Partililerin ve yıkılan bina çevresinde bulunan ve güvenlik nedeniyle boşaltılan 21 bina sakinlerinin bazılarının da katıldığı bir toplantıyla basın açıklaması yapan İlçe Başkanı Metin Doğan, , "1999 depreminde ağır hasar almış, riskli olduğu tescillenmiş,  içerisinde yaşayanlar tahliye edilmiş ama buna rağmen yıkılmamış veya yıktırılmamıştır. Sorunun düğüm noktası buradadır" dedi.
99 depreminden sonra Zeytinburnu’nda hasar alarak 'riskli' ilan edilen 3 bin 600 yapı olduğunu ifade eden Doğan, Kentsel Dönüşüm’de pilot bölge olarak Zeytinburnu’nun seçildiğini, kendilerinin de buna destek verdiğini söyleyerek, yerinde dönüşümü desteklediklerini belirtti.

KAŞINIZI, GÖZÜNÜZÜ OYNATIRKEN BİRAZ DA VİCDANINIZLA HAREKET ETSEYDİNİZ!
Zeytinburnu’nda, parmaklarını şıklattıklarında sahil şeridinde 16/9’un İstanbul süliyetini bozduğunu, kaşlarını kaldırdıklarında Sümer Mahallesinde Bozkurt Sahası’nın buharlaştığını, kulaklarını oynatıklarında Merkezefendi’de 5 dönümlük yere deniz feneri geldiğini, arkalarını döndüklerinde Merkezefendi’de bulunan 5 dönümlük yere Hayat Vakfı, yan yattıklarında 160 dönümlük yere bir üniversite el koyulduğunu söyleyen Doğan, “Parmağınızı şıklatırken, kaşınızı kaladırırken, gözünüzü oynatırken, birazda vicdanınızı harekete geçirseydiniz bu gün biz bu mağduriyetleri yaşamıyor olacaktık” dedi.



BELEDİYEYİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ
Binanın zamanında yıkılmama sebebini belediyenin ihmal ve kusuru olarak gördüklerini öne süren Doğan şunları söyledi:"1999 depreminde ağır hasar almış bu bina daha sonra içerisinde yaşayanlar tahliye edilmesine rağmen neden yıkılmamış veya yıktırılmamıştır. Sorunun düğüm noktası buradadır. Öylesine suç ve suçlu kendisini ele vermektedir. Binanın altında ATM'ler başta olmak üzere ruhsatlı ve ruhsatsız işyerleri faaliyetlerine devam etmiştir. Yerel yönetim ihmali sadece oradaki mülk sahiplerine zarar vermemiş, binanın önünden geçen 1'i çocuk olmak üzere 2 kişinin ölümüne ve 17 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. Ayrıca bu çöküntü ve sarsıntı nedeniyle binanın etrafında bulunun 21 yapı olumsuz etkilenmiş, bunlarda oturanlar da tahliye edilmiş, kendilerine gerçekçi çözüm iletilememiştir" diyerek konuşmasını sürdürdü.

EVLERİNDEN TAHLİYE EDİLEN VATANDAŞLAR KONUŞTU!
Yaşanan olaydan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden CHP İlçe Başkanı Doğan, suç duyurusunda bulunmalarının bir başka amacının da bu tür acıların tekrar yaşanmaması olduğunu vurguladı.
Çöken binanın çevresinde bulunan ve güvenlik nedeniyle evlerinden tahliye edilen bazı vatandaşlar, kaymakamlığın gösterdiği öğretmenevi, lokal gibi yerlere yerleştirildiklerini, bazılarının ise şimdilik yakınlarının yanında kaldıklarını belirtti.
Olaydan sonra evini tahliye ederek kardeşinin yanında kaldığını belirten Cafer Tüydaş, binanın zamanında yıkılması halinde facianın yaşanmayacağını çevredeki evlerin de bundan etkilenmeyeceğini belirtti. Tüm düzenlerinin bozulduğunu kaydeden Tüydaş, belediye ye gittiğini ve yetkililerin numuneler alarak rapor hazırladıklarını öğrendiğini söyledi. “Raporlar önümüzdeki pazartesiye kadar çıkacakmış ve o gün bize net birşey söyleneceğini belirttiler" diye konuştu.

"TEOG SINAVINA HAZIRLANAN ÇOCUĞUMUN PSİKOLOJİSİ BOZULDU"
Eşi ve 2 çocuğuyla öğretmenevine yerleştirilen Tülay Karataş ise çocuğunun TEOG sınavına hazırlandığını ancak olay sonrasında psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek, ailece zor durumda olduklarını söyledi. Yetkililerin kendilerine destek çıkmadığını önü süren Karataş, "Evimiz mühürlü. Eşya almak için ancak izin alarak içeri girip çıkıyoruz. Ne olacağımız belli değil. Hiçkimse bize destek olmuyor" dedi.

BİNALARDAN NUMUNE ALINIYOR
Öte yandan boşaltılan 21 binada görevlilerin incelemeleri devam ediyor. Görevlilerin numune aldıkları çalışmalar nedeniyle çöken binanın enkazının kaldırılma çalışmalarının şimdilik durdurulduğu öğrenildi. Enkazın çevresi ise panellerle kapatılmış durumda. Ayrıca, evlerine eşya almak için girmek isteyenler de imza karşılığı zabıtanın refakatıyla girip ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi