Sulukule olarak bilinen Neslişah Sultan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm sonucu yapılan Sulukule Evleri’nin yönetimi tarafından Sarmaşık Sokağ’a adeta Nazi Almanyası’nı hatırlatacak şekilde yapılan kilitli demir kapılar yüzünden sokağa giriş ve çıkışların engellenmesi bölge halkını canından bezdirdi. Sabah çocuklarını okula göndermek isteyen, işe gitmek isteyen ancak demir kapılar yüzünden sokağı kullanamayan vatandaşlar yetkililerin bu konuda derhal harekete geçmesini istedi. Konu ile ilgili defalarca Fatih Belediyesi’ne gittiklerini bu konuda önceki belediye Başkanı Mustafa Demir’den sorunu çözeceğine dair söz aldıklarını ancak bu güne kadar sorunun çözülmediğini belirten vatandaşlar, ‘Vatandaşın yolunu hiç kimse işgal edemez. Bize resmi gerekçeli herhangi bir yanıt veremeyen tüm yetkililerin derhal bu sorunumuzu çözmesini istiyoruz. Sulukule Evleri yönetimi tarafından yolumuzun keyfi bir şekilde kapanması çocuklarımızı başta olmak üzere hepimizi mağdur ediyor. Çocuklarımız sabahın ayazında kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor’ diye konuştular.

‘Tamamen keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız’

CHP Fatih İlçe Başkanlığı’ndan sorunlarının çözümü için destek isteyen bölge sakinlerini, CHP Fatih Belediye Başkan Aday Adayı Soner Özimer,  CHP Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Akşahin ve partililer ziyaret etti. Sulukule Evleri’nin site olmadığını ancak Sulukule Evleri’nin yönetimce ‘Biz siteyiz. Bu yüzden bu yolu kapatacağız’ şeklinde kendilerine yanıt verdiğini belirten Sulukule Roman Derneği Başkanı Şükrü Pündük, ‘Burayı TOKİ yönetimi kapattı. Burası site değil. Mevcut yönetimin bu tutumuna Fatih Belediyesi yetkilileri sessiz kalıyor. Belediye gittiğimizde bize emniyet ve TOKİ yönetiminin aldığı bir karar dediler. Ancak Emniyet bu konudan haberi olmadığını söyledi bize. Tamamen keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız’ dedi.

Soner Özimer; 21. yüzyılda utanç verici bir tablo

Yolu kesen tel örgüler ve demir kapıların önünde basına açıklamada bulunan CHP Fatih Belediye Başkan Aday Adayı Soner Özimer, ’21. Yüzyılda utanç verici bir tablo ile karşı karşıyayız. İsrail’in Filistin’e yaptığı zulme karşı olanlar yaşanan bu utanç karşısında sessiz kalıyor maalesef. İstanbul’un gözbebeği Fatih’te insanlarımız kendi sokaklarını rahat kullanamıyor. Bu sokağa belediyenin getirdiği hizmet tüm vatandaşlarımız ödediği vergilerle yapılıyor. Bu taraftaki vatandaş ile o taraftaki vatandaşa ayrımcı bir tutum sergilenemez. Burası vatandaşın sokağı. Burası özel mülkiyet alanı değil’dedi.

‘Biz Filistin onlar İsrail oldu’

Sokakta oturan vatandaşlar ise ‘Yıllardır ibadet ettiğimiz camimize gidemiyoruz, bir cenazemiz olduğunda bu evlerde oturan yönetimden mi izin alıp sokaktan geçeçeğim. Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Suriye’den gelip bu evlerde oturanlar bize hırsız muamelesi yapıyor. İsrail ve Filistinliler gibi olduk. Birbirimizi mi taşlayalım. Bizi bu duruma sokanlar utansın’ diye tepkilerini dile getirdiler.

Coşkun Yeşilyurt; Yapılan insan haklarına ve Anayasa’ya aykırıdır

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız CHP Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Mimar Coşkun Yeşilyurt ise şunları söyledi; Kamuoyunda Sulukule mahallesi olarak ünlenen Fatih Tarihi Yarımada da ki Neslişah  Mahallesi, 2490,2498,2493,2492,2494,2495,2484, nolu yapı adaları 5366 yasa çerçevesinde yenileme alanı ilan edilmiş, İstanbul 2 no lu Yenileme Alanları Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 25/07/2012 tarih ve 51 sayılı kararla bu alanın avan projesi onaylanmıştır. Bu mahallede İnsanlar kadim yurtlarından göçe tabi tutulmuşlar, yıllarca barındıkları mekânları ellerinden yok sayılacak bedellerle satın alınmış ve büyük bir çoğunluğu göç ettirilmiştir.  Rant amacıyla yapı yoğunluğu hayli yoğun olarak yapılanan bu bölge özgün geleneksel sokak mimarisi dokusunda projelendirilmesi düşünülmüşken ne yazık ki özgün mimarimizle alakası olmayan sahte, karmaşık bir mimariyle inşa edilmiş ve Tarihi Yarımada'nın kimliğine ihanet edilmiştir.

İnşa edilen bu bölgedeki çevreyle bağlantısını sağlayan tüm sokaklar ve caddeler demir kapı ,korkuluk ve dikenli tellerle çevrilmiş adeta çevresinden soyutlanmış, insanların cami yolları, çoçukların okul yolları kapatılmıştır.  İmar planları hazırlanırken çıkmaz sokakları çıkar hale getirmek için onlarca evi istimlâk etmek zorunda kalınırken bu uygulama bu bölgede onlarca çıkmak sokak oluşturmuş ve insanlar mağdur edilmiştir. Bu imar yasalarına, insan haklarına ve  Anayasaya  aykırı bir durumdur bu durumun çözülmesi ve bu mağduriyetin ortadan kaldırılması talebimizdir.

 FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi