FLORYA- Florya Atatürk Ormanı’nda yaşanan kedi katliamı görenleri dehşete düşürdü. Sabahın erken saatlerinde kedilere mama vermek için kedilerin bulunduğu alana gelen hayvanseverler gördükleri manzara karşısında dehşete düştüklerini belirterek yetkililerin bu duruma derhal çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Florya ve Atatürk Ormanını Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Taner Dayı gönüllülerle birlikte yaşanan olayı anlatarak yaşanan olayın vahşice olduğunu dile getirdi.

BAZI VATANDAŞLAR ŞİKAYET ETTİ

Önceleri Florya Atatürk Ormanı’nın Şenlikköy girişinde kedilere kalması için derme çatma bir ev yaptıklarını ve orda baktıklarını belirten gönüllüler, ormana yürüyüş için gelen bazı vatandaşların kedilerin varlığından rahatsız olduğunu ve İBB’ye şikayette bulunduklarını yetkililerin kendilerine ilettiğini söyledi.

 İBB Sağlık İşleri Müdür Mauvinlerinin kendileriyle toplantı yaptığını, kulübelerin bulunduğu alandan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Bu duruma tepki gösteren gönüllülere, kedi evlerini ormanda insanların kullanmadığı bir alana taşımaları konusundaki ısrar edilince Basınköy-Menekşe arasında insanların az kullandığı bir alana kendi imkanlarıyla taşıdıklarını belirtti.

’KEDİLERİ PARÇALAMIŞLAR’

Öte yandan kedi evlerini taşıdıktan bir kaç gün sonra sabah 05:00’da kedileri beslemek için gelen gönüllü Ecmel Şerbetçi gördüğü manzara karşısında kendini kaybettiğini belirtti. Yaklaşık 20 kediyi parçalanmış şekilde gören Şerbetçi, olayın şokunu atlattıktan sonra arkadaşlarına haber verdiklerini ve yetkililere de durumu ilettiklerini söyledi. 

Olay çevresinde kendilerince yaptıkları incelemede, kediler için kullandıkları dezenfektan ilaçları, vitamin ilaçları ve göz damlalarının kapaklarının açılarak yerlere saçıldığını gördüklerini söyleyen Şerbetçi, “Resmen suikast yapılmış gibi dağılmıştı kulübe” dedi.

‘GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR’

Florya ve Atatürk Ormanını Koruma Dayanışma ve Kültür Derneği  (FLODER) Başkanı Taner Dayı, olayın hemen ardından orman şefliği ve korumalarla görüştüğünü, olaya dair kimsenin net bilgisi olmadığını söyledi. Yapılan tahminlerin gece ormana gelerek uyuşturucu kullandığı düşünülen ve pit pul köpekleri dövüştüren insanlar tarafından yapılmış olabileceği konusunda tahmin üretildiğini söyleyen Dayı, “Ormanda kamera sistemi yok. Yeterli güvenlik sayısı yok. Işık sistemi yok” diyerek, 4 ana girişi olan ormanın her yerinden girmenin mümkün olabileceğini söyledi.

‘İBB VETERİNERİ GÖREVİNİ YAPMADI’

 İBB yetkililerine haber verildikten sonra İBB’den bir veterinerin olay yerine geldiğini ve sıradan bir vatandaş gibi resim çekerek  gönüllülerden bilgi alarak gittiğini belirten FLODER Başkanı Taner Dayı, “Veteriner parçalanan hayvanlardan bir kaç tane örnek alarak otopsi yaptırması gerekirdi. Ölüm sebebi net olarak bilinmeliydi. Veteriner görevini yapmalıydı” dedi. 

Kedilerin ölüm sebebinin an itibari ile faili meçhul olduğunu, yattıkları yerlerdeki minderlerin parçalandığını ama köpekler tarafından öldürülmüş olsaydı hayvanların kaçmış olma ihtimalinin de düşünümesi gerektiğini ama köpekleri canavarlaştırmak için böyle birşey yaptırılmış olabileceğini de düşündüklerini söyleyen gönllüler, “Olayın faili derhal bulunmalıdır. Hukuki süreç için elimizde delil bile yok. Sosyal Medya aracılığı ile görgü tanığı arıyoruz. Bu olayın perde arkasını tespit etmek İBB yetkililerin işidir. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

ÖNLEM ALINMALI

FLODER Başkanı Taner Dayı ve gönllüler, İBB yetkililerinden, hayvanların yaklaşan soğuk kış şartlarında yaşamlarına devam etmesi için yeni bir barınak istediklerini, ormanda gerekli düzenlemelerin yapılarak ışıklandırılmasını, gece görüşlü kameralar takılmasını ve güvenlik sayısını arttırması gerektiğini talep ettiler. Yetkililerin ormana karşı duyarsızlığına da anlam veremediğini ifade eden gönüllüler, ormanın doğal yaşam alanı olduğunu ve bütün olarak sahip çıkılması gerektiğini söylediler.

Zaman zaman ağaçların kesildiğini ve sadece kuru ağaçların değil, arada yaş ağaçlarında kesildiğini gördüklerini belirten vatandaşlar, duvarların da tel örgü ile çevrilerek giriş çıkışların düzenlenebileceğini belirttiler. “Mangal yakılmasını yasaklayan ve bu konuda başarılı olan yetkililer, isterlerse güvenlik konusunda da başarılı olurlar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi