BAKIRKÖY BELEDİYESİ HAKKA, HUKUKA UYGUN DAVRRANMIYOR

Basın açıklaması öncesi konuşan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, çalışma hayatında bu tür olayların her zaman var olduğunu söyleyerek, kendini emekten yana gösterenlerin, ülkenin yönetimine talip olanların, haktan, hukuktan ve emekten yana olduğunu söyleyenlerin emeğe karşı saygısız tutumlarından dolayı çok üzgün olduklarını söyleyerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslendi. Uyar, “Bakırköy Belediye Başkanı hakka, hukuka uygun olmayan bir davranış sergiliyor. Sizden ricamız, bu insanlık dışı davranışın bir an önce son bulması ve çıkarılan arkadaşlarımızın işe geri alınması” dedi.

 “Adalet yok, Hak yok, Hukuk yok, Bir kâğıda adalet yaz, bir köşede yak, Hani kadro vermiştiniz”  dövizleriyle “Direne direne kazanacağız, İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atan sendika üyeleri, yapılan basın açıklamasında 2016 yılından beri yaşadıkları sıkıntılı süreci anlattı.

SENDİKALI OLMAK CHP TÜZÜĞÜNE GİRDİ, BELEDİYESİNDE İSTENMEDİ

İstanbul Avrupa Bölge Şube Başkanı Kenan Karabulut, ilk baskıyı 2016'da nöbet noktalarını gelen bazı yetkisiz şahısların başkanın adını kullanarak üyelikten çıkarmaya zorlamasıyla, toplu sözleşmeden yararlanmalarının engellendiğini söyleyerek, “Sendikalı olmak Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüzüğüne girdi ama ne yazık ki Bakırköy Belediyesinde istenmedi” dedi.

2017 yılında da baskıların devam ettiğini, 31 Aralık 2017 tarihinde yeni yıla umutlarını taşımak isteyen tam 27 güvenlik görevlisinin işten çıkarıldığını öğrendiklerini, sendikalarının yoğun uğraşları ve 696 KHK ile yine yaptıkları eylem sonucu işçilerin işlerine geri döndüğünü söyledi. 

BAKIRKÖY BELEDİYESİ HUKUKU DA TANIMAMAKTADIR

O gün işlerine son verilen işçi temsilcisi arkadaşlarının işten çıkartılan 27 arkadaşlarının içinde ve bu eylemleri başlasan kişiler olduğunu söyleyen Karabulut, 2018 Nisan'da kadro aldık diye sevinirken güvenlik soruşturması bahanesiyle 5 arkadaşlarının daha işten çıkarıldığını ve verdikleri hukuk mücadelesi sonucu işlerine geri döndüklerini, ancak kazandıkları davadan kazanılan haklarının hala bekletildiğini belirtti. “Bakırköy Belediyesi hukuku da tanımamaktadır” dedi. 

Tüm bu yaşananlara rağmen iş barışından taraf olan sendika temsilcilerinin defalarca kez iş sağlığı güvenliği, ücret alacakları gibi sosyal konularda belediye yetkilileri ile görüştüğünü ve buna rağmen hiçbir adım atılmadığını, temsilcilerine, “Hukuka gidin, mahkemeye açın hakkınızı arayın, bize de mahkeme kararı getirin” dendiğini, sonrasında sırasıyla İş Teftiş Kurulu ve Savcılık ile mahkeme yolunu seçen 2 temsilcilerine karanlık eller tarafından tehditler gönderildiğini belirtti. Tüm yaşananlara rağmen temsilcilerinin korkmadan ve hukuki yoldan asla çıkmadan sendikal mücadelelerine yol arkadaşları için devam ettiğini söyleyen İstanbul Avrupa Bölge Şube Başkanı Kenan Karabulut, şöyle devam etti.

BELEDİYE ŞİRKETİ TARAFINDAN BASKI

“696 sayılı KYK ile hakları gasp edilen işçilerimiz bir de üzerine belediye şirketi tarafından baskıya uğramaya başlamıştır. Ey belediye şirketi madem bu seni rahatsız edecekti, temsilcileri neden hukukta yönlendirip sonra işine gelmiyor diye baskı yapıyorsun!

Bu yıla geldiğimizde ise kademeli olarak tasfiye çalışmaları başlamıştır. Bunun ilk adımı olarak Disiplin Kurulu üyemiz Umut Tanış gizlice yapılan ses kayıtları ve önce tahrik edilip sonra görüntü alma gibi bahanelerle tek taraflı disiplin kararı ile belediye şirketi tarafından işten çıkarılmıştır.

 Nerede görülmüştür sendikanın ve işçinin masada olmadığı Disiplin Kurulu?

Temmuz 2019'da inatla sendikal mücadeleyi diyalogla çözmeye çalışan temsilcilerimiz ile iş başarısını sağlamak için belediye şirketi hukukçusu, insan kaynakları ve güvenlik müdürleri ile bir araya gelerek yapılan uygulamaların hukuksuzluğunu, iş ortamında yaşanan sorunları, vardiya sistemi gibi sıkıntıları konuştuk. Ancak gene bize ‘gidin müfettiş çağırın’ dediler. Müfettişler kuruma geldiğinde haklı olduğumuz ortaya çıktı ve belediyenin işçilere ödeme yapılmasına karar veren bir rapor yayınladı. Bunun üzerine dava yoluna giden temsilcilerimizi gene bir sürpriz bekliyordu. Önce çeşitli bahaneler ve tehditlerle baş temsilcimiz Erkan Yıldız, akabinde işyeri temsilcimiz Uğur Tatlı sosyal medyadan arkadaşlarına sendikal bilgilendirme yaptığı için tazminatsız, ihbarsız ve işsizlik maaşına bile başvurmaz halde işlerinden edildiler. Şimdi soruyorum size ‘Hani Martın sonu bahar olacaktı? Siz işçilerin evine kış getirdiniz!’

BAKIRKÖY BELEDİYESİ ANAYASAL SUÇ İŞLEMEKTEDİR

Bakırköy Belediyesi Anayasal suç işlemektedir. Haksız eleştiri, hata bulma, zayıflatma, dışlama, asıl niyeti gizleme, çarptırma, disiplin usullerini kötüye kullanma, haksız yere işten çıkarma gibi psikolojik baskının her türlü rahatsız ve taciz edici tutum ve davranışları oluşmaktadır. Üyelerimize “Beni başkan getirdi, yönetimin adamıyım, benim referansım şu, ben partiliyim’ diyen bazı kişiler tarafından kurumun gücü kullanılarak baktı yapılmaktadır. Üyelerimiz kendilerini sürekli baskı ve tehdit altında hissetmektedirler. Yapılan baskı ve tehditleri eleştirmek, kurumun menfaatlerini eleştirmek şeklinde gösterilmek istenmektedir. Kurumun gücünü kullanmak isteyenler tarafından “Asi, muhalif, öteki veya psikolojik sorunları olan” kişiler gibi gösterilmek istenerek işten kovma, istifaya zorlama gibi sonuçlar elde edilmeye çalışılmaktadır.

İlk önce baskıya direnç gösterilen kişiler tek tek tavsiye edilmektedir. Bu baskıların adına mobing denilmektedir. En kusursuz cinayet insanların yaşam sevincini öldürmektir. Bizler Türk-is olarak bu baskılara karşı yılmayacağız yıkılmayacağız ve kazanacağız”

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi