Beştelsiz Mahalle Muhtarı Bekir Yavuz’un ev sahipliği yaptığı Akşam Çayı’nda, seçim sürecinde vaat ettiklerinin gerçekleşme oranını ve çalışmaları hakkında mahalle halkına bilgi veren Başkan Arısoy, tüm birim müdürlerinin de katıldığı toplantılarda vatandaşların sorularına da cevap verdi.

GELECEK 20 YILIN GÜNDEMİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Zeytinburnu’nun gelecek 20 yıl en önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Ömer Arısoy, vatandaşlara imar kanununu ve faydalanması gereken konularla ilgili önemli bilgiler verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

“Taahhüt ettiğimiz yerlerin dışında yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni bir yer tespiti yapacağız ama bu Zeytinburnu’nun dönüşümü için yetmez. İlçe belediyenin tek başına imar planı yapma yetkisi yok, İBB’nin de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bazı kuralları var”

ADA BAZLI DÖNÜŞÜMDE İMAR ARTIŞI

“Ada bazlı dönüşümde 1000 metrekareye kadar yüzde 10, 2 bin metrekare kadar yüzde 20, 3 bin metrekare kadar ise yüzde 30 ve başka ilavelerle beraber yüzde 35’e kadar imar artışı şansı var.  Depremden sonra çıkan ve yürürlükte olan kanuna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sertifika verdiği kuruluşlar riskli yapı kararını verir. Riskli bina kapsamına alınan yerin en geç 3 ayda yıkımının yapılması zorunluluğu var. Riskli kararı ile bina yıkılırsa devlet 18 ay bina maliklerine kira yardımı yapıyor. Yeniden yapılması için alması gereken harçtan da vaz geçiyor. Malikler anlaşamazsa 3/2 çoğunluğu şart koşuyor. Az da olsa bir bedel ödemeden yeni bir bina sahibi olmanın imkânı yok. O yüzden ada bazlı dönüşümü önemsiyoruz. Zeytinburnu’nun 20 yıllık geleceğidir diye ilk belediye meclis toplantısında kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. Merak ettiğiniz her şeyi, tek işi dönüşüm olan müdürlüğümüze gelip sorabilirsiniz.

ÖMER ARISOY VAAT ETTİKLERİNİ TEK TEK KONUŞTU

  • Beştelsiz Mahallesi’nin kentsel dönüşümüyle ilgili TOKİ 22 Ocak tarihinde ihaleye çıkacak.
  • Belediye olarak yapılması noktasında taahhüt ettiğimiz Kur’an Sitesi inşaatına en geç Mart başında başlanacak ve en kısa sürede yapıların hak sahiplerine teslim edilecek.
  • Taahhüt ettiğimiz Telsiz Mahallesi için de Ankara’ya giderek bakanlıkla görüştüm ve en kısa zamanda hayırlı bir sonuç elde etmeyi bekliyorum.
  • Askeri Lojmanların millet bahçesine dönüştürülmesi için de 16 Ocak’ta da yapım ihalesinin yapılacak.
  • Seçildiğimizin ilk günlerde hayata geçirdiğimiz Kariyer Merkezi aracılığı ile 480 civarında Zeytinburnulu vatandaş işe yerleştirildi. Yakın tarihte de kamu, özel sektör ve kuruluşları ile iş garantili bir programı hayata geçireceğiz.
  • İlçemizdeki tüm okulların tuvalet ve ıslak zemin mekânlarının yanı sıra kurduğumuz özel ekiple de tüm temizliklerini yapıyoruz.
  • Kadınlar için de plates merkezinin ilkini Gökalp Mahallesi’nde hayata geçirdik, Mart ayına kadar da 2 tane daha açacağız.
  • Huzurlu ve güvenli bir Zeytinburnu için park ve yeşil alanlara kamera yerleştirmeye başladık Toplamda 110 kamera Emniyet Müdürlüğü Kent Yönetim Sistemine teslim edeceğiz ve ihtiyaca göre her yıl sayıyı arttıracağız.
  • Beştelsiz, ve Merkezefendi havuzunu engelli bireylerin kullanımına açtık.
  • Çanakkale Doğa ve Tarih Kampı’na yaz döneminde milli eğitim tarafından belirlenen Zeytinburnulu başarılı öğrencileri, sonrasında engelli ve ailelerini götürüyorduk, şimdilerde ise Zeytinburnu’nda oturan ve aile olan hemşerilerimizi 80’li guruplar halinde götürmeye başladık. Talep çok olduğu için 80 kişiyi noter kanalıyla kura ile belirliyor, kura da çıkmayanları gelecek tura aktarıyoruz.
  • Ayhan Şahenk Ortaokulu ve Fatma Süslügil İlkokulu ile ilgili valilik gerekli yer tahsisi yaptı, müteahhitler çalışmalara başladı. Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ise tüm blokları tamamlandı. Zeytinburnu’nda tekli eğitime geçmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
  • Herkese eşit muamele edeceğinden kimsenin şüphesi olmamasın. Mahallelerde genel sorunları konuşuyoruz ama her Çarşamba saat 00:09 ila 11:00 arasında yardımcılarım ve müdürlerimizle birlikte vatandaşlarımızı makamda dinleyerek, sorunları noktasında çözüm üretmeye çalışıyoruz.
  • İstanbul’un ilk taziye evlerinden biri Merkezefendi Mahallesi’nde. Yeni yapılacak Millet Camii’nde de yeni bir taziye evi daha yapmayı planlıyoruz, ayrıca kentsel dönüşüm nedeniyle geçici bir mescide taşınan Yeşiltepe Konyalı Camii’nin yeni inşasında mimari bir çözümle 3. Taziye Evini de orada inşa edeceğiz.

İBB İLE İLGİLİ TALEPLER DE DİLE GETRİLDİ

Genel açıklamalarının ardından vatandaşların sorularına da cevap veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy şöyle devam etti.

“Bizim Zeytinburnu’nda hangi hizmeti belediye olarak, hangi hizmeti İBB olarak ifade ettiğimiz açıktır. Kataloğumda duruyor ama parti logosu olduğu için artık kullanmıyorum ama yalanım varsa elinizde belgeniz de var, yerel basınımızda da tek tek yazılmış haberlerimizde de beyanlarım var. Haziran seçimlerinde halk bir tercih yaptı ve bu tercihin çok açık söyleyeyim başımın üstünde yeri var. Trafik ve otopark projelerini İBB ile birlikte vaat etmiştik. Dolayısı ile otopark işi bir İBB hizmetidir. Binali beyin Zeytinburnu’na 10 bin araç otoparkı söz vardı. Ben bu sözün arkasındayım ama Binali Bey yok. Ulaşıma dair, tek yön ya da çift yön diye ilçe belediyelerinin tek bir yetkisi yoktur. Ama koordineli bir şekilde istek, talep ve ihtiyaçları İBB’ye iletecek kurumda bizleriz ve ileteceğimizden kimsenin endişesi olmasın.

TRAMVAYIN YER ALTINA ALINMASININ ÖNÜNDEKİ ENGEL ORTADAN KALKTI

Tramvayın yer altına alınmasıyla ilgili en büyük engel, o hattın altından geçen irsale hattıydı. Benden önceki başkan Murat Aydın, o irsale hattının peşine düştü, sonuna kadar takip etti ve İSKİ içinden taksinin geçebileceği şekilde büyük bir irsale hattı yapıldı. Tramvay yolunun yer altına alınmasının önündeki en büyük engel kalktı. Orası bölgenin su ihtiyacını karşılayan bir yerdi. Şimdi yenisi yapıldı, bitmek üzere. İBB meclisinden Şubat 2019 tarihinde tramvayın yer altına alınması kararı geçti. Projesi hazır. İnşallah yapılır.

ÇIRPIÇIDAKİ KAMULAŞTIRMAYI İBB DURDURDU

Çırpıcı dere kenarı çok büyük bir rekreasyon alanı haline geliyordu. Kamulaştırmalarını yaptık. 1. Etap Millet Bahçesi açıldı. Oradaki kamulaştırmaları İBB durdurdu.

ZEYTİNBURNU STADYUMU PROJESİ HAZIR

Zeytinburnu Stadyumu, sadece ilçe belediyesinin altından kalkacağı bir şey değil. Orada Büyükşehir Belediyesi’nin kapalı spor salonu vardı. Depremsellik nedeniyle bu salonları yıktı. Yüzme havuzu ve spor salonu vardı. Bizim önerimiz kapalı bir spor salonu, bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir otopark ve stadyum. Bütün bunların projesi hazır ihalesi yapıldı, bedelleri ödendi hatta bir görselini kullandık ama dediğim gibi bu Binali beyin projesiydi.

MARMARAY’IN ÇEVRESİ ARTIK İBB’DE

Marmaray’ın üzerinin kapatılması meselesi Murat Aydın’ın uzun uzun uğraştığı ve mücadele ettiği bir işti. Projeleri hazır, sadece ihale startı verilecek. Bu dakikadan sonra işin sahibi ve sorumlusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir.

İlçeleri tek tek gezen İBB Başkanımıza Zeytinburnu’n ihtiyacı olan şeyleri söyleyeceğim, öncesinde yaptığımız bir toplantıda da söyledim. Tamamının projesi hazır olan işler. Yaparsa teşekkür edeceğiz, yapmazsa şikâyet edeceğiz. Kim ki Zeytinburnu’nun taşının üstüne taş koyarsa, biz minnettar oluruz. Seçim bitti artık bireyin siyasetle ilgisi yok. İlçemizi ziyaret ettiğinde inşallah tüm ihtiyaçlarımızı kendisine söyleyeceğim. Zeytinburnu’nun tüm sorunu bizim sorunumuzdur.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi