Bakırköy’de geçmiş dönem belediye meclis üyeliği ve ilçe başkanlığı yaptıktan sonra, ilçede hayata geçirdikleri projeleri referans göstererek 123 yıllık Eyüp geçmişi ile Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkan Adayı seçilen Rumelili Ferzan Özer, ülkenin kaderini belirleyecek olan erken seçimle ilgili sorularımızı cevaplayarak, düşüncelerini paylaştı.

“Biz Rumelili'ler memleket kaybetmiş bir milletiz. Dört şeyi tartıştırmayız. Kur-an, Vatan, Bayrak ve Atatürk” diyen Ferzan Özer, ülkenin birlik ve beraberliği için her türlü mücadeleye hazır olduklarını ifade etti. Bir siyasi partinin, yarın seçim yapılacakmış gibi teşkilatlarının hazır olması gerektiğini söyleyen Özer, “Cumhurbaşkanlığı sistemi değişeceği için insanlar biraz panikledi ama Cumhuriyet Halk Partisi köklü bir parti olarak seçimlere hazırdır” dedi.

2014 yerel seçimlerinde Eyüp’ten Belediye Başkan Adayı olan CHP’li Ferzan Özer, İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için, 15 CHP'li milletvekilinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa ederek İYİ Parti'ye katılma hamlesini çok doğru bulduğunu belirtti. Özer, “Yapılan hareketin ne kadar doğru olduğunu da, Adalet Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin isyanları gösteriyor” diyerek devam etti.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMANIN KOŞULLARI BELLİDİR (KUTU KUTU)

Ferzan Özer, Cumhurbaşkanlığı seçimine girmeye hak kazanan 11 partinin de kendi adayını açıklamasından yana olduğunu, en çok oy alan iki adayın ikinci turda yarışacağını söyleyerek, parti disiplini gereği üst düzey yöneticilerle görüşmeden yapılan adaylık adaylık açıklamalarını da doğru bulmadığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi üst yöneticilerinin ve genel başkanlarının doğru bir isimde karar vereceğinden hiç şüphesi olmadığını da sözlerine ekleyen Özer, “Cumhurbaşkanı adayı olmanın koşulları bellidir. Koşulların başındaki maddelerden biri üniversite mezunu olma şartıdır. Bu şartında bir şekilde kanıtlanır olması gerekir. Diplomasını göstermek koşulu ile herkes aday olabilir” dedi.

7 HAZİRAN SEÇİMİNİ ÖRNEK ALMALIYIZ

Milletvekili adaylığının merkez ataması yöntemi ile yapılması konusunda da düşüncelerini sorduğumuz Ferzan Özer, ön seçim yapmak için yeterli zamanın olmadığını belirterek, bu kadar kısıtlı bir zamanda ülkenin geleceği söz konusu iken parti içi yarışı da doğru bulmadığını söyledi.

7 Haziran seçimlerinden sonra yapılan 1 Kasım seçimlerinde, iktidar partisinin 256 Milletvekili değişikliğine giderek oylarını yüzde 9.5 oranında arttırdığını, muhalefet partisi olarak 2 Milletvekili değişikliği ile oyların aynı kaldığını hatırlatan Ferzan Özer, “1 Kasım’da bunun acısını yaşamış bir parti olarak, kadroların biraz daha gençleşeceğini ve değiştirileceğini düşünüyor, genel merkezimizin de bu bilinçle değerlendirme yapacağına inanıyorum” dedi.

EN TEMEL MİRASLARIMDAN BİRİDİR EYÜP!

2014 Eyüp Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili çalışmaları hakkında da bilgi aldığımız Ferzan Özer, öncelikle kökleri 123 yıl öncesine dayanan Rumelili ve Eyüplü bir ailenin ferdi olduğunu, tüm tarih kitaplarının ailesinden bahsettiğini ve Eyüp’ü atalarının kendisine bıraktığı en temel miras olarak gördüğünü ifade etti. Seçimlere 35 gün kala sokağa çıktığını belirten Özer, “20 senedir Eyüp’te iktidar olan Ak Parti bizden tam 45 gün önce seçim çalışmalarına başladı. Çok yüksek oy almamızın bir kaç sebebi var tabi ama esas olan CHP’dir. Almış olduğumuz yüzde 40,1 oy oranı, tüm zamanların en iyi oy oranıdır. Bu da tesadüf değildir” diyerek devam etti.

Babası, amcası ve kuzenlerinin Eyüp Spor Kulübü Başkanlığı yaptığını, kendisinin de 80 li yıllarda Eyüp Spor’da Lisanslı Futbolcu olduğunu söyleyen Ferzan Özer, “Eyüp dünyanın ve İstanbul’un göz bebeğidir. 81 vilayetten insanının geldiği tek ilçedir” diyerek “Eyüp’ü alan ve orada başarılı olan, Türkiye’ye en kısa zamanda hâkim olur” ifadeleriyle konuşmasını sürdürdü. Bir daha ki seçimlerde yüzde 40 oranında oy almanın tüm partiler için zor olduğunu belirtti.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SEÇİMİ

Erken seçimlerde siyaseten alacağı rolü sorduğumuz Ferzan Özer, hem Bakırköy hem Eyüp için resmi bir görev almasa da partisi için elinden gelen her şeyi yapacağını ve bu seçimi kazanmaları gerektiğini söyledi. “Ülkemizin zor bir döneme girdiğine inananlardanım. 24 Haziran Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimidir” diyerek konuşmasına devam etti. Milletvekilliği ile ilgili düşüncelerini aldığımız Ferzan Özer, siyaset yapan her insanın milletvekili olma hedefi olduğunun altını çizerek, bu seçimde Rumelililer ‘in önemli bir rol oynayacağını ve öne çıkacağını düşündüğünü belirtti. İyi Parti ile ittifak yapılsa bile, her partinin kendi listesini çıkaracağını ve dolayısı ile 2. ve 3. bölgede Rumelili adaya ihtiyaç duyulacağını söyledi.

ÖZER, RUMELİLİ VAKIF VE DERNEK ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD) Başkan Yardımcısı ve Rumeli Türkleri Vakfı (RUTEV) ile yakın ilişkileri olan Ferzan Özer, eşinin de Rumelili Kadınlar Vakfı Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiğini söyleyerek, yaptıkları çalışmaları anlattı.

Ferzan Özer, yıllık bütçesi 5 milyon olan ve devletten hiç bir yardım almadan çalışmalarına aralıksız devam eden (RUTEV) Rumeli Türkleri Vakfı’nda, Balkanlardan gelen Rumeli kökenli 180 yatılı öğrencinin okuduğunu söyledi. Sabah, öğlen ve akşam yemeklerinin yanı sıra 24 saat sıcak sularının olduğunu söyleyerek, “Vakfımıza üye olma şartı aranmaksızın, yoldan geçen temizlik görevlisi, emniyet görevlisi, kamu görevlisi fark etmeksizin hiç kimsesi olmayan, gariban biri yada her hangi biri girip hiç bir ücret ödemeden yemeğini yiyebilir, çayını içebilir” dedi. Ayrıca vakıf bünyesinde bir huzur evlerinin olduğunu da belirten Özer, yaklaşık 60 yaşlının da bakımını da vakfın üstlendiğini söyledi.

Merkezi Yeşilyurt’ta olan Rumeli Eğitim Vakfı’nda da Rumeli kökenli olma şartıyla yaklaşık 100 çocuk okuttuklarını, şehit çocuklarında ise hiç bir şart aramadıklarını belirten Ferzan Özer, RUTEV ve RUYİAD olarak her yıl Balkanlarda iftar verdiklerini, Sırbıstan, Arnavutluk, Makedonya, Kosava, Hırvatistan gibi farklı bölgelerde sokak iftarları düzenlediklerini ve en az 1000 kişinin katıldığını söyleyerek, bu yılda 24-25-26 ve 27 Mayıs’ta orada olacaklarını belirtti. Düzenledikleri iftar programlarına ek olarak, bu yıl Üsküp’ün Vrejala köyünde Osmanlıdan kalma ve kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş bir camiyi iş adamlarının katkısı ile ibadete açacaklarını söyledi.

RUMELİ NÜFUSU 35 MİLYONA ULAŞTI

Geçtiğimiz günlerde Balkan ve Rumeli Dernekleri yöneticilerinin düzenlediği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Balkan Çalıştayı’nda, 150 senedir devam eden göçten ve kız alıp vermeden dolayı Rumeli kökenli nüfusun 35 milyon civarına ulaştığı bilgisi verilmişti. Rumeliler ‘in siyasette yeterince temsil edilip edilmediği hakkında düşüncelerini sorduğumuz Ferzan Özer, “Cumhuriyet’i kuran bir Rumelilidir. Sporda, Sanatta, İş Adamlığında müthiş bir başarı elde ettik ama ne yazık ki siyasette yeterince temsil hakkını elde edemedik” diyerek sitemini dile getirdi.

SİYASETEN YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYORUZ

Vakıflarında okuyan 8 çocuğun şu anda Makedonya da Milletvekili olduğunu, Arnavutluk’ta bulunan en büyük turizm şirketinin başında olan kişinin de yine okuttukları çocuklarından biri olduğunu, Kosova da büyük iş adamları ve piar şirketlerinin başında olanların yine vakıfları aracılığı ile okuyan çocukları olduğunu büyük bir gururla söyleyen Özer, ”Ama ne yazık ki siyasette yerince temsil edildiğimize inanmıyorum” dedi.

“Partimizi, Cumhuriyetimizi kuran bir Rumelili olduğu halde, ne yazık ki yönetimlerde yokuz” diyerek sitem eden Ferzan Özer, “CHP’nin en fazla oy aldığı bölgelere dikkat ederseniz Rumeliler'in en çok yaşadığı bölgeler olan Trakya ve Ege'dir. Biz oradan buraya gelirken kültürümüzü, yemeğimizi, sporumuzu ve sanatımızıda getirdik. Dört şeyi de tartışmaya açmadık, açmayacağız. Bayrak, Vatan, Kur-an ve Mustafa Kemal Atatürk. Geri kalan her şeyi tartışmaya da hazırız“ ifadeleri ile düşüncelerini anlattı.

“Vatan kaybeden bir millet olarak, vatanımızın kıymetini çok iyi biliriz” diyen Rumelili Ferzan Özer, oy verdikleri halde siyasetten uzak kalmalarının en büyük sebebini ‘Balkanlar da yaşanan acı olaylar’ diyerek açıkladı. Özer, “Balkanlar da kan gövdeyi götürüyor. Sırp, Hırvat, Bulgar ve Yunanlılar başta olmak üzere Müslüman ve Türk kardeşlerimizi katlediyorlar. Bizim atalarımız gündüz tarlada ve iş yerlerinde çalışırken, akşam hemen evine gidiyormuş ki baskın yemesin diye. Devletlerin tüm mallarına el koyup göçe zorlamasından sonra,  ecdadımız devletten ve hükümetten korkup, siyasetten hep uzak durmuştur. Siyasetten uzak kalmamızın tek sebebi budur” dedi. “Muhacirliğin 60 tane zorluğu vardır. En basiti ölümdür” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi