Tamamı “Organik” yöntemlerle üretilen 700’ü aşkın bitkinin koruma altına alındığı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi ziyaretçilerini bekliyor

2005 yılında 14 dönümlük arazi üzerine kurulan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, “Organik” yöntemlerle üretilen bitkilerin korunması, tanıtılması, üretilip yaygınlaştırılması için kurulmuş bir tohum bankası adeta. 700’ü aşkın bitkinin yetiştiği bahçede bitkiler birebir doğal ortamındaki haliyle yetiştiriliyor.

GÖNÜLLÜ BAHÇIVANLIK

Özellikle ülkemizde yetişmesi neredeyse mümkün olmayan kırmızı muz, mango, avokado gibi meyvelerin de yetiştirildiği Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde, anavatanı Malezya olan limon otu bitkisini de bulmak mümkün. Sentetik gübre ve ilaçların kullanılmadığı Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde “Gönüllü Bahçıvanlık” adı altında her yaştan vatandaşın bahçıvanlık yapmasına da olanak sağlanıyor. Tıbbi Bitkiler Bahçesi, sunduğu “Staj” imkanı sayesinde de üniversitelerin gözdesi haline gelmiş durumda.

BİTKİLER KORUMA ALTINDA

Herbarium (Bitkilerin kurutulup saklanması), sera, atölyeler, laboratuvar, güneş saati ve tabiat takvimininbulunduğu bahçede gezinirken çeşitli küçük canlılara da rastlamak mümkün. Haftanın 7 günü ücretsiz gezilebilen Tıbbi bitkiler Bahçesi'nde dışarıda bulunmayan birçok çiçek türü de yetiştiriliyor. Zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, ıhlamur ve elma gibi kış bitkilerinin yetiştiği bahçede, cildi yumuşatmak için kozmetik ürünlerde kullanılan aloevera bitkisi de koruma altına alınan bitkilerden.

Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi