Türkiye’de binlerce çocuk okula gitmek yerine çalışmak zorunda kalıyor. Zaman geçtikçe sayıları daha da çok artan çocuk işçi sayısı içinden çıkılamaz bir duruma gelmiş durumda. Öyle ki, ülkelerinde çıkan savaş sonrasında ülkemize sığınan milyonlarca göçmen çocuğu da hayatta kalmak için ağır koşullarda yaşıyor. UNİCEF Türkiye, ülkemizde yaşanan bu soruna çözüm olmak amacı ile çocukların okulda olmasını savunduğu bir kampanyayı hayata geçirmiş durumda.

‘BİR BAĞIŞ BİR ÇOCUK KURTARIR’

Kentin çeşitli meydanlarından kampanya ile ilgili bilgiler veren ve duyarlı vatandaşların bağış yapması için teşvikte bulunan UNİCEF gönüllüleri çocuk işçiliğinin azalması için kampanyanın lokomotifi görevini üstlenmiş durumda. Kampanyanın gönüllülerinden olan Hande Kanmaz, “Bizler ülkemizdeki çocuk işçilerin okula dönmeleri ve çocukluklarının doyasıya yaşamaların istiyoruz. Bu yüzden UNİCEF gönüllüsü olarak kampanyayı herkese duyurma gayreti içindeyiz. Vatandaşlar yapacakları bağışlarla bir çocuğu daha okul hayatına kazandıracak” ifadelerini kullandı.

UNİCEF BU KONUDA DENEYİMLİ

UNICEF hemen hemen bütün dünyada görülen değişik türlerdeki “çocuk işçiliği” konusunda deneyimli.Türkiye’de başta tarım olmak üzere çocuk işçiliğinin önüne geçmek için bütünsel bir yaklaşımla durmadan çalışıyor. UNİCEF’in çocuk işçilere yönelik yürüttüğü kampanya ile ilgili detaylı bilgi veren Kanmaz,

“Ailelerin ve kamu görevlilerinin çocuk işçiliği konusunda bilinçlendirilmesini sağlıyoruz. Tarlalarda çocukların eğitsel, psiko-sosyal destek alabileceği, oyun oynayabileceği Çocuk Dostu Alanlar yaratıyoruz. Eğitimden geri kalmış çocuklara etüdler ve ders desteği ile eğitimlerin telafi edilmesini sağlıyoruz. Tarlada doğup nüfus kaydı yapılamayan çocukların kaydının yapılmasını, böylece sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlıyoruz. Çocuk işçiliğine meydan veren özel sektörü bilinçlendiriyoruz. Tarımla ilgili şirketlerin çalışma ilkelerini gözden geçirerek çocuk işçiliğinden arınmış üretime geçmelerini teşvik ediyoruz. Politika yapıcı faaliyetler ile ailelere verilen sosyal yardım, koruma ve destek programlarının çocuk işçiliğine ihtiyaç duyulmayacak düzeyde geliştirilmesi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bilal ÇIĞRIM- Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi