İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısını 3 milyon 610 bin, en çok Suriyeli barındıran şehrin ise 550 bin kişi ile İstanbul olduğunun altını çizen Dede, kimsenin yerini yurdunu kolay kolay terk etmeyeceğini, köklerini bırakıp her şeye sıfırdan başlama kararının kolay verilmediğini söyledi.

Özellikle Sultanbeyli, Sultangazi, Bağcılar, Esenler, Fatih ve Zeytinburnu gibi bazı semtlerde yaşanan büyük yoğunlaşmalardan dolayı sosyolojik anlamda gettolaşmalar yaşandığını gözlemlediklerini dile getiren CHP’li Meclis Üyesi Beste Dede, Suriyeliler’in ilçelerine entegre olması ve uyum sağlaması için bazı çalışmalar yapması gerektiğini ifade ederek, yazılı ve sözlü bir önerge verdi.

İLÇE BELEDİYELERİ EĞİTİM VERMELİ

Ülkemize gelen Suriyelilerin topluma uyumun sağlanması için, başta Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ün hayatı, Kurtuluş Savaşı Destanı, Kıbrıs Davası, TC milli ve tarihi yapıları, Türk toplumunun vatan, bayrak ve ezan sevgisi ve saygısı, gelenek ve görenekleri, kültürü, aile yapısı, hukuk sistemi gibi değerlerini öğrenmesi gerektiğini söyleyen Dede, ayrıca Asala ve PKK terör örgütleri, din istismarcıları gibi tehlikelere karşı Türk toplumunun tutumu ve tavrını bilmeleri ve ortak alanlarda davranış modelleri gibi başlıklarda acil olarak eğitimler almaları gerektiğini ve bu eğitimleri öncelikle ilçe belediyelerinin vermesi gerektiğinin altını çizdi.

CHP’li Beste Dede şöyle devam etti;

KÜLTÜRLERİMİZ FARKLI

“Tanıdığım Suriyelilerin büyük bir kısmı Türkiye’de yaşamak istediğini söylüyor, “Biz Türkiye’de yaşamaktan mutluyuz, Türkiye’nin bize yaptığını akrabalarımız yapmadı” diyorlar. Buraya kadar iyi güzelde, yolda dolaşırken beni tanıyan yurttaşlarımız, artık Suriyelilerden rahatsız olmaya başladıklarını, hangi partiye oy verirse versin, sosyoekonomik düzeyi ne olursa olsun, artık Suriyelilerin evine dönmesini istiyor.

İnsanımız, ‘bizim kültürümüzle onların kültürü çok farklı. Türkiye toplumu Suriyeleşiyor’ diye düşünüyor. ‘Madem bayramda ülkelerine gidebiliyorlar, geri dönmesin’ diyenler oldu. ‘Gençlerin çoğu ülkeleri için savaşmadı’ diyenlerimiz var. ‘Bizim askerimiz orada şehit olurken, onlar burada nargile keyfi yapıyor sahillerimizi, park ve bahçelerimizi işgal edip kirletiyor, insanımızı taciz ediyorlar’ diyorlar.

NİTELİKLİ TÜRKLER GİDİYOR

ATM'lerin önünde uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, parasını aldıktan sonra asıl ülkeleri olan Suriye'ye gitti. Bazısı geri dönmek istemiyor ama Türkiye'de kendilerine bir şeyler verileceği beklentisi içinde olmaları nedeniyle oradaki akrabalarını, komşularını da alıp ülkemize geliyor.

SURİYELİLER YÜZÜNDEN ASİMİLE OLUYORUZ

Nitelikli Türkler gidiyor, niteliksiz Suriyeliler geliyor. Zeytinburnu’na entegre olamayan Suriyeliler yüzünden bizler asimile oluyoruz. Bir an önce uyum modellerinin geliştirilmesi gerekiyor. Yoksa okullardan tutun, iş hayatına, iletişime kadar farklı alanlarda daha fazla sosyal sorun yaşayabiliriz. Eğitimsiz, iş-güç sahibi olamamış ve aidiyet geliştiremeyen gençlerin suça itilmesine kadar birçok sorunla karşı karşıya kalabiliriz.

Örnek olarak Suriyelilerin yoğunlaştığı doğu illerimizde bu yıl içinde Suriyelilerin karıştığı ‘kasten yaralama' ve ‘hırsızlık' gibi suçlar ön sıralarda yer alıyor. Kilis'te işlenen suçların yüzde 30'u da Suriyelilerden kaynaklandı.

Daha birkaç gün önce Suriyeli grupların çatışmasını ayırmak isteyen 3 çocuk babası 39 yaşındaki polis memurumuz Ekrem Kurtoğlu, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde şehit oldu.

NEFRET SÖYLEMLERİNDE SURİYELİLER 2. SIRADA

Nefret söyleminde Yahudilerden sonra Suriyeliler ikinci sırada, bu durum başta Afganistan olmak üzere Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Çin devletinin zulmünden kaçan Uygurlu soydaşlarımızı da olumsuz etkilemekte.

Biz ülkemize sığınan Suriyelilerin yapılacak tüm teşviklere veya zorlamalara rağmen bir kısmının hiçbir koşul altında dönmeyeceklerinin bilinciyle 60’lı yıllarda Almanya ya ‘birkaç yıl çalışır para kazanırım’ diye giden yurttaşlarımızın orda kalması, bu süre içinde yaşadıkları zorlukları iyi biliyoruz.

BELEDİYE DENETİMLERİNİ EKSİKSİZ YAPMALI

Zeytinburnu’nda Suriyeliler tarafından açılan dükkanlar toplum sağlığı gözetilerek hijyen açısından sık sık denetlenmeli, tabelalarda Suriye dilinden milli birliğimizin harcı Türk diline dönmeli”

Belediyelerin acil olarak önlemler alması gerektiğini söyleyerek önergesinin başkanlık makamına havalesini isteyen CHP’li Beste Dede, toplumun refahı ve huzuru için çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiğini, konuyla ilgili yapılması gerekenler konusunda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi