Önceleri dernek çatısı altında yaklaşık 20 kadınla birlikte özellikle çocuklar için el emeği ürünler yaptıklarını ve derneklerin satış yetkisi olmadığı için, kendi çabalarıyla yapılan satışlardan elde ettikleri gelirle öğrencilere burs sağladıklarını söyleyen Harmoni Kooperatifi Başkanı Mevlüde Salpyalçın, kooperatifleşme serüvenlerini anlattı.

KOOPERATİFLEŞME SÜREÇLERİNİ ANLATTI

Kooperatifleri araştırmaya başladığını söyleyen Salpyalçın, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nı incelediğini, verdikleri destekle birçok kadın kooperatifinin açıldığını gördüklerini belirterek, vakıfla iletişime geçtiklerini ifade etti.

Bu arada 20 kadın arkadaşı ile yola çıktıklarını, halk eğitim merkezinden girişimcilik ve liderlik gibi pek çok konuda eğitim aldıklarını ve CHP’li bazı milletvekilleri ile görüştüklerin söyleyerek açıklamalarını sürdüren Mevlüde Salpyalçın, 23 Aralık 2015’te Harmoni Kadın Kooperatifi’ni kurumsal olarak hayata geçirdiklerini ifade etti.

Kooperatifi kurduktan hemen sonra küçük bir ofis kiraladıklarını, evlerinden götürdükleri makine ve malzemelerle işe başladıklarını, başlarda ihtiyacı olan kadınlara destek ve yardım etme niyetinde olduklarını ama işin içine girdikçe kadının üretmesi ve ekonomik gelir elde etmesi için yaşadığı zorlukları daha iyi gözlemleme fırsatlarının olduğunu belirtti. Ülkemizdeki kadın nüfusunun yüzde 70’lik kısmının çalışabilir durumda olduğunu ama ülke genelinde 5 milyon, İstanbul’da ise 3 milyon kadının, ev kadını olarak nitelendirildiğini öğrendiklerini söyleyen Salpyalçın, konuşmasına şöyle devam etti.

20 KADIN ARKADAŞLA YOLA ÇIKTILAR

“Ev kadını diye nitelendirdikleri kadınların gelire ihtiyacı var ama imkânları yok. Bu sorunu tek başımıza çözme imkânımız yok ama bunun bir devlet politikası olarak hayata geçmesi gerektiğini biliyoruz. Ne yazık ki kadınlar süreç içinde eve itildiler, çalışma hayatından soyutlaştırıldılar. Tüm bu düşüncelerle mevcut belediye başkanımız, CHP İBB Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanına gittik ve düşüncelerimizi paylaştık. Başkanımız bizi o kadar hoş görüyle karşıladı ki anlatamam. Hemen bizlere bir yer tahsisi için çalışmalara başladı. Yakuplu Mah. Hürriyet Bulvarı Malazgirt Parkı içinde atıl halde bulunan yeri tadilata başladılar. Bizden hiçbir beklentisinin olmadığını, kadınların bir şekilde hem sosyalleşerek, hem de üreterek hayata dahil olmasından yana duyduğu memnuniyeti dile getirerek, belediye olarak kurumsal desteğini verdi. İlk günden beri yola çıktığımız 20 arkadaşımızla birlikte, tam zamanlı çalışamayan kadınlara kendi becerileri ve tercih ettikleri çalışma saatleri doğrultusunda çalışma imkânı sunmaya başladık. Kadınların mesleki eğitimlerinin yanı sıra çalışma hayatı ve sosyal hayata yönelik eğitimlerle gelişimlerini destekliyoruz. Bugüne kadar 160’tan fazla kadına eğitim vererek, gelir elde etme imkânı sunduk”

MARKALAŞMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORLAR

Devam eden projeleriyle, kadınlara iş imkânı sunduklarını belirten Salpyalçın, “Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu’nun Change with Business Projesi, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın Yatırıma Hazır Sosyal Girişimciler Sertifika Programı ve Türk-Alman İşbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme (TAMEB) Projesi dahilinde bize destek veren Danimarkalı tasarımcımızdan öğrendiklerimizle etki alanımızı genişletiyoruz. Tamamı doğal ve yerli malzeme el işi çantalar, oyuncaklar ve ev dekorasyonu ürünleri üretiyoruz” dedi.

100’ün üzerinde ürünle, el yapımı ve özel tasarımlı ürün kullanmak isteyen kadın-erkek, yaşlı-genç, anne-öğrenci herkese hitap ettiklerini ifade eden Salpyalçın, “Bireyler haricinde kurumlarla da özel günlerde veya talepleri dâhilinde ortak çalışmalar yapıyoruz” diyerek, KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) ile birlikte bugüne kadar Petrol Ofisi Gönül Ağacı Projesi’ni, sektörde öncü tekstil firması reklam afişlerini geri dönüştürerek, çanta üretimi projelerini hayata geçirdiklerini ve Anadolu Efes, Kara Fırın ile toplamda 3000’i aşkın özel çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ürünlerinde Türkiye’nin en kaliteli koyun ve dana derisi, geri dönüştürülmüş kağıt ip, kendir ipi, geleneksel Türk kotonu, cendere, keten gibi yerli ve doğal malzeme kullandıklarını söyleyen Mevlüde Salpyalçın, önceliklerinin sağlık olduğunu, bu nedenle doğal ve sürdürülebilir materyalleri yerli üreticilerden temin ediyoruz.

Markalaşma yolunda hızla ilerlediklerini belirterek bizlere ‘Harmoni Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni gezdiren Mevlüde Salpyalçın ce arkadaşları, “Kadınlarımızın yaptığı özel ürünlerle buluşarak bu toplumsal amacımıza destek olmak isteyen herkesi hikayemize ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi