Esenler Belediyesi yan kuruluşu ESKON A-Ş tarafından EFİTAŞ İnşaat’a kentsel dönüşüm alanında yaptırılan ve daire satışlarının yapıldığı ‘Ömür İstanbul’adlı proje ile ilgili Danıştay, inşaatı durdurma kararı verdi. CHP Esenler İlçe Başkanlığı ve CHP Esenler Belediyesi Meclis Üyesi  Kemal Şahin, Danıştay’ın inşaatını durdurma kararına rağmen inşaatın devam etmesi üzerine harekete geçerek bu kez inşaatın durdurulması ile ilgili tedbir kararı çıkarılması talebiyle 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Konu ile ilgili projenin sürmekte olduğu yerde basın açıklaması gerçekleştiren CHP Esenler İlçe Başkanlığı tarafından, planların hiçbir değişiklik yapılmadığı halde değişiklik gerekçesiyle birkez daha Esenler Belediyesi Meclisi’ne getirildiği ve CHP’li meclis üyelerinin muhalefetine rağmen bir daha onaylanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildiği belirtildi. 

‘Sizleri öyle kandırdılar ki uyarılarımız havada kaldı’

CHP istanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de katıldığı basın açıklamasında vatandaşlar Esenler Belediyesi’nin kendilerini kandırdığını öne sürdü. Projenin devam ettiği inşaaat alanında vatandaşların yaşadığı mağduriyetleri dinleyen CHP istanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kentsel dönüşüm projeleri Esenler’de hayata geçirilmeden önce ilçeye geldiklerini ve vatandaşları hakları konusunda uyarmaya çalıştıklarını belirterek, ‘Birkez daha görüyoruz ki vatandaşlarımız yine kandırılmış. Sizleri öyle kandırdılar ki söylediklerimiz havada kaldı. Keşke biz haklı çıkmasaydık. Hakkınız, hukukunuz tanınsaydı’ dedi. 

Tekin; Vatandaşı evsiz bırakmanın bedeli ağırdır

İstanbul’da Esenler’de yaşayan vatandaşların mağduriyetine benzer yüzbinlerce feryat olduğunu ifade eden Tekin, ‘İnsanın yuvasını elinden almanın bedelinin ne kadar ağır olduğu herkes tarafından biliniyor. Hele inanç gibi bir konuyu kendilerine referans yapmış bir siyasal iktidarın bunu herkesten daha iyi bilmesi gerekir. 1 milyon insanımız bugün İstanbul’da mağdur. Ocak ayında binlerce insanımızın evini yıktılar. Vatandaşlarımız cadırlarda yaşıyor. Faturasını ödeyemeyen 500 bin insanımızın suyu kesildi. Vatandaşlarımız ağlatanlar ağlasın’ diye konuştu. 

‘Vatandaşı kandırmaktan vazgeçin’

İstanbul’da hak ve hukukun gözetileceği vatandaşların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği kentsel dönüşümün en büyük ihtiyaçlardan biri olduğunu belirten Tekin, ‘Vatandaşlarımızı dinledik. Hepimiz şehirlerde kentsel dönüşümün biran evvel olmasını istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2007 yılından itibaren mutlaka kentsel dönüşüm olsun, dönüşüm yerinde olsun, buna bir emsal tayin edelim. Bu mantıkla olmazsa vatandaşları rantçıların eline ve vicdanına bırakırsınız dememize rağmen derdimizi anlatamadık. İşte bunun ilk uygulaması Sulukule’ydi. Orada bir tek insan kalmadı. Buralara baktığımızda yeşil alan sıfır noktada. Yollar ve caddeler yok olmuş. Bu kadar emsal ile vatandaşları dolandırmak doğru değil. Belediye olarak size böyle birşey yapacağım diyorsunuz sonra getirip çok farklı bir şey yapıyorsunuz. Biz ilçe örgütümüz ile bu sorunu parlamentoya kadar götüreceğiz. Bu ne ilk ne sondur. İstanbul’da yüzbinlerce böyle sorun var. Tüm kamuoyunu bu sorunlara karşı duyarlılığa davet ediyorum. İnsanların evlerine göz dikmeyin. Bırakın insanlar kendi evlerinde huzur içinde yaşasınlar. Çok açık ki emsal artışından vatandaşlar değil rançılar faydalanıyor. Vatandaşları kandırmaktan vazgeçin artık. Yargı planlar durdurma kararı almasına rağmen neden yargı kararı uygulanmıyor. İlgililerin hukukun kararlarına uyması  ve bu büyük mağduriyetin biran evvel  önüne geçmeleri gerekir’ dedi. 

Bülent Ütebay; Vatandaşın yolunu ranta kurban ettiniz

CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay ise vatandaşlardan İBB tarafından vatandaştan alınan otopark harcının vatandaşa hizmet olarak geri dönmediğine vurgu yaparak, ‘Son günlerde Çiftlikbank dolandırıcılığı gündemde. Herkes bunu konuşuyor. Aslında konuşulması gereken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin herkesten, bütün inşaatlardan otopark harcı alıyor. Ancak evine gittiği zaman vatandaş arabasını park etmek için 4 kez dolanıyor. İstanbul’un asıl tosuncukları bunlar. En büyük dolandırıcı bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesidir. Vatandaştan parayı alıyor, ancak yaptığı bir otopark yok. Yeşil olan yok. Sosyal donatı alanı yok. Vatandaşı beton yığınlarının içine hapsettiniz’ diye konuştu. 

Şahin; Vatandaşın hakkı, yandaş firmalara peşkeş çekildi

Kentsel dönüşüm sorununun Esenler’de yaşanan en önemli sorunlardan biri diyen ve ilçede özellikle yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğunu belirten Esenler CHP Meclis Üyesi Kemal Şahin ise yaşanan süreç ile ilgili şunları söyledi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm gerekçesiyle gördüğünüz bu bölgeyi kamulaştırdı. Kamulaştırdıktan sonra kentsel dönüşüm amaçlı 6000 metre arsayı Esenler Belediyesi’ne bedelsiz verdi. Esenler Belediyesi 5 sokağı daha bu alana katarak 10.400 metreye çıkardı. Daha sonra burayı kamu yararına kentsel dönüşüm amaçlı kullacağız dediler. 

‘17.000’lik inşaat alanını üç emsal arttırdılar’

Normalde burası 17.000 metrekare inşaat alanı çıkması gerekirken kentsel dönüşüm bahanesiyle burayı 55 metrelik bir inşaat alanı haline getirdiler. Biz de  bu inşaat bu yoğunlukta yapılırsa zaten bölgede ciddi anlamda yeşil alan ve sosyal donatı alanı eksikliği var, ayrıca nüfus yoğunluğu da fazla daha da artmasına sebep olur gerekçesiyle mahkemeye başvurduk ve planlara itiraz ettik. Mahkeme planları iptal etti bunun üzerine Esenler Belediyesi 9. İstinaf Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkemeyi kazandı. Bunun üzerine CHP Esenler İlçe Başkanımız Bülent Ütebay, önceki dönem PM Üyemiz Tuğba Ütebay, Mahmut Örüklü ile mahkeme kararına itiraz ettik. İtirazımızı haklı gören Danıştay, mahkeminin Esenler Belediyesi lehine verdiği kararı bozdu. Bunun üzerine planlar iptal oldu. Biz bu ay ki meclis toplantısında bu sorunu gündeme taşıdık. İnşaatın durdurulmasını istedik. Esenler Belediyesi Şehircilik Müdürlüğü’ne de bu inşaata devam edilirse telafisi olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacağımızı söyledik. İnşaatı durdurmalarını istedik. Buna rağmen yeni bir planlama yaparak yeniden İBB’ye gönderdiler. Ki çok iyi biliyoruz ki yeni planda değişen hiçbir şey yok. Bu kez bizler İstanbul Bölge İdare 4. İdari Dava Dairesi Hakimlliği’ne inşaatın durdurulması ile ilgili tedbir kararının verilmesini talep ettik. Tüm bunlardan yola çıkarak şunu söylemek istiyorum. Esenler Belediyesi maalesef hak, hukuk tanımıyor. Esenler Belediyesi İBB’den ve vatandaşlardan kentsel dönüşüm alanı gerekçesiyle aldığı bu arsayı yan kuruluşu ESKON’a 55 trilyona sattı. Tapu ESKON’a geçti ama hala parasını vermediler. ESKON’da, Müteahhit Firma EFİDAŞ’a kat karşılığında anlaşarak verdi. Defalarca sormamıza rağmen hiçbir cevap alamadık. Vatandaşların hakkı maalesef yandaş firmalara peşkeş çekildi. 

Vatandaşlar; Evimizi alanlar inşallah kefen parası bulamaz

Basın mensuplarına yaşadıkları mağduriyeti anlatan vatandaşlar Esenler Belediyesi’ne tepkilerini şu şekilde dile getirdiler; Projeyi bize gösterdikleri ilk hali ile bugün ki hali arasında dağlar kadar fark var. Birbirine benzeyen karşılıklı blokların olduğu ortasında geniş bir yeşil alanın olduğu, yolların kapatılmadığı projeni yarısı bize gösterildiği gibi oldu diğer yarısı bambaşka bir hal aldı. Otoparkımız yok, yeşil alanımız yok. Bu projeyi Cumhurbaşkanımıza da göstermişlerdi. O gün gösterilen proje ile bugün yapılan proje arasında uçurum var. 

Genç yaştan beri çalışarak bir ev aldığını ancak belediyenin bu evini de elinde aldığını belirten Yaşlı kadın ise şunları söyledi; Genç yaştan beri çalışarak bir ev alabildik. Evlerimizi aldılar. Anahtar vereceğiz dediler. Erkek sözü verdiler. Yapılan ilk blokların önünden geçen yolu kapattılar. Evler yanıyor, itfaiye giremiyor buraya. Yazık günah değil mi? Bizleri bu kadar tedirgin etmeye kimin hakkı var. Yedi dairesini aldılar bir vatandaşın. Henüz hiçbir şey vermediler. Beş daireye, beş daire vereceğiz dediler. Ama bizi, milleti sattılar. Herkesin evini elinden aldılar. Cenaze çıkmaya, camiye gitmeye yol yok. 12 metre genişliğinde yolumuzu aldılar inşaata kattılar. Buna sebep olanları Allah’a havale ediyorum. 18 yaşından beri çalıştım, benim elimden alanlar kefen bile bulamaz inşallah. 

‘Hani devlet anneydi, babaydı?’

Kentsel dönüşüm alanında yapılan ilk bloklarda oturan Zehra Sümer adlı ev hanımı, evi yandığında itfaiyenin bölgeye ulaşamadığını belirterek, ‘ Evim yandı. Belediye’nin yaptığı evler yüzünden şase yaptı ve evimiz yandı. İtfaiye çağırdık, giremedi. Ambulans giremedi. Gelin görün halimizi. Bir hastamız oluyor çıkaramıyoruz. Gece uyayamıyoruz’ diye konuştu.  

Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Geçenlerde burada biraraya geldik. Dertlerimizi anlatmaya çalıştık. 500 tane polis bize müdahale için geldi. Ya biz derdimizi kimseye anlatamayacak mıyız? Seslerden uyuyamaz hale geldik. Yol yok. Yeşil alan yok. Asıl yaptıkları evler gecekondu oldu. Çocuklarımız dört duvara hapsoldu. Hani devlet anneydi, babaydı?

‘Aksal Örüklü; Yeni plan yapılıncaya kadar inşaat durmalı’

Öte yandan görüştüğümüz EFİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Uğur Tayfur Danıştay’ın kararına rağmen neden inşaat durmuyor sorumuzu, ‘Esenler Belediyesi’nden bize ulaşan herhangi bir karar yok. Bize herhangi bir tebligat veya mahkeme kararı bize ulaşmış değil. O yüzden biz inşaata devam ediyoruz’ diye yanıtladı. Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya ise, mahkeme kararının kendilerine ulaştığını belirterek, ‘Danıştayın kararı geçerlidir. Ancak burada karar planlarla ilgili ruhsat ile ilgili değildir. Zaten planlarla ilgili değişiklik yaptık İBB’ye gönderdik. Ruhsat iptal olmadığı için inşaat devam ediyor’ diye konuştu. Çetinkaya’nın yaptığı açıklamaya karşılık CHP önceki dönem İl Yöneticisi, Mimar Mahmut Aksal Örüklü ise şunları söyledi; Herhangi bir plan iptal edildiğinde devam eden inşaat ile ilgili idare yapı tadil tutanağı, yapı seviye tespit tutanağı tanzim edilmesini emreder. Dolayısıyla yeni plan yapılıncaya inşaatın durması gerekir.

 FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM 

Editör: Haber Merkezi