Şişli’nin en merkezi mahallelerinden biri olan Halide Edip Adıvar Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, otopark, ulaşım,  yeşil alan eksikliğinin giderilmesini isterken spor alanlarının oluşturulması ve uyuşturucuyla mücadele konusunda da yetkililerin görevlerini yapmasını bekliyor.

Daha önce gecekondu bölgesi olan ancak imar uygulamalarının yıllar önce hayata geçmesiyle İstanbul’un Şişli İlçesi’ne bağlı en merkezi mahallelerinden biri olan Halide Edip Adıvar Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldik. Yaklaşık 30 bin nüfusu bulunan ağırlıkta Sivas, İstanbul, Erzincan, Ordu ve Bayburtluların yaşadığı mahallenin, muhtarı Aslan Kaya ve mahallede yaşayan vatandaşlarla görüşmeler yaptık. Anadolu insanımızın misafirperliği ve sıcaklığının hakim olduğu mahallenin en önemli sorunlarını da dinledik, konuştuk. Otopark, yeşil alan yetersizliği, futbol ve diğer spor alanlarının oluşturulması gibi sorunların yanında özellikle İETT otobüslerinin mahalleye girememesi mahalleli açısından acil çözülmesi gereken bir sorun. İş yerlerinin çok fazla olmadığı ve yerleşim alan olma özelliğini korumaya çalışan mahallede, özellikle son zamanlarda gençlerin uyuşturucuya eğilimi ve uyuşturucu kulanımının arttığını dile getiren mahalle sakinleri, mahalleye torbacıların sık sık geldiğini dile getirerek bu soruna devletin el atmasını istiyor.

Halide Edip Adıvar Mahallesi Muhtarı Aslan Kaya;,

İki dönemdir muhtarlık yapıyorum. Mahallemizin yaklaşık 25 bin nüfusu var. Göç alan bir mahalle değiliz. Mahallemiz Şişli’nin en güzel mahallesinden biridir. Ulaşım açısından merkezi bir mahalle. İnsanlarımızın belli bir ekonomik düzeyi var. Belediye, İSKİ, BEDAŞ çok iyi çalışıyor.  Yıkılma riski olan binalarımız çok fazla yok. En eski binamız 30 yıllık. Ayrıca daha önce mahalle sakinlerimize yönelik geziler düzenliyordu belediye. Şimdi tamamen kaldırıldı. Bu uygulamanın yeniden hayata geçmesini isteriz. Kadın ve çocuklar çok memnundu bu hizmetten. Otopark sorunumuz var. Daha önce bir proje gündeme geldi. Ancak hayata geçmedi.

 Türkmen Çatalbaş (Mahalle Sakini- Çalışmıyor)

28 yıldır bu mahallede oturuyorum. Sakin bir mahallemiz var. En önemli sorunlarımızdan biri çöp sorunumuz. Ayrıca otopark sorunumuz var. Üç ay su sorunumuz vardı. Bitişiğimizde yapılan inşaatın müteahhidi binamıza su gelmesini engelledi. Belediyemizden yaşadığımız sorunlara duyarlı olmalarını istiyorum. Sorunlara daha çözümleyici yaklaşmaları gerekiyor.

Çağla Çatalbaş (Ev Hanımı) ;

Belediyeden memnunum.  Sıcakların başlamasıyla sivrisinek ve çeşitli haşereler çoğalmaya başladı. Ancak sokaklarda henüz ilaçlama başlamadı. Çöplerin daha sık toplanması gerekiyor. Mahallelerimizin de bu konuda sabırsızlık yapıp çöplerini camlardan dışarı atmamalarını istiyorum Ayrıca belediye zabıtalarının çöplerini camlardan dışarı atanlarla ilgili uygulama başlatmasını isterim. görüntülememizi istiyor. Görüntüleyemiyoruz diye yapılacak bir şey yok mu? Bu durumun önüne çeşitli yaptırımlarla geçilemiyor mu?

Gülenden Kolukısa (Ev Hanımı) ; 

Kiracıyım. 20 yıldır bu mahallede oturuyorum. Mahallemiz çok güzel. Komşuluk ilişkilerimiz çok güzel. Belediye başkanımızın mahallemize daha sık gelmesini ve mahalleliyle ilgilenmesini isterim.

Ceylan Kolukısa  ( Mahalle Sakini ) ;

Mahalle muhtarımız duyarlı bir insan ancak erzak yardımı konusunda biraz daha adil olmasını isterim. Suriyelilere daha çok yardım ediyor. Suriyeli göçü çok oldu burada. Eşim konfeksiyonda çalışıyor ama sigortamız yok. İkinci çocuğuma hamileyim. Sağlık güvencem yok. Bu konuda bana yardımcı olmasını isterdim belediyemizin. Muhtara gittik kaymakamlığa yönlendirdi.

Emre Balcı (Mahalle Sakini)  ;

25 yıldır bu mahallede oturuyorum. Mahallemizin en önemli sorunlarından biri otopark sorunudur. Üç tane çocuk parkımız var. Ancak mahallemizin nüfusu düşünüldüğünde ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil. Yeni park alanları için alan  Daha temiz bir Şişli istiyorum. Çok fazla sinek var. Bu konuda acil çözüm bekliyoruz. Mühendis gözüyle bakıldığında oturulmayacak durumda birçok binamız var. Bu binaların denetlenmesini istiyorum. Gençlerin sesi olsunlar.  Nazım Hikmet Kültür Merkezi. Bir de bölgedeki reklam panoları belediyenin yaptığı hizmetlerin duyurulmasına ayrılmalı. Mahallemizin yerleşim yeri olma özelliğini korumasını isterim.

Kazım Özcan (Esnaf 30 yıllık mahalle sakini ) ;

Mahallemiz güzel ve sakin. Sivaslı hemşerilerimiz çok. Eskiden mahallemiz gecekondu mahallesiydi. Şimdi herkes binasında oturuyor. Koltuğa oturmuş bizi bekliyor. Yerel yöneticilerin toplumun her kesimiyle iletişim kurmasını isterim. Otopark sorunumuz var. İETT otobüsleri buraya giremiyor. Belediyemiz neden bu sorunu çözemiyor? Çocuklara yeterli alan neden yaratılmıyor?

Berkay Özcan (Kazım beyin torunu); Otopark sorunumuz çok fazla. Bir genç olarak yüzme salonu isterdim. Mahallemizde biz gençler bir saatten sonra eve kapanmak zorunda kalıyoruz. Oysa bir spor tesisi olsa tüm gençlerimiz buraya akın eder.

Ali Belli (Mahalle Kıraathane sahibi) 

52 yıllık mahalle sakiniyim. Mahallemiz İstanbul’un en güzel mahallesi. Kendimiz için değil gençlerimiz için futbol ve basketbol sahası isterim. Benim torunum  Beşiktaş’ta basketçi. Ama mahallede çalışacak saha olmadığı için başka yerlere gidiyor. 

Zeynel Ceylan (Mahalle Sakini) ;

Göçler oldukça mahallemizin düzeni bozuldu. Kendi memleketimizde mülteci durumuna düştük. Hayri bey, göreve geldiği günden beri bir sürü borç ödüyor. Hayri bey, hiçbirşeye tenezzül etmiyor. Yetimin hakkını yemiyor. Halkını düşünen bir başkan.

Yılmaz Karamuk ( Mahalle Sakini) ;

Samsunluyum. Mahallemiz Nişantaşı’ndan sonra en güzel oturum planı olan bir mahalle. Güvenlik sorunumuz var. Ulaşım konusunda biraz sorunumuz var. Otopark sorunundan dolayı İETT otobüsleri giriş çıkış yapamıyor. Sadece İETT değil bütün büyük araçlar mahallemize girişte sorun yaşıyor. Mahallemizde geçmiş yıllarda imar uygulaması yapıldığında otopark şartı koyulmuş olsaydı bugün bu sorunumuz olmazdı. Belediyemizin imar uygulamasını gözden geçirmesini ve otopark sorunumuza çözüm bulmasını istiyorum. Kaldırımlarımızın kullanılabilir hale gelmesi için zabıtalardan iyi  çalışmalarını bekliyorum. Tüm yerel yöneticiler yerinde denetimlerle yaşanan sorunları ve ihtiyaçları tespit ederek hizmet ve proje üretmelidir.

Ümmühan Tülü; (Emekli-Mahalle Sakini)

Mahallemi seviyorum. Buraya Nişantaşı’ndan geldim. 10 yıldır bu mahallede oturuyorum. Ulaşım sorunumuz var. Buradan Beşiktaş’a gitmemiz çok zor. Taksiye binsek çok para yazıyor. Bir servis koyulsaydı bir sabah bir de akşam çok güzel olurdu. Mutlu olurduk. Kadınlarımıza yönelik Şişli Belediyesi’nin açmış olduğu  Toplum Merkezi var ama ben hiç gitmedim.  Ben belediyenin açmış olduğu spor salonundan faydalanıyorum. Çocuklarımız için havuz ve basket sahası isterim.

Hasan Çiçek (Mahalle esnafı Börekçi) ;

Mahallemizde daha önce hiç uyuşturucu vakaları olmazdı. Şimdi çok yoğun. Mahallemizin eski birliği de kalmadı.  Mahallemize torbacılar gelip gitmeye başladı. Özellikle kız çocukları uyuşturucuyu daha çok kullanıyor. Okmeydanı Hastanesi’nin karşısındaki alanda akşamüstü toplananların hepsi uyuşturucu kullanıyor. Hastaneden önceki ışıkların orada buraya kesinlikle müdahale edilmesi gerekiyor.

Samime Demir (Melikşah Sokak sakini, Halide Edip’in babaannesi diye seviliyor);

Sokağımızda herkes birbirini tanır. Bina altlarının hepsi işyeridir. Herkes birbirinin yardımına koşar. Evde yaşlı bakımı isterdim. Ankara’da belediyeciler gelip yaşlıların evini temizliyorlar. Hükümet şimdi bir kanun çıkardı. Eczaneye gitmeden ilaç vermiyorlar. İlla beni görmeleri gerekiyormuş. Yürümekte zorlanıyorum. İlaç almaya giderken çok zorlanıyorum.

Hüseyin Ay (Mahalle esnafı)

Mahallemizin en önemli sorunlarından biri çöp sorunudur. Hafta sonu da çalışan bir esnafım. Pazar günleri çöp toplanmıyor. Sokağımızda (Kestanelik Sokak) Cumartesi günü çöp toplanıyor. Yangın olsa hastamız olsa kurtulma şansımız yok. Pazarların daha müsait yerlerde kurulması lazım. Sokağımız çift yönlü araç trafiğinin olduğu bir sokak. Pazarın kurulduğu günlerde mahallede bir facia olmasından korkuyoruz. Gençlerde uyuşturucu eğilimi çok yoğunlaştı. Bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi gerekir. Bir tarama yapılsa bütün evlerde uyuşturucu kullanan çıkar. Okulun arka tarafında özellikle gece saatlerinde gelindiğinde görülebilir. Kimse müdahale edemiyor. Torbacılar motorla gelip yemek servisi görüntüsüyle uyuşturucu satıyor. Bir keresinde bonzai kullanan gençlere yardım etmek istedim. Polis öldükten sonra arayın bizi diye bize bağırdı. Yardım etmeye çalışsak suçlu oluyoruz. Menekşe sokakta bir spor salonu var ama yönlendirme zayıf.

Barış Ay (Mahalle Sakini 19 yaşında);

Futbolla ilgileniyorum ama halı sahamız çok bakımsız. Her tarafı açık. Oraya gitmek yerine sokakta oynuyorum. Halide Edip Spor Kulübümüz var ama antremanlar burada yapılmıyor. Ayazağa’da yapılıyor. Parkımız inşaat gibi duruyor. Gençlere eğilsinler. Onların sorunlarıyla ilgilenmelerini istiyorum.

Kaya Oğuz (Mahalle Sakini);

30 yıldır mahallede ikamet ediyorum. Kestanelik sokağın, kanalizasyon, elektirik, su, kaldırım sorunu var. Kaldırımlarımızı kullanamıyoruz. Otopark sorunumuz var. Pazar yeri sorunumuz var. Okulun arkasında yer var. Buranın üstünü pazar yeri altını otopark yapabilirler. Ama bizim sorunlarımızı belediyeye anlatan yok. Zaten Pazar yeri daha önce bizim üst sokaktaydı. Sonra önceki muhtar buraya taşıttırdı pazarı. Şu pazarda çalışan esnaf bizleri canımızdan bezdirdi. Gece en geç 9’a kadar toplanması gereken Pazar tezgahları bazen 12’e kadar açık. Bu sorunumuzu acil olarak çözmelerini istiyoruz.

Coşkun Hancağız (Melikşah Sokağın sonu esnaf); Bir esnaf olarak mahallenin ciddi altı yapı sorunları olduğunu söyleyebilirim. Sık sık elektirikler kesiliyor. İnternette sıkıntı var. Çöpler birikiyor. Daha büyük koyteynır olursa bu sorun çözülebilir.

Elife Kayıran (Mahalle Terzisi);

Otopark sorunumuz var. Sabahları çocuklarımızı okula götürürken ne kaldırımda ne de yolda yürüyebiliyoruz. Kaldırımlar bozuk. Son yaşanan çocuk tacizleri nedeniyle çocuklarımızı rahat parka götüremiyoruz. Parklara kamera konulmasını istiyoruz.

Bekir Altınışık (Mahalle Sakini);

30 yıldır mahallede ikamet ediyorum. İstanbul’da birçok mahalleden iyi durumdayız. Sadece basket ve voleybol sahaları olabilir. Mahallemizin camisi mahallenin ihtiyacını karşılamıyor. Camimizin kapasitesinin arttırılmasını istiyoruz. Yeşil alan sorunumuz var. Mahallede sosyal tesise ihtiyacımız var.

Kelkit-Günbatur Derneği Aziz Odabaş (Yönetim Kurulu Üyesi)

Bizim mahallede en önemli sorunumuz ulaşım. Geçmiş yıllarda otobüsler geliyordu ama dönüş yapamadıkları için kaldırıldı. Kısmi bir trafik düzeni yapıldı ama maalesef denetim yok. Araç girişleri tek yöne düştü ama millet yine çift yönlü kullanıyor caddeyi. Oysa bir iki kamera olsa denetim yapılsa böyle olmaz. Mahallemizde çok sayıda öğrencimiz Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ne gidiyordu. Şu anda öğrencilerimizin hangi okula gideceği belli değil. En az 200 öğrencimiz vardı. Hala barakalarda eğitim görüyorlar.

Cem Varol (Adıvar Taksi Durağı Esnaf);

En önemli sıkıntımız otopark ve yeşil alan. Gençlerimzin çoğu işsiz. Mahallede şarapçı, uyuşturucu, hırsızlık çok fazla. Lamba sokakları yanmıyor. Zindan gibi. Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

Zeki Güngördü (Çiftecevizler Camii İmamı);

30 bin nüfusu olan mahallemizde camimiz maalesef yeterli değil. Depreme dayanıksız. 49 yıllık bir cami. Eklemelerle yapıldığı için bu durumda. Camimizin üzerinde bulunduğu arazinin yüzde ellisi Şişli Belediyesi, yüzde ellisi Milli Emlak’ın. Bu yüzden gerçek anlamda bir camii projesi üzerine düşünemiyoruz. Ciddi bir çalışma yok. Taksi durağından, çocuk parkı ve camiye kadar 6 dönümlük bir alanımız var. Bir proje vardı ama hayata geçmedi. Eğer burası değerlendirilirse mahallemizin parkı da, otoparkı da camisi de tüm ihtiyaçları karşılayacak hale gelir.

Fidan UĞUR-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi