CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a dair projelerini Hilton BomontiHotel’de gerçekleşen Proje Tanıtım Programı’nda anlattı.  İstanbul’u yönetirken belli ilkeleri olacağını söyleyen İmamoğlu, ilkelerini şöyle sıraladı; Kent Anayasası oluşturmak,  Özenle ve İnsana Saygıyla yönetmek, Demokratik katılımcılığı sağlamak, Yaşam kalitesine öncelik vermek.

"KENTE ÖZEN İNSANA SAYGI"

Toplantıya katılanlar arasında CHP ve İYİ Parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İyi Parti İstanbul İl Başkanı Saltuk Buğra Kavuncu ve İstanbul İlçe Başkan adayları da vardı."Kente özen insana saygı", "Hep birlikte yöneteceğiz", "Ortak Akıl Demokratik katılım" sloganlarının asılı olduğusalonda, program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Ekrem İmamoğlu, “Bugün itibariyle 31 Mart seçimlerine sadece 31 gün kaldı” diyerek "31 gün sonra önemli bir karar vereceğiz. Sadece oy verenler açısından değil, onların aileleri, hane ekonomileri, çocukları ve hatta doğmamış çocuk ve torunları için bile önemli bir karar. Türkiye için önemli bir karar" dedi.

UMUTSUZLUK 7 TEPENİN DIŞINA TAŞMIŞ

İstanbullu için bu seçimin üç anlamı olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "1. Ekonomi, 2. Ekonomi, 3. Ekonomi... Sokağa çıkın siz de göreceksiniz. Çarşıda pazarda insanlarla konuşun, ekonomik çöküşün derinliğini, insafsızlığını siz de anlayacaksınız. Ekonomi gerçekten kötü. İstanbullu burnundan soluyor. İstanbullunun mutfağını ateş almış. Siyasetten nemalanan küçük bir azınlık dışında gelecek korkusu tüm İstanbul'u sarmış. İşsizlik almış başını gidiyor. Umutsuzluk 7 tepenin dışına taşmış" değerlendirmesini yaptı.

YUVA YIKICI BİR KRİZ VAR

“Kriz var hanımlar, beyler! Derin kriz! Can yakıcı, yuva yıkıcı kriz" diyen İmamoğlu, “Beka sorunu” diye İstanbulluyu boş yere uyutmaya çalışmayın. Şapka düştü, kel göründü! Mızrak çuvala sığmıyor. Evet, kriz var. Evet, inanılmaz bir iş bilmezlik var. Evet, yoksulluk, yolsuzluk, israf var. Evet umut kırıcı bir işsizlik var. Evet trafik var, kaos var. Evet, ihanet var. Ama İstanbullu anladı ki, çözümü var. Onların hayatını kolaylaştıracak, İstanbul'u yeniden ayağa kaldıracak çözümlerimiz var" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL, YEŞİL, ADİL VE YARATICI BİR KENT OLACAK

İmamoğlu daha sonra projelerini tek tek açıkladı. İmamoğlu, "İstanbul; Adil bir kent olacak. Yeşil bir kent olacak Yaratıcı bir kent olacak. Ama aynı zamanda kadın dostu bir kent olacak. Girişimci dostu bir kent olacak. Engelli ve çocuk dostu bir kent olacak. Şimdi bunları tek tek açayım sizlere… Adil bir kentle ne demek istiyoruz? Yola çıkarken söylemiştim. Öncelikli işimiz, öncelikli derdimiz; İstanbul'daki hayat pahalılığı. Bu koşullarda İstanbul'da çocuk okutmak zor. Karın doyurmak zor. Yaşlıya bakmak zor. Biz İstanbullunun cebinden çıkan parayı mümkün olduğunca azaltacağız. İstanbullulara verilen sosyal yardımları mümkün olduğunca artıracağız. Bizim İstanbul’daki hayat pahalılığıyla mücadelede formülümüz: 4 artı 1’dir" dedi.

İSTANBUL’DA PAHALILIĞI GERİLETECEĞİZ

İstanbullunun cebinden çıkan parayı azaltacaklarını ifade eden İmamoğlu, "Çok önemli 4 harcama kaleminde İstanbullunun cebinden çıkan parayı azaltacağız. 4 artı 1 formülüyle İstanbul’da pahalılığı gerileteceğiz" dedi. Vatandaşın cebinden çıkan parayı azaltacakları 4 kalemi ise İmamoğlu şöyle sıraladı: "İstanbullunun gıdaya harcadığı parayı azaltacağız. İstanbullunun ulaşıma harcadığı parayı azaltacağız. İstanbullunun eğitime harcadığı parayı azaltacağız. İstanbullunun suya harcadığı parayı azaltacağız.Bunlar, İstanbulluya rahat nefes aldıracak. Bunlara ek olarak +1 diyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım bütçesini 3 katına çıkaracağız ve bu kaynağı vatandaşa sunacağız.”

BU KENTİ ÇOCUKLARA HEP BİRLİKTE GERİ VERECEĞİZ

Kentin sahip olduğu genç nüfustan bahseden İmamoğlu, Bu kenti gelecek nesilden emanet aldığımızı unuttular. Kentsel dönüşüm dediler kendilerine rant alanları oluşturdular, yeşili, doğa sevgisini, hayvan sevgisini yok ettiler. Gençlerin ümitlerini talan ettiler, Gençleri ekonomik ve ruhsal bunalıma sokup çökük bir şehirde o gençlerden verim beklediler. Bu çocuklar okumakla mı uğraşsınlar yoksa geçim sıkıntısıyla mı? Şekinde sitemde bulunarak “Bu kenti ağacıyla, hayvanıyla, sanatı, tarihiyle yenilenmiş bir şehir olarak, çocuklara hep birlikte geri vereceğiz.” Dedi.

PARTİZAN BİR BAŞKAN OLMAYACAĞIM

Program sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu; ‘Seçilirseniz İktidarla ilişkinizi nasıl yürüteceksiniz sorusuna, “Ben partizan bir başkan olmayacağım. İBB’nin kapılarını hangi partiden olduğuna bakmaksızın herkese eşit açacağım. Bu anlamda iktidar’ında bana bu yönde bir yaklaşım sergileyeceğini umuyorum. Dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde dönemin İBB başkanlarının bir kez bile Beylikdüzü Belediyesi’ni ziyaret etmediğini dile getiren İmamoğlu, “Ben bile belediye başkanı olarak 20 küsür belediyeyi ziyaret ettim onlar İBB başkanı oldukları halde bir kez bile gelmediler. Ben her belediye ye eşit olacağım hepsi benim baş tacımdır.” dedi.

TANZİM SATIŞ KÜLTÜRÜ DOĞRUDUR UYGULAMA ŞEKLİ YANLIŞTIR

Tanzim satış uygulamasına değinen gazetecilere cevap veren İmamoğlu, Tanzim satış kültürünü doğru bulduğunu fakat uygulama şeklinin yanlış olduğunu söyledi. “ Ben vatandaşın metrelerce kuyrukta yağmurun altında sıra beklemesinden utanıyorum. Halkı böylesine mahcup duruma düşürmeden de bu uygulama gerçekleştirilebilirdi” ifadelerini kullandı.

Gamze ÜNLÜ / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi