BAKIRKÖY- 2015 Temmuz ayında kaderine terk edilen Bakırköy Osmaniye Fildamı Sarnıcı’nın ilçe belediyesi tarafından rölövesinin çıkarılarak restorasyon çalışmalarına başlanacağı duyurulmuştu. Aradan geçen 2 yıl sonunda ne yapıldığı ve ne yapılacağı konusunda bir açıklama yapılmasını bekleyen vatandaşlar, sarnıcın giriş kapısına yerleştirilen Güvenlik Kabini’nin de kaldırılmasını istedi. 

‘ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI’

İnşa tarihi kesin olarak bilinmeyen, tahmini VIII. yüzyıla ait olduğu söylenen ve Bizans sarayının su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen, Osmanlı döneminde de ordunun ve padişahın fillerinin barındırıldığı bilinen Fildamı Sarnıcı ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu soran vatandaşlar, ilçelerindeki tarihi zenginlikleri gelecek nesillere ve turizme kazandırabilmek amacıyla bir an önce çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE EV SAHİBİ OLMUŞTU

Askeri özel mülkiyet olarak kullanılan Fildamı Sarnıcı, 1996'da kamulaştırıldıktan sonra kültürel etkinlikler, açık hava sinema gösterilerine ev sahipliği yapmıştı. 2013 Eylül ayında dönemin belediye başkanı A. Ünal Erzen’in desteği ile 13. Uluslararası Bakırköy Kültür ve Sanat Festivali yapılmış, Makedonya, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Slovakya, Gürcistan, Bulgaristan ve Türkiye’den de İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Sivas’tan halk oyunları ekipleri izleyenlerin beğenisini kazanan gösterilerini yapmış, sokaklarda yerel kıyafetleri ile kortej yürüyüşü yapan ekipler ilçe halkının hafızasına kazınmıştı.

DEFİNE Mİ ARANIYOR?

2015 yılında da Bakırköy Belediyesi Volkswagen Kaplumbağa Otomobil Derneği işbirliği ile “En Cicimiz Vosvos Festivali” yapılmış, sonrasında restorasyon çalışmalarının başlayacağı duyurulmuştu. Restorasyon için Bakırköy Belediyesi tarafından ilk adımın atılacağı söylenen Temmuz 2015’ten beri ne yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirten vatandaşlar, geçtiğimiz aylarda sarnıçta yapılan kazı çalışmalarının da ne olduğunu sordu. Define arandığına dair söylentilerden de rahatsızlık duyduklarını belirttiler.

KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Ayrıca Fildamı Sarnıcı’nın giriş kapısı önüne kazı çalışmalarının yapıldığı zamanlarda bir Güvenlik Kabini’nin yapıldığını, çalışmaların bitmesine rağmen kaldırılmadığını ve çift yönlü trafiğe açık olan sokakta sürücüler için de tehlike yarattığını belirttiler. Çift taraflı trafikte, olası bir sürücünün tam da viraj dönemecinde yer alan kabine çarpma olasılığının yükseldiğini belirten vatandaşlar, Bakırköy Belediye Güvenlik Amiri’nin bu konuda bir fizibilite çalışması yapması gerektiğini de ifade ettiler. Yakın zamanda Bakırköy Spor Vakfı tesislerinin yıkımı sırasında meydana gelen ölümlü kazadan ders çıkarılarak, kabinde duran güvenlik görevlisinin de iş sağlığı güvencesi açısından tehlikede olduğunu belirttiler. 

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi