Fatih'te 16 Nisan'da gerçekleşecek Anayasa değişikliği ile ilgili referandumda 'Hayır' kampanyası için CHP Fatih İlçe Başkanlığı'nın mahalle çalışmalarına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Dervişali Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Kendisini izleyen basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cankurtaran, “Vatandaşlarla yaptığımız görüşmeler bize gösterdi ki kararsızlar kararını vermiş, yüzde 90 'Hayır' diyecekler” dedi.

‘HAYIRLAR GTTİKÇE YÜKSELİYOR’

CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, İlçe Kadın Kolları Başkanı Burcu Zeybek ve çok sayıda partiliyle mahallelerde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Cankurtaran, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:



“Fatih ilçemizde mahalle mahalle, sokak sokak gezerek neden 'Hayır' demeleri ve neden 'Evet' dememeleri gerektiği konusunda vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Herkesin evet cevabına da hayır cevabına da saygımız var. Vatandaşlarımız çoğunlukla ‘kararsızım’ diyor ama birebir konuşmalarımızda görüyoruz ki kararsızların çoğu  kararını vermiş ve yüzde 90’ı hayırcı.



Fakat uygulanan baskılardan dolayı, fişlenme korkusuyla, vatandaşların kendi deyimiyle ‘hayırı gizlemek’ zorunda kalıyor. Bunu açık bir şekilde net olarak görüyoruz. Kararsız oyların yüzde 90’nı hayırcıdır. Fakat baskıdan dolayı açık edemiyor. AK Parti hükümetine oy vermiş, ‘sonuna kadar ben Tayyip Erdoğan ile birlikteyim’ diyen vatandaşlarımız da; ‘Bu bir genel seçim değil, Tayyip Erdoğan yine Cumhurbaşkanı olmaya, AK Parti de hükümet olmaya devam edecek. Ya daha sonra benim istemediğim bir parti ve istemediğim bir partinin başkanı gelip Cumhurbaşkanı olursa, ona verdiğim yetkiler doğru değil. O zaman ben 'Hayır' vereceğim' diyor. Ben Türkiye'de 'Hayır'ların çoğaldığını görüyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ama ne anketlerde ne sokakta bu 'Hayır'ı bu kadar net göremiyoruz. Çünkü vatandaş baskı altında.”

‘BU SİSTEMİ CUMHURBAŞKANI’NA KİM ÖNERDİ?’

Başkanlık sistemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilk öneren kişinin terörist başı Fethullah Gülen olduğunu öne süren Cankurtaran, “Sokaktaki vatandaşlarımız soruyor; 'Bizim Cumhurbaşkanımız yıllar önce başkanlık sistemi bize ABD'nin bir oyunudur, emperyalizmin bir özentisidir demişti, şimdi ne değişti? Bunun cevabını istiyorum' diyor. Şimdi size söylüyorum neden olduğunu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1993'te 'Başkanlık sistemi Amerikan'ın oyunudur, emperyalizmi özentisidir' dedi. O’nun fikrini değiştiren terörist başı Fethullah Gülen olabilir mi? Zira 1997 yılında Fethullah Gülen bir röportajında bugün AKP'nin ve Bahçeli'nin beraber getirmeye çalıştığı başkanlık sisteminin birebir örneğini sunmuş. ‘Ya başkanlık sistemi olmalı, ya da yetkisi genişletilmiş Cumhurbaşkanlığı’ demiş. Şimdi biz de soruyoruz Cumhurbaşkanı'nın kafasına bu düşünceyi sokan Fethullah Gülen midir? Vatandaşımızın sorusudur bu” dedi.



Hayır kampanyalarının engellenmeye çalışıldığına da dikkat çeken Cankurtran, “Uyarıda buluyoruz! Biz nasıl ki evet kampanyasına karışmıyorsak, hayır diyenlere baskı yapılmamalıdır. Referandum kampanyası başladığından beri muhalefete yapılan baskı ve zulüm kaldırılmalıdır. Buradan bu uyarıyı yaparak tüm vatandaşlarımıza hayırlı günler diliyorum” ifadelerini kullandı. 

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

 
 

Editör: Haber Merkezi