek, yapımı ve işletimi için ihale açarak özel şirkete vermesi vatandaşlar ve esnaf tarafından tepkiye neden oldu. İhale tepkiler neticesinde iptal edildi. Vatandaşlar ve esnaf, özelleştirmeye karşı olduklarını belirterek, yapılacak her şeyin belediye imkanları ile yapılmasını talep ediyor.

10-      Hacı Bektaş Kültür Merkezi; (Bakırköy’de böyle bir merkez YOK!!!) 

  

Editör: Haber Merkezi