Bakırköy Kent Savunması’nın 20 Nisan 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onayladığı, Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de içinde yer aldığı arazilere dair imar planı değişikliğine ilişkin yaptığı eylemler sonuç verdi.

Yapılan yeni planda kamu yararı görmeyen mahkeme, planlama ilkelerine de uyulmadığını belirterek, mahkeme heyetinin oy birliği ile karara bağlandı.

Mahkeme heyetinin aldığı kararda, şöyle denildi:

Belirsizlik ve eksiklik dolu: Söz konusu plan değişikliği gerek parsel gerekse plan bütünlüğü açısından değerlendirildiğinde planlama teknikleri ve şehircilik ilkeleri açısından belirsizlikler ve eksikler içeriyor.

Yapılaşmayı artırır: Tahsislerle ilgili belirsizliğin, yapılaşma hakkı artışı için kullanılması alan içindeki yapılaşma yoğunluğunu artırır.

Ulaşım analizi yapılmalı: 800.000 metrekarenin üzerinde bir yapılaşma alana sahip olacak sağlık tesisinin yaratacağı trafik çekiminin planlarda gösterilen karayolu ulaşım sistemi ile karşılaşabileceği konusunda ciddi şüpheler oluştu. Bu büyüklükteki kullanımlar için henüz planlama aşamasında kapsamlı bir ulaşım analizi yapılması gerekli.

Kamu yararı yok: Kamu kaynaklarının 6428 sayılı kanunda belirtilen yapım şeklinden bağımsız olarak kamuya ait taşınmaz açısından etkin verimli bir şekilde kullanılmadığı anlaşıldı. Dava konusu planlarda kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine uyarlılık görülmedi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi için 2017 yılında yapılan plan değişikliği için Mimarlar Odası'nın itirazını değerlendiren İdare Mahkemesi, yeni planların planlama tekniklerine ve şehircilik ilkeleri açısından belirsizlikler ve eksikliklerle dolu olduğunu ileri sürerek, durdurma kararı verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliğine göre, Bakırköy Zuhuratbaba mahallesi sınırları içerisinde birbirine bitişik olan yaklaşık 1 milyon metrekare büyüklüğündeki 5 parsel için imar planı değişikliği yapılmıştı.

NE OLMUŞTU?

YEŞİL ALANLARI YOK SAYAN BİR TALAN PROJESİ

20 Nisan 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan plan değişikliğine TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubeleri dava açmış, Trakya Büyükkent Şubesi Başkanlığı öncülüğünde kurulan Bakırköy Kent Savunması, Ruh ve Sinir Hastanesi’nin de içinde bulunduğu beş parseli kapsayan imar plan değişikliğini ‘Yeşil alanları yok sayan bir talan projesi’ diye adlandırmıştı.

30 BİN İMZA TOPLANARAK, BAKANLIĞA VERİLMİŞTİ

Bakırköy Kent Savunması çok sayıda bilgilendirme toplantıları ve yürüyüşler düzenlemiş, sokak sokak gezerek topladıkları 30 bin imzayı TBMM'de bazı milletvekilleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim etmişti.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin yer aldığı kampüste çam ağaçlarıyla dolu olan ağaçlık arazinin yanı sıra, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bulunuyor. Öte yandan Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük spor salonu olan Sinan Erdem Spor Salonu’nun bulunduğu parselde ise Basketbol Süper Ligi’nin düzenlediği Ahmet Cömert Spor Salonu, Olimpiyat Evi, Türkiye Su Topu Federasyonu Olimpik Yüzme Havuzu ile Gençlik ve Spor il müdürlüğü havuzu gibi önemli spor tesisleri yer alıyor.

Yapılan plan değişikliği raporuna göre, parsellerdeki mevcut sağlık ve spor tesisi yenilenerek kullanıma devam edecek, planlama alanı içinde yer alan Bakırköy Belediyesi ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki 2 bin 400 metrekarelik parsele de “sosyal kültürel tesis” yapılacağı açıklanmıştı.

İBB KÜRSÜSÜNDEN, BAKANLIĞA ÇAĞRI YAPILMIŞTI

İBB’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz’de, değişen planlarla ilgili defalarca İBB kürsüsünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenmiş, yapılan plan değişikliğinin kabul edilmez olduğunu söylemişti.

Planlarının iptaliyle ilgili açılan davada tüm bu itirazları değerlendiren İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından görülen dava karara bağlandı. Mahkeme kararında “planlarda kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine uyarlık görülmemiştir” denilerek uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte olduğu belirtildi ve  imar plan değişikliği iptal edildi. 

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi