Ramazan ayında Beşiktaş’ta binlerce kişiyi iftar çadırlarında ağırlayan Beşiktaş Belediyesi, Muharrem ayının ilk gününde Beşiktaş Düzenlenen iftar programına, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı İlker Uygun, Beşiktaş Cemevi Başkanı Mehmet Arslan, Rum Vakfı Başkanı Dina Belalidis, Ermeni Patrikhanesini temsilen Başrahip Tutal Anuşyan, Rum Patrikhanesini temsilen Yuakim Bilis, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.



Birlik ve barış mesajlarının verildiği oruç açma sofralarında, duaların okunması ile tutulan oruçlar açıldı. Yemekten sonra 10 Ekim 680 tarihinde meydana gelen ve Alevi inancına göre matem günü kabul edilen gelen Kerbela olayı anlatıldı. Cemevlerinin ibadethane sayılmasının önemini ifade eden Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, sözlerine şöyle devam etti: Bazen bana yönelik kötü düşünceler ve davranışlar ile karşılaşıyorum. Ben sizin emanetinizi taşıyan kimse olarak kimseye düşmanlık yapmamaya çalışıyorum. Bana yapılsa da ben yapmayarak o acıyı içime gömüyorum. Biz kültürümüzde tarihimizde yaşanan acıları bir düşmanlık vesilesi olmadan, Alevilik Bektaşilik kültürünü nasıl gösteriyorsa öyle tavır takınarak devam etmeliyiz. En son 98 canı yitirdik, o canların boşa yitirilmediğini gösterecek bir tavır sergilemeliyiz hep beraber.


Daha sonra Beşiktaş Cemevi Başkanı Mehmet Arslan ise bir konuşma yaparak, ‘Ankara’daki barış mitinginde yapılan haince saldırıyı kınıyoruz. Orada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Onlar barış gibi kutsal bir temenni için şehit oldular. Muharrem ayında matem orucumuzu tutuyoruz. Yas içinde yasımızı yaşıyoruz. Bu anlamlı günlerde bizi yalnız bırakmayarak matemimizi, acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Kerbela’dan bu yana yaşanan haksız katliamların son bulması tek dileğimizdir. Muharrem Ayı’mızda tutulan oruçların ve yapılan ibadetlerin kabul olmasını diliyoruz’ dedi.

Muharrem Ayı dolayısıyla tutulan orucun üçüncü gününde CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’de orucunu Beşiktaş Cemevi’nde açtı. Tekin burada yaptığı konuşmasında Muharrem Ayı’nın tüm yurttaşlara hayırlı olmasını diledi.
FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 
Editör: Haber Merkezi