Yıllardan beri Beşiktaş Mecidiye Mahallesi, Mecidiye Köprü Sokak ile bitişik 40 ada 2,20 ve 19 nolu İBB’ye ait parseller üzerinde, geçici ruhsatları Beşiktaş Belediyesi tarafından verilen yaklaşık 200 ailenin geçim kaynağı el işi tezgahları bu kez siyasi bir tezgahla karşı karşıya. Geçici ruhsatları Beşiktaş Belediyesi tarafından verilen tezgahlarda iş yapan esnafın soğuk ve yağmurlardan korunması için 2013 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından ahşaptan imal edilmiş sundurmalar İBB’nin zabıta ekipleri tarafından yerel seçim öncesi izinsiz işgal gerekçesiyle yıkılmıştı. Mülkiyeti İBB’ye ait olan boş alanda evine ekmek parası götürmek için haftanın iki günü tezgah açan esnaf, yine bir seçim öncesi AK Parti Beşiktaş İlçe Başkan Yardımcısı Ahmet Albayrak’ın girişimi sonucunda İBB’nin, ‘Bundan sonra ruhsatlarınızı bizden alacaksınız’ girişimiyle karşı karşıya kaldı.

‘Ahmet Albayrak ne yapmak istiyor’

Beşiktaş’ta oturan ve ruhsatları iptal edilir gerekçesiyle isim vermek istemeyen esnafların çoğu geçtiğimiz günlerde AK Parti ilçe Başkan Yardımcısı Ahmet Albayrak’ın, ‘Bu alanın başkanı benim. Bundan sonra ruhsatlarınızdan İBB sorumlu’ dediği ve oluşturduğu Whatsapp gurubu üzerinden nereden aldığı bilinmeyen bir yetkiyle esnafı topladığı ve zabıta ekipleri ile İBB’nin Ruhsat  Müdürlüğü’ne götürdüğü öne sürüldü.

‘İBB eliyle esnafa yapılmak istenen siyasi baskıdır’

Yaşanan bu olaylar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu ayki meclis toplantısında Ortaköy esnafının yaşadığı tedirginlik ve kaygıları dile getirmek amacıyla meclise sözlü olarak bir önerge sunan CHP İBB Meclis Üyesi ve Beşiktaş Belediye Başkan Aday adayı Bülent Tatar,  İBB’nin bu konuda esnafı rahatlatacak adımlar atmasını istedi. 2013’te İBB’nin esnafa yaptığı yıkım operasyonunda da gece yarısı esnafı yalnız bırakmayan Bülent Tatar, ‘Ortaköy Meydanı’nda kurulan el işi tezgahlarında üretilen ürünler Türkiye ve Avrupa ülkelerinde ün yapmıştır. Bu güzelliklerle ülkemizin imajına değer katmış esnafımıza Beşiktaş Belediyesi olarak yıllardır üzerimize düşen her görevi yerine getirdik. 2013 yılında esnafımızın soğuk ve yağmurlardan korunması için belediyemizin yaptırdığı ahşaptan sungurları bir gece yarısı operasyonuyla yıktınız. Şimdi tam da seçim öncesi yine AK Parti İlçe başkan yardımcısı Ahmet Albayrak’ın esnafımız üzerinde yapmak istediği şey ‘İBB eliyle esnafa siyasi baskı uygulamaktır.  Zabıtalar buraya gelerek arkadaşları, minibüslerle Ruhsat Müdürlüğü’ne götürmüş ve bu meydan bizimdir bundan sonra ruhsatlarını bizden alacaksınız demiştir’ dedi.  

Beşiktaş Belediyesi ile ortak bir toplantı yapılması önerildi

Evine ekmek parası götürmek için çalışan esnafın hiçbir şekilde mağdur edilmemesi ve bir takım siyasi emellere alet edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tatar, ‘Yıllardır burada huzurlu bir şekilde emek üreterek evlerine ekmek götürmeye çalışan insanlarımızın bu şekilde rahatsız edilmeleri kabul edilebilir değildir. Onların hakları gasp edilmeden burada İBB’nin nasıl bir çözüm üreteceğini bilmek istiyoruz. Beşiktaş Belediyesi yıllardır bu tezgahlarla ilgili yapıcı davranmıştır. İBB ve bu işle görevli arkadaşlar Beşiktaş Belediyesi ile görüşerek bu işe girişmiş olsalardı daha nazik davranmış olur ve buradaki esnafımızın yaşadığı tedirginlik giderilmiş olurdu. Bu bakımdan sözlü önergemin başkanlığa iletilip burada ortak bir toplantı yapılarak, geçişin sancısız ve esafın haklarının korunarak yapılması açısından önemli buluyorum’ diye konuştu.  

Editör: Haber Merkezi