Marmara Kız Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen programın koordinatörlüğünü Geleneksel Sanatlar Akademisi Yöneticisi Hakan Dağlı yaparken, Ebru Sanatçısı Uğur Taşatan ise öğrencilere bilgiler verdi.

“RENK CÜMBÜŞÜ DENİLEBİLİR”
Ebru sanatı hakkında öğrencileri bilgilendiren Ebru Sanatçısı Uğur Taşatan; “Kökleri Orta Asya’ya dayanan Ebru bir kâğıt süsleme sanatıdır. Doğal malzemeler kullanılarak su üstünde yapılan bu sanat için renk cümbüşü denilebilir. Rengârenk laleler, karanfiller, battallar izleyenleri başka âlemlere sürüklerler. Ebru sanatında kullanılan renklerin ve sembollerin kültürümüzde önemli yerleri vardır. Her bir rengin ve her sembolün değeri büyüktür’’dedi.



“GÜL KÜLTÜRÜMÜZDE ÇOK ÖNEMLİDİR”
Ebru sanatında renklerin ve sembollerin anlamlarından da bahseden Taşatan; “En eski sanatlarımızdan olan Ebru kadim bir geleneğe sahiptir. Malzemesinden, motiflerine, kullanım alanından renklerine kadar her aşamasında kültürümüzün kodlarını taşır ve aktarır.Ebru sanatında menekşe dertli bir aşığı anlatmaktadır. Gül ise Peygamber Efendimizin simgesidir. Hatta gül kokladığınızda salâvat getirmek sünnettir ve kültürümüzde çok önemlidir. Ebru sanatında siyah renk ise, matemin rengidir. Çeşitli kültürlerde çeşitli anlamlarda kullanılır’’ dedi.

SERGİYİ GEZEREK BİLGİ ALDILAR
Program sonunda ise öğrenciler okullarına kurulan Geleneksel Sanatlar Akademisi Karma Sergi’yi gezerek Hakan Dağlı’dan bilgi aldı. Sergide hem Geleneksel Sanatlar Akademisi ustalarının hem de çıraklarının çalışmaları yer alıyor.
 

Editör: Haber Merkezi