Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Akgün, büyük İstanbul depremi riskinin sıkça tartışıldığı şu günlerde farklı bir konuya dikkat çekti. Depremi konuşurken sadece konut ve iş yeri olarak kullanılan binaların dayanıklılığından söz edildiğini, insanların toplu olarak bir araya geldiği ibadethanelerin ise göz ardı edildiğini belirten Akgün, “Ülkemizde birçok cami, fen ve teknikten yararlanmadan yapılmıştır. Derneklerin yaptırdığı birçok cami depreme dayanamayacak durumda. Ayrıca, yüzlerce, hatta binlerce kişinin ibadet ettiği bu camilerimizin bazen tek bir kapısı bulunuyor. Örneğin bir Cuma namazı sırasında deprem olsa, cemaat kurtulmaya çalışırken, tek bir kapıdan çıkmak zorunda olduğu için, bu esnada birbirini ezer” diye konuştu.



CAMİ VE MİNARELER GÜÇLENDİRİLECEK
Başkan Dr. Hasan Akgün, bu tehlikenin farkında oldukları için Büyükçekmece genelindeki camilerin en az üç kapıya kavuşturulması ve dar olan kapıların genişletilmesi projesi üzerinde çalıştıklarını söyledikten sonra, ayrıca cami ve minarelerin güçlendirilmesi çalışmaları başlattıklarını da belirtti. Akgün, bu çerçevede geçen hafta Güzelce Mahallesi’nde tehlike arz eden minarenin yıkıldığını ve yenisinin yapılacağını da hatırlattı.
‘İSTANBUL DEPREMİ KAÇINILMAZ’
Türkiye genelinde ve özellikle de İstanbul’da birçok caminin kontrolsüz ve plansız yapıldığını belirten Dr. Hasan Akgün, “Bakın tarihi camilerimiz yüzyıllardır dimdik ayakta. Onlara bir şey olmuyor. Çünkü döneminin en büyük mimarları tarafından dâhice fen ve teknik kullanılarak inşa edilmiş. Ama yeni yapılanların birçoğu gerçekten ne bu ülkenin tarihine ne de geleneğine uygun yapılmış. Çanakkale’nin kaç gündür sallanıyor. Büyük İstanbul deremi de kaçınılmaz bir gerçek. Yerle bir olmamak için tüm gücümüzle her türlü tedbiri almalıyız” dedi.  Senay BADUR-Kent Yaşam
 
 

Editör: Haber Merkezi