Çatalca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yörenin kültürel, folklorik ve yerel tarih envanterinin oluşturulmasını sağlamak, gelecek nesillere bu değerleri aktarmak amacıyla “Geçmişten Geleceğe Çatalca” isimli proje hazırlandı. Proje kapsamında Çatalca’nın kendine özgü yöresel ruhuna şahitlik eden ve yaşayan tarih olan yaşlılarla görüşmeler yapılarak gelecek nesillere bu değerleri aktarmak amaçlanıyor.

PROJE ALANI TÜM ÇATALCA

Çatalca’nın 39 mahallesini kapsayan projenin startı Çatalca Belediyesi Başkan Yardımcıları, ilgili müdürler ve mahalle muhtarlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıyla verildi. Proje çerçevesinde Çatalca’nın mahallelerinde yaşayan, Çatalca’nın tarihi ve toplumsal kaynağı olan yaşlılar ile sözlü tarih çalışması yapılması yanı sıra yörenin kültürel, tarihsel özellikleri ve unutulmaya yüz tutmuş folklorik özelliklerinin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve gelecek nesillerin bu değerlere sahip çıkması hedefleniyor.

“ULU ÇINARLARLA FİDANLAR ELELE”

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın önemle üzerinde durduğu ve her fırsatta dile getirdiği,“Çatalca’nın değerlerine sahip çıkmak” vizyonu ile kültürel değerlere sahip çıkmak üzere hazırlanan projede, gençler ve yaşlılar  “Ulu Çınarlarla Fidanlar Elele” temasıyla bir araya getirilecek. Genç nesillerin proje içerisinde yer alması yaşlılara duyarlılıklarını geliştirmek, kuşaklararası dayanışmayı sağlamak, onların deneyimlerinden ve bilge kişiliklerinden yararlanarak bulunduğu yöreyi ve kültürlerini daha iyi tanımasını sağlayacak.

DEĞERLER KAYIT ALTINA ALINACAK

Proje kapsamında Çatalca’nın değerleri kayıt altına alınarak, sergi, katalog ve belgesel oluşturulup arşiv altına alınacak.Ayrıca proje kapsamında hazırlanan fotoğraflar,Çatalca’dan Yunanistan’ın Gefira Bölgesine mübadil edilmiş ailelerin Çatalca’ya ait fotoğraflarının temin edildiği bir diğer projenin fotoğrafları ile birleştirilerek Metrai’den Çatalca’ya adlı sergi ve kataloğ oluşturulmasında kullanılacak.

Senay BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi