BAKIRKÖY- 2014 seçimlerinde Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun göreve gelmesiyle, barınakta yaşanan sorunların her gün büyüyerek arttığına ve defalarca toplantı yapılmasına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını dile getiren bir grup hayvansever “En acısı bu durum, CHP’li bir belediyeye hiç yakışmıyor” diyerek yaşadıkları sorunları anlattılar.

NE OLMUŞTU?

Bilindiği gibi 600 hayvan kapasitesi olan Geçici Hayvan Barınağı’nda, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun göreve gelmesi ile Veteriner İşleri ve Sağlık İşleri Müdürlüğüne Erol Tuncer görevlendirilmiş, barınakta çalışan 28 işçi 13’e, 2 Veteriner Hekim sayısı 1’e ve 2 tekniker sayısı ise 1‘e düşürülmüştü. Bakırköy Belediyesi’nde kadrolu ‘3 Veteriner Hekim’ olduğunu ve bunların bürokrat olarak çalıştığını söyleyen hayvanseverler, belediyenin 3 temel elemanı korumak için teknik elemanları yok ettiğini iddia etmişti. En azından küçük ameliyatları yapabilecek donanımı ve pratiği olan bir veteriner hekim istediklerini ve kapasitesi bakımından da barınağa 2 hekimin gerekli olduğunu dile getirerek, “Veteriner yok, teknik ekip yok, malzeme hiç yok” ifadeleriyle tepkilerini dile getirmişlerdi.

NE OLDU?

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nu makamında ziyaret eden bir grup, Kerimoğlu’nun  “Belediyenin zaten parası yok, olsa dahi barınağa harcamam” demesi ile adeta şok yaşadıklarını ve sonrasında yaptıkları başka bir görüşmede ise “benim çocuğunda maması pahalı, siz de hayvanlara alın” dediğini söylediler.Barınakta çalışan 3 veteriner hekimin, 2 tanesinin masa başı bürokrat hekim olduğu ve aktif çalışan tek bir veteriner hekimin yaklaşık 400 hayvana yeterli vakti ayıramadığını söyleyen hayvanseverler, Başkan Kerimoğlu’nun konuyla ilgili kendilerine “Onlar kadrolu çalışanlar. İşten çıkarmamın imkanı yok” şeklinde cevap verdiğini söylediler.

‘HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN İSTİYORUZ’

Hayvanseverler, “Biz kimsenin işinden aşından olmasını talep etmiyor, herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz” dediler. Durum böyle iken kendi imkanları ile barınaktaki canlara bakan hayvanseverlere kötü muamele edildiğini, defalarca yapılan toplantıların ardından yaşanan sorunları çözeceği sözü ile koordinasyon görevini üstlenen Başkan Danışmanı Mehmet Akyüz’ün de sorunları geçiştirdiğini, sadece ses çıkmasın diye ‘dinliyor-muş, yapıyor-muş, ilgileniyor-muş gibi’ göründüğünü söyleyerek, taleplerini tekrarladılar. 

NELER OLUYOR?

Öncesinde olduğu halde, barınakta işten çıkarılmalara gidildiğinden beri hafta sonları veteriner hekim bulunmadığını ve yalnızca 1 tekniker bulunduğunu söyleyen hayvanseverler, geceleri ise hiç kimsenin olmadığını belirttiler. Barınakta bürokrat ve masa başı çalışanlardan ziyade mevcut hayvan sever, vicdanlı ve hayvanlarla birebir çalışan veteriner, tekniker, eğitmen ve bakıcıların yanında, daha fazla personele ihtiyaç olduğunu, bunun hem maliyet açısından hem de verim açısından daha yararlı olacağına inandıklarını söylediler.

‘HAYVAN ÖLÜM SAYISI YÜKSEK’

Geçmişte, kuru mama ihalelerinin gecikmeli yapıldığını, yapıldıktan sonra da mevcut mamaların sayımı yapılmadığı gerekçesi ile bir ay gibi uzun bir süre yine mamaların barınaktaki hayvanlara verilmediğini belittiler. Şimdilerde ise hiç kuru mama ihalesinin yapılmadığını ifade ettiler.Bakırköy Belediyesi’nin İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile yapmış olduğu protokol, getirilen hasta hayvan sayısına ve yapılan işleme göre ödeme yapma esasına dayalı olduğu için, protokolün kime nasıl kullandığı konusunda bir araştırma yapılaması gerektiğini belirterek, belediye yetkililerini uyardılar. Barınakta hayvan ölüm sayısının yüksek olduğunu iddia eden hayvanseverler, bunun da yetkili birimlerce araştırılarak, raporlanması gerektiğini söylediler.

HAYVAN BAKIMEVİ’YLE İLGİLİ TALEPLER

Sürekli bakıma muhtaç hayvanlar için (iki gözü kör, felçli, kalıcı sakatlığı olan gibi) diğer barınaklarda olduğu gibi özel alanlar yaratılması gerektiğini söylediler.

Belediyenin hayvanlar için 2 toplatma aracının mevcut olduğunu ancak acil müdahale aracının ise hiç olmadığını belirten hayvanseverler, en azından özel bir poliklinikle bu konuda işbirliği yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Hafta sonları ve akşamları ise barınakta acil durumlar için yetkili kimse olmadığını, nöbetçi hekim ve teknikerin olması gerektiğini, barınağın 7/24 hizmet veren bir sağlık kuruluşu olmasını istediklerini söylediler.

Kliniği olan ve geçmişte kısırlaştırma operasyonunu barınakta yapan Bakırköy Belediyesi’nin, bu işi İBB de yaptırmaya başladığını ve düzgün bir takip sistemi kurulmadığı için hayvanların kaybolduğunu söylediler. Geçmişte olduğu gibi kısırlaştırmaların barınakta yapılmasını istediler. Hekimlerin bunu zaten yapabildiğini ama bürokrat hekimlerin masa başında görev yaptığı için asıl işlerini yapmadığını belirterek, bürokrat hekimlerin barınaktan uzaklaştırılması gerektiğini sözlerine ekklediler.

Kısırlaştırmalar Hasdal ve Kısırkaya da yapıldığı için, hayvanların 50 km yolu, havalandırması olmayan araçlarda, baksların içinde gittiğini ve ameliyat sonrası tekrar 50 km yolu sağlıklıksız bir şekilde geldiğini belirttiler. Kısırlaştırma işleminin yaklaşık 1 hafta sürdüğü ve hayvanların bu süreçte geçirdiği zorlu yolculukla birlikte, kaybolma, karışma ve kısırlaştırma sonrası ölümle sonuçlanan bir gerçekle karşılaştıklarını belirttiler.

Sonuç olarak sosyal demokrat bir belediyeye yakışmayan davranışların sergilendiğini, ülkenin böylesi bir kaos ortamında doğanın dengesi hayvanların yaşam hakkını savunan insanların yine sosyal demokrat bir belediye tarafından bu tür davranışlara maruz kalmasının artık sadece hayvanseverlere değil, Cumhuriyet Halk Partisi’ne de zarar verdiğini söyleyerek, yetkilileri bir an önce göreve davet ettiler.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi