‘Bir tohum attık toprağa, umut olsun tüm insanlığa’ şiarıyla yola çıkan İstanbul Cemevi ve Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Arslan ile yönetiminin ev sahipliğini yaptığı gecenin sunumunu yapan Televizyon ve Radyo Programcısı İlknur Kaplan, cemevlerinin 1995 yılından bu güne gelen zorlu mücadelesini anlattı. İstanbul Cemevi’ni tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından söz alan Cemevi ve Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Arslan, “Zor olacağını bilerek bu işe girdik ama yolumuzdan hiç dönmedik” dedi.

İnsanın kamil ruhunu doyuracak, ilimi ve bilimi bir arada yaşatacak bir mekan olmasını arzu ettiklerini ifade eden Arslan, geleceği inşa edecek bir eser bırakmak için tüm canlara cemevine destek çağrısında bulundu.
Geceye katılan Karacaahmet Sultan Dergahı Başkanı Muharrem Ercan, Alevi Dedesi Suat Aykut, iş adamı Mustafa  Demirkan, Mehmet Çetin, Fikret Şimşek, Serkan Öztürk ve Dr. İhsan Başpınar sırasıyla söz alarak böyle bir eseri topluma kazandırdıkları için dernek yönetimine teşekkür ederek, üzerlerine düşen her görevi seve seve yapacaklarını söylediler.



Gecenin son konuşmasını yapan İstanbul Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Danışmanı Umut Veli Develi, hem cemevi hem de canlar adına katılımcılara teşekkür etti. Cemevi’nin hayalini yıllarca kuran yönetim kurulu başkanı Gazi Arslan’la, Projenin Mimarı Gürdal Özdemir’in bu yola çıktığında birçok kişinin kendilerine ‘yapma-etme-yapamazsınız’ dediğini, 30 trilyonluk bu projeyi 3-5 Anadolu çocuğunun tamamlayacağına inanmadıklarını anlattı.

“Dönen döndü ama ne Gazi Başkan, ne ona inanan yönetim kurulu, ne mimarı, ne de heykeltıraşı dönmedi yolundan” diyen Develi, maket üzerinde kalacağı düşünülen Cemevi’nin 2 bin 500 metrekare taban oturumlu inşaatının 3. katının yapıldığını söyledi. Gelecek sene Muharrem oruçlarını ve ibadetlerini 750 metrekare Cem Salonu’nda canların desteğiyle yapacaklarını söyleyen Umut Veli Develi, Cemevi ve Kültür Merkezlerini bir an önce bitirip toplantılarını bin kişilik salonlarında, yemeklerini ise bin 500 kişilik yemekhanelerinde yapmanın arzusunda olduklarını belirtti.
Gece, ses sanatçısı ve söz yazarı Halis Aslan’ın söylediği türkülerle devam ederken, Televizyon ve Radyo Programcısı İlknur Kaplan da şarkılara eşlik ederek katılımcılara renkli dakikalar yaşattı.
Gecenin sonunda tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür eden Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Arslan, yakın zamanda bir danışma kurulu oluşturacaklarını söyleyerek, tüm canların fikir ve düşünceleriyle de kendilerine destek vermesini beklediğini söyledi. Karşılıklı fikir alış verişleriyle İstanbul Cemevi ve Kültür Merkezi’ni ‘ben değil biz’ inanç çerçevesinde yönetmek istediklerini ifade etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam
 
 
 

Editör: Haber Merkezi