banner279
banner246
08 Kasım 2019 Cuma 14:44
Canını seven açıkta satılan gıdalardan uzak dursun!
banner290

Döner, Türk halkının severek yediği ve hemen hemen her öğünde tükettiği bir besindir. Ancak tavuklar ve tavuk etleriyle ilgili son dönemdeki tartışmalar büyürken kafalardaki soru işaretleri de arttı. Sokakta satılan bazı yiyecek ve içecekler restoran ürünlerine göre fiyatı konusunda cazip gelse de insan vücudunu zehirleyebileceğini biliyor muydunuz Ya da açıkta satılan gıda ürünleri sağlığımızı ne kadar etkiliyor?

İş yeri yakınları, sokak araları ve işlek caddeler. Özelliklede okul çevreleri ve öğrencilerin hedef alanları olan yerler. Bu saydığımız yerlerin hepsinde tavuk döner satan dükkânlar görüyoruz. Yarım ekmek tavuk döneri ucuz fiyata satan dükkânlar olduğu gibi 10 TL’nin üzerine satanlar da var. Peki, fiyat farkı neden kaynaklanıyor? Halk sağlığı uzmanlarının da zaman zaman gündeme getirdiği ucuz fiyata tavuk döner sağlığımızı tehdit ediyor mu? Ya da çarşıda pazarda, herhangi bir dükkânın tezgahında açıkta satılan gıdalar ne kadar sağlıklı? Denetimler yeteri kadar sık yapılıyor mu?

UCUZ TAVUK DÖNERSE İKİ KERE DÜŞÜNÜN!

Eğer çok ucuza veriliyorsa insanların bunu iki kere düşünmesi gerekiyor diyen İşletme Sahibi, “Bugün tavuk filetosu ve but kısımlarının kilosu 18-20 TL'ye satılmakta. 100 gram tavuk döner için 200 gram gerçek tavuk filetosu veya butu kullanılması gerekiyor. Bu da 4 – 4,5 TL'ye tekabül ediyor. Bunun yanında ekmeği, verilen ayranı, salatası var. Dükkan kirası, işletme vergisi, maliyeti, elektrik parası, su parası, işçi parası, gibi bir çok gider var. Nasıl oluyor da bu fiyatlara satabiliyorlar. Düzgün yapılan bir dönerin o fiyatlara satılması imkânsız şu anda. Zaten ucuza satılan tavuk dönerler çok eskilerde kaldı. Şu anda bizler sıkı denetimden geçiyoruz. Tavuğa başka bir şey karıştırmak, ya da tavuk eti yerine başka şey satmak imkânsız. Ancak şu olabilir belki gramajı düşürerek maliyeti azaltarak kar marjına sahip olmak isteyebilir bazı arkadaşlar ” diye konuştu.

Ucuz tavuk dönerde tavuk derisi ve sakatat kullanılıyor eleştirileri için ise; uygun şartlarda üretilip satılmayan tavuk dönerin zehirlenmelere neden olabileceğinin ve güvenilmeyen işletmelerde tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen bir başka işletme sahibi de, şunları söyledi:  “Biz kendimiz yapıyoruz. Tavukçu göğüs olarak getiriyor, kendimiz açıyoruz, kendimiz takıyoruz. Bizim yaptığımız hazır değil, hazırların içine ne katıldığını bilemeyiz” ifadelerini kullandı.

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam

YANARSA KANSER, ÇİĞ KALIRSA İSHAL YAPIYOR

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, fazla pişirilen dönerin kanserojen risk taşıdığını vurgulayarak, çiğ olarak tüketilirse de başta ishal olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığını söylüyor. Döner yenilecek yerin hijyenik olup olmadığının çok önemli olduğunu söyleyen Çam, “Et yenilecek yerin sirkülasyonu fazla olmalıdır yani etin bekleme ihtimalinin az olduğu yerleri tercih etmek gerekiyor. Bilinen, güvenilir yerlerde yemek daha uygundur. Döner yapımında kullanılan etin, bekletilmemiş, sağlıklı ve tecrübeli kişiler tarafından hijyenik şartlarda yapılması lazım. Etin bekletilip bekletilmediğini anlamak zordur, baharat katarak onu yok edebiliyorlar. Ama etin rengi, parlak olması ve kokmaması anlamak için öncelikli kriterlerdir” dedi.

AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Açıkta satılan yiyeceklerin de insan sağlığı açısından pek çok sakıncaları olabilir diyen Doç. Dr. Akın Çam sözlerini şöyle sürdürdü:”Özellikle havadaki toz zerreciklerinde bulunan mikroplar açıkta satılan yiyeceklerle bulaşabilir. Bu yiyecekler için saklama, hazırlık ve pişirme olanakları yetersiz olabilir. Ayrıca açıkta satılan besinlerin böcek, kemirici ve kuşlar tarafından zarar görmesi mümkündür. 

Sokak yiyeceklerinin, Kolera, Hepatit A, Tifo gibi mikroorganizmalarla kontaminasyonu sonucu oluşan hastalık vakaları özellikle düşük sosyoekonomik düzeyi olan ülke ve bölgelerden sık sık rapor edilmektedir. Yine aynı şekilde açıkta satılan süt ve süt ürünlerinden malta humması ve etlerden şarbon gibi enfeksiyonlar bulaşabilir.”

“TÜKETİCİNİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREK”

Doç. Dr. Akın Çam “Havada bulunan tehlikeli kimyasalların da açıkta satılan gıdalara bulaşıp insan sağlığına zarar vermesi mümkün. Ruhsatsız, tehlikeli, renklendirici ve koruyucuları olan sağlıksız gıdalara sokak yiyeceklerinde sık olarak rastlıyoruz. Özellikle maliyeti ve fiyatı düşük tutabilmek amacıyla bu tür gıdalarda düşük kalitede malzeme ve katkı maddeleri bulunabiliyor. Bu olumsuzlukların ortaya çıkmasında devletin denetim mekanizması ayrıca çalışıyordur ama tüketicilerin de alışkanlıkları konusunda üzerine düşeni yapması gerek. Dışarıda satılan ürünleri tüketmediğimizde işletmeciler zaten bizim doğrumuzu uygulamak zorunda kalacaklar” dedi.

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Son Güncelleme: 08.11.2019 16:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner285

banner284

banner272