BAKIRKÖY- Özgürlük Meydanı’nda yapılan basın açıklaması öncesi konuşan CHP Bakırköy Gençlik Kolu Başkanı Gizem Başaran, “Biz Gençlik Örgütü olarak, vücut bütünlüğü korunamamış olan cinsel istismar madurlarının en azından onurlarının korunabilmesi için, bu suçu işleyenlerden hesap sorulabilmesi istediğimiz için bu imza kampanyasını başlattık” dedi.

‘ARTIK SIRADAN HABER OLDU’

Çok sayıda katılımcının olduğu basın açıklamasını okuyan Gizem Başaran, ülkemizin kadına şiddetle başlayan, daha sonra kadına tecavüze dönüşen ve son olarakta kendini savunamayacak olan çocukların cinsel istismarına varan bir şiddet ve vahşileşme sarmanının içerisine girdiğini ifade ederek, cinsel suçların artık sıradan bir haber değeri taşıdığını üzülerek seyrettiğini söyledi.

‘HALA ‘İYİ HAL’ İNDİRİMİ YAPILIYOR’

15 yıldır iktidar olan Ak Parti hükümetinin, olup bitenlere karşılık hiç bir önlem almadığını, bir gecede yüzlerce yasayı KHK’lar la değiştirdiğini, meclise dahi danışmadığını ama buna rağmen tecavüzcüleri koruyan yasalarda hiç bir değişiklik yapılmadığını belirten Başaran, “2018 yılının Türkiyesi’nde tecavüzcüye hala iyi hal indirimi yapılmaktadır” diyerek isyanını dile getirdi.

‘ÇAĞ DIŞI YARGILAMA’

Cezasının 3/2’i ni yatan tecavüzcünün şartlı salındığını, denetimli serbestlikten de faydalanarak aldığı cezayı çekmeden aramızda dolaşmaya devam ettiğini sözlerine ekleyen CHP Bakırköy Gençlik Kolu Başkanı Gizem Başaran, “Mahkemede ise tecavüze uğrayan çocukların rızasının olup olmadığı, tecavüze uğrarken bağırıp bağırmadığı, bakire olup olmadığı, psikolojisinin bozuk olup olmadığı gibi çağ dışı uygulamalarla yargılama yapılmaktadır. Hak aramak, hesap sormak için toplumsal baskılara rağmen mahkemeye başvuran cinsel istismar mağdurları, mahkemelerin ve yasaların çağ dışı uygulamaları yüzünden, tecavüzden sonra ikinci bir travma yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘EN AĞIR CEZAYI ALSINLAR’

“Biz diyoruz ki bu suçu işleyen ruh hastaları en ağır cezayı alsınlar. Haklarında en ufak bir ceza indirimi uygulanmasın. Şartlı tahliye edilmesinler. Denetimi serbestlikten yargılanmasınlar. Açık cezaevlerine çıkarılmasınlar. En ağır cezalarını son dakikasına kadar çeksinler” diyerek taleplerini dile getiren Başaran, topladıkları binlerce imzayı TBMM Adalet Komisyonu ve Dilekçe Komisyonu’na bizzat teslim ederek, yasal düzenlemeler yapılmasını talep edeceklerini belirtti.

‘ZİHNİYET DEĞİŞMELİ’

Tüm talepleri kabul edilse, idam cezası gelse dahi sorunun tamamen çözülmeyeceğini çok iyi bildiklerini de son olarak sözlerine ekleyen Başaran, “ Çünkü yaşanan bu tür olaylar bir kaç ruh hastasının, ya da pedofiliden ibaret değildir.  4.5 yaşındaki kızın tecavüze uğradığı gün, Asansörde halvet fetvası verebilen, 5 yaşındaki bir çocukla evlenmekte bir sakınca olmadığını söleyebilen, kahkaha atan kadının iffetsiz olduğunu düşünen, hamilenin sokağa çıkmasının yasaklanmasını isteyen zihniyet vardır. Malesef devletin en tepesindeki isimde bu karanlık zihniyetin bir temsilcisidir” dedi.

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

Tecavüzcülere ve istismarcılara destek veren zihniyete karşı sadece bir basamak olarak başlattıkları imza kampanyasına devam edeceklerini ve mücadelelerinin ise sonuna kadar devam edeceğini belirten CHP Gençlik Kolu Başkanı Gizem Başaran, sözü İlçe Başkanı Selçuk Biber’e verdi.

‘ÇOK SAYIDA ÖNERGE VERDİK’

Gençlik Kolları’nı yaptıkları etkinlik nedeniyle tebrik eden Biber, imza kampanyasına destek veren tüm vatandaşlara da ayrıca teşekkür etti. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkenin her yerinde yapılacak olan bu mücadeleye karşı duruşlarına imza atarak destek verilmesini steyen CHP Bakırköy İlçe Başkanı Selçuk Biber, “CHP olarak parlementoda  bu konularla ilgili pek çok önerge verdik. Ülkenin yurt ve okullarında çocuklara yapılan tecavüzler ülkenin gündemine oturmuş, buna karşılık AKP iktidarı hiç bir girişimde bulunmamış, hatta 6 yaşındaki çocuğun evlenebileceği kamuoyuna duyurulmuş” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘ÇOCUKLARI YALNIZ BIRAKMAYIN’

CHP olarak bu düşüncelere pirim vermeyecek, gerekirse ülkeyi ayağa kaldıracaklarını söyleyen Selçuk Biber,  “Çocuklarımızı kimsenin keyfine, zevkine ve düşüncelerine bırakmayacağız. Tüm çocuk sahiplerine sesleniyorum onları koruyun, yanlız bırakmayın, kendisini koruyacak yaşa gelene kadar gözünüzden sakının” dedi. İlçe Başkanı Selçuk Biber, cinsel istismar suçlarında ceza indirimleri, denetimli serbestlik ve şartlı tahliye uygulamasının kaldırılması için gençlik kollarının başlatmış olduğu imza kampanyasına, Kadın Kolları’nın mahallelerde ev ev dolaşarak devam edeceğini belirtti.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi