Müzeyyen Kılıç ve 7 kişilik ailesine ait dairenin bulunduğu binanın Beyoğlu Belediyesi yıkım ekipleri tarafından riskli yapı gerekçesiyle yıkımı gerçekleştirildi. Küçükpiyale Paşa Mahallesi 1162 Ada, 27 parsel sayılı 350.26 metrekare alanlı mülkün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan olarak belirtilmesi ve konu ile ilgili Beyoğlu Belediyesi’ne kamulaştırma yetkisi vermesinin ardından dönüşüm için harekete geçen belediye yetkilileri ile bina malikleri arasında görüşmeler de başladı. Görüşmeler sırasında belediyenin dairelerine verdiği değere itiraz eden Müzeyyen Kılıç ve ailesi, Beyoğlu Belediyesi’nin açmış olduğu dava ve davaya itirazlar sürerken evlerinin yıkım kararının uygulanmaya karar verilmesiyle karşılaştı.

‘Bilirkişi gelmeden evimizi başımıza yıktılar’

Mahkeme süreci devam ederken hazırlıksız bir şekilde evlerini tahliye etmek zorunda kaldıklarını belirten Müzeyyen kılıç, ‘Yasal yıkım kararı için verilen 60 günlük süre doldu. Ancak avukatımız evimizin gerçek değerini tespit edecek bilirkişilerin gelmesi için ek süre talep etmişti. Çünkü bu konuyla ilgili mahkeme bizi haklı bulmuş ve değer tespit raporu istemişti. 40 gün sürecek olan bu zamanı beklemeden üç gün içinde belediyenin yıkım için harekete geçmesi benimle birlikte sekiz kişilik ailemin mağduriyetine neden olmuştur. Bilirkişi raporunu beklemeden Belediyenin ekiplerini göndermesi evimizin gerçek değerinin tespinin önüne geçmek amaçlıdır. Bilirkişi yıkımın ardından nasıl bir değer tespiti yapacak? Beni ve ailemi mağdur edenlerin de benim gibi mağdur olmasını diliyorum’ dedi.

‘Yıkım hakka ve hakkaniyete uygun değil’

Beyoğlu Belediyesi’nin evlerini tahliye etmesi amacıyla açtığı davaya itiraz den Kılıç ailesinin avukatı Cüneyt Çeçen ise şunları söyledi; Beyoğlu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yıkım teknik olarak yasal ancak Hakka ve hakkaniyete uygun değil. Bunun için itirazımız var. Hükümet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alanla ilgili kamuşlaştırma kararı veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kamulaştırma yetkisini de Beyoğlu Belediyesi’ne veriyor. Binada oturan mülk sahiplerine dairelerinize 450 bin lira değer verdik. Evlerinizi boşaltın diyorlar. Söz konusu riskli alan kararı ile ilgili elimize verilmiş resmi hiçbir teknik bilgi yok. İtiraz ediyoruz. Bilirkişi gelsin riskli alan olup olmadığını tespit etsin diyerek ancak itirazımız kayda geçmiyor. Buna karşılık neden yerinde dönüşüm olmuyor. Vatandaşa evinden çık demek adil bir kentsel dönüşüm değildir. Müvekkilimizin mağduriyetinin önünü geçmek için yaptığımız itirazlar devam ederken böyle bir yıkımın gerçekleşmesi yasaya uygun olabilir ama hakkaniyete uygun değildir. Müvekkilim, eşi ve çocuklarıyla oğlunun yanına sığınmış, eşyalarını da Beyoğlu Belediyesi’nin kendisine vermiş olduğu bir aylık kira yardımıyla bir kiralık depoya koymuştur. İtirazlarımız bu konuda devam edecektir’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kimse mağdur edilmesin’ demişti

Edindiğimiz bilgiye göre Kasımpaşa Çocuk Esirgeme Kurumu’nu ziyarete gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Esirgeme Kurumu’na ek bina yapılması talimatı verildiğinden bölgedeki riskli binaların tespit edilmesine karar verildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın bu talimatı verirken hiç kimsenin mağdur edilmemesi talimatını verdiğini belirten çevre sakinleri de Müzeyyen Kılıç’ın bu mağduriyetini üzülerek karşıladı. Belediye yetkilileri, söz konusu alanda bulunan binaların Kasımpaşa Çocuk Esirgeme Kurumu’na ek bina yapılması gerekçesiyle riskli alan ilan edilerek yıkıldığını kendilerine iletildiğini söylese de söz konusu alanda ne yapılacağı ile ilgili kesin bilgiye ulaşılmadı.

Editör: Haber Merkezi