Zeytinburnu Belediye Meclisi, referandum öncesi yapılan son toplantıda 2016 yılı faliyet raporunu görüştü. Rapor, CHP meclis gurubunun ‘ret’ vermesine karşılık AK Partili meclis üyelerinin sayısal üstünlüğü nedeniyle oy çokluğu ile kabul edildi.

KAYA: DAHA NİTELİKLİ HİZMET BEKLİYORUZ
2016 faaliyet raporunun sunumunu AK Parti grubu adına Belediye ve İBB Meclis Üyesi Fatma Balcı yaptı. Sunumdan sonra söz alan CHP Meclis Üyesi Düzgün Kaya, 325 milyon lira olan belediye bütçesinin daha verimli kullanılabileceğini söyledi. Yapılan yatırımların sponsorlar ve İBB tarafından karşılandığını ifade eden Kaya, ilçede hasta nakil aracı olmadığını, kreş konusunda bir çalışma yapılmadığını, sokak hayvanlarıyla ilgili önlem alınmadığını, riskli binalar konusunda denetleme ve çalışmaların hız kazanması gerektiğini sözlerine ekledi. Sahilin halka kapatıldığını ve kaldırımların da işgal altında olduğunu belirten Kaya, çok daha iyi ve nitelikli hizmet beklediklerini söyledi.

HACIALİOĞLU: BİNALAR ÜSLUPSUZ
CHP Meclis üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu da, nüfusunun yüzde 20’si kadın olan ilçede, kadın yöneticilerinin az oluşuna değindi. Seçilme yaşını 18’e indiren AK Parti’nin belediye personelinde 25-30 yaş altı çalışan olmadığına dikkat çeken Hacıalioğlu, “Eğitimini tamamlamamış bir genç konusunda haklısınız. Sanırım siz de bu maddeye karşısınız” dedi.
Sahildeki yapılan binaların izinlerinin bakanlıktan alındığını ve bunların Zeytinburnu halkına hitap etmediğini sözlerine ekleyen Hacıaliolu, Maltepe Mahallesi için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirtti. Yaşam alanlarının ihtiyaca cevap verebilmesi için ilçe yöneticileri ve halkının ortaklaşa karar alarak planlama yapması gerektiğini söyleyen Hacıalioğlu, bir mimar olarak projelere baktığında üslupsuz, tarzsız binaların ortaya çıkmasından derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

ÜSKÜDAR: GERÇEK HALK MEMNUN DEĞİL
CHP Grup Başkan Vekili Hasan Hüseyin Üsküdar, her yıl sayfa sayısını arttırarak yapılan faliyet kitapçığının içeriğinin iyi olduğu anlamına gelmediğini aksine matbaa masrafı olduğunu söyledi. İlçede yapıldığı söylenen ankette yüzde 82 memnuniyet sonucunun kocaman bir yalan olduğunu iddia eden Üsküdar, “Trafik sorunun aynı, okul ve derslik sorunun aynı, mülteci sorunu da en had seviyede. Bu anket savaştan kaçan Suriyeliler, Afganlar ve diğer göçmenler arasında yapıldıysa değil yüzde 82, yüzde 100 de olur. Memnun olmayan gerçek halkıdır” dedi.
Eğitim konusunda da tüm ilçe yöneticilerinin bir araya gelerek acil çözüm üretmesi gerektiğini sözlerine ekleyen H. Hüseyin Üsküdar, “Burda doğdum, ailemle burada yaşamaktan keyif almak istiyorum” dedi.
“TOKİ ve Emlak Konut vasıtasıyla sahilimizi çaldılar” diyen Üsküdar, ilçede kentsel dönüşümün vatandaşın rantına yönelik çalışmalar şeklinde devam etmesi gerektiğini belirtti. Üsküdar, 2016 yılı faliyetlerini yeterli bulmadıklarını ifade ederek ‘ret’ oyu kullanacaklarını söyledi.
Zeytinburnu Belediyesi’nin 2016 yılında 2.5 milyar lira faiz ödemesini, “Faiz haramdır diyoruz ama biz faiz ödüyoruz. Başkanımız bunu açıklayabilir mi?” diye soran Üsküdar, 325 milyon bütçesi olan bir belediyenin daha hesaplı kitaplı olması gerektiğini, halktan alınan paranın faize vermesini doğru bulmadığını sözlerine ekleyerek “Demek ki iyi yönetilmiyoruz” dedi.

BAŞKAN AYDIN ELEŞTİRİLERİ CEVAPLADI
Cumhuriyet Halk Partili üyelerin konuşmalarına cevap vermek için kürsüye gelen Belediye Başkanı Murat Aydın, öncelikle ‘faiz haram mıdır?’ sorusunun muhatabının kendisi olmadığını, belediye başkanı olarak hizmet yatırımları için kredi kullandıklarını ve kullanmaya da devam edeceklerini ifade ederek konuşmasına başladı. “Yatırım yapmazsak krediye de ihtiyacımız da olmaz” diyen Aydın, alınan kredinin askeri lojmanların yerine yapacakları Millet Bahçesi için kullanılacağını, kentsel dönüşüm içinde  kredi imkanlarından faydalanabileceklerini söyledi.
Kentsel dönüşümün daha hızlı olması için muhalefetin de katkısının büyük önem taşıdığını belirten Aydın, sponsorlarla okul, buz pisti gibi ilçe halkının faydalanacağı yatırımları yaptırdıklarını söyledi. Zeytinburnu Belediyesi’nin makul düzeyde emlak vergisi toplayan ilçelerden biri olduğunu ve 5-6 yıl sonra en çok vergi toplayan ilçe olacağını sözlerine ekleyen Aydın, yapılan projelerle İstanbul’un en güzel sahilin Zeytinburnu sahili olacağını belirtti.
İlçede yapılan imar faliyetlerinin belediyeye gelir olarak aktarıldığını ve Zeytinburnu’na hizmet olarak döndüğünü sözlerine ekleyen Aydın, herşeyin dört dörtlük olmadığını, sorunlarını minimize etmeye çalıştıklarını ifade etti.
İBB ve ilçe belediyesinin el ele verip ivme arttırarak kentsel dönüşüm konusunda çalışmaları artırarak devam edeceğini, ilçe sınırlarını büyütemeyeceklerine göre büyük bazda bina birleştirmeleriyle alanların açılacağını, trafik, otopark gibi sorunları minimize edebileceklerini anlatan Aydın, “Siyaseti bir yana bırakalım, bir araya gelelim, beraber yürüyelim ve yapılacak güzel işlerin haklı gururunu birlikte yaşayalım” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
 
Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi