Eğitim çağındaki çocukların okulda olması gerekirken, sokaklarda çalışmak zorunda bırakılmaları yürekleri sızlatıyor. Kar kış demeden çıplak ayakları ile vicdanlara basan çocuklar için, henüz köklü bir çözüm bulunabilmiş değil. Suriye’deki iç savaşın etkisiyle gelen sığınmacıların çocukları da İstanbul’daki kimsesizler ordusuna eklenince, her adım başı çocuk işçiler karşımıza çıkıyor.

GÜNDE 15-20 TL İÇİN

Çöp bidonlarından karton toplayan, elinde tartı ile saatlerce bekleyen, toplu taşıma araçlarında su ve mendil satan, hatta bir araba camı silebilmek için yaşamını tehlikeye atan çocuklar, bu şekilde aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyor.



Günde 13 saat çalışarak, 15-20 TL kazanan çocuklara her geçen gün yenileri ekleniyor.

KİMSESİZ ÇOCUKLAR TEHDİT ALTINDA

Eğitim çağında okuma hakları da ellerinden alınan bu çocuklar için, eğer kimsesizlerse durum daha da vahim bir hal alıyor. Sokak mafyalarının ellerine düşen çocuklar, hem zorla çalıştırılıp ellerindeki para alınırken hem de itilip kakılıyor, çok kötü şartlarda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyor. Konu ile ilgili,  Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Hakları Komitesi, onların iyiliği için sokakta çalışan çocuklara para verilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. (Uyarmıştı)



Öte yandan çöp toplama işlemlerinin belediyeler tarafından taşeron firmalara devredilmesi ve sokakta toplayıcılık yapanlara yasak konulması, kamuoyu gündemini uzun bir süre meşgul etmişti. Belediyeler geri dönüşümün daha sağlıklı olacağını ve ek maliyetlerden kurtulacaklarını açıklarken, çeşitli sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar ise çöp toplayan insanların mağdur olacaklarını söylüyor.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre ise, Türkiye genelinde 18 yaş altında 133 bini aşkın çocuk işçi bulunuyor. Bu işçilerden 59 bin 571'inin kız, 73 bin 432'sinin ise erkek olarak belirtiliyor.
Senay BADUR-Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi